Last news in Fakti

23 Март, 2015 16:50 1 527 7

Тръгна делото срещу Волен Сидеров

  • делото-
  • волен сидеров-
  • телесна повреда полицай-
  • сгс
Тръгна делото срещу Волен Сидеров - 1
Снимка: БТА

 Делото срещу лидера на "Атака" Волен Сидеров за хулиганство и нанасяне на лека телесна повреда на полицай най-после тръгна в Софийския градски съд (СГС), съобщи Правен свят.

Съдия Мариета Райкова даде ход на съдебното следствие, макар че адвокатите на Сидеров поискаха поредно отлагане. Мотивите им бяха, че в искането за сваляне на имунитета на депутата, направено от главния прокурор Сотир Цацаров с писмо до бившия председател на Народното събрание Михаил Миков, е описан състав на хулиганство, който впоследствие е квалифициран в по-тежък.

В кореспонденцията между Цацаров и председателя на парламента се казвало, че Сидеров е разследван за хулиганство по чл. 325, ал. 2 от Наказателния кодекс, а повдигнатото и поддържано обвинение е допълнено с повторност на деянието, което е и опасен рецидив, наказва се и по-тежко – от 1 до 6 години затвор.

Явно е, че има несъответствие между обема на снетия имунитет и предявеното обвинение, посочи защитата поиска от съда да изиска кореспонденцията между главния прокурор и шефа на НС. Тъй като Волен Сидеров сам се отказа от имунитета си, един от адвокатите му – Явор Нотев, посочи, че отказът също не кореспондира с искането.

Съдия Райкова обаче отхвърли искането за отлагане и изискване на кореспонденцията на главния прокурор с НС, като определи, че няма надхвърляне на искането.

Обвинителният акт срещу Сидеров бе внесен в съда още на 9 април м.г. Според прокуратурата лидерът на "Атака" и група негови съпартийци първо са се държали непристойно и обиждали френското аташе Стефани Дюмортие на борда на самолета от София за Варна. Дюмортие направила забележка на депутатите от "Атака", че говорят на висок тон, след което те започнали да я обиждат и да искат документите на пътниците. Напрежението ескалирало на летището, където Сидеров започнал да блъска и да прави опити да удари пътника Димитър Бахнев. Лидерът на "Атака" оказал съпротива и на полицаите Милен Кателиев и Недко Недев, които се отзовали на сигнал за нарушения на летището, а за финал на цялата разправия ударил с юмрук в лицето униформения Костадин Колев, за което също е обвинен.

Тримата са конституирани като частни обвинители и първи бяха разпитани днес. Полицай Недев разказа, че конфликтът между Сидеров и групата му с представителите на МВР започнал на летището. Лидерът на "Атака" видял униформените и ултимативно им казал да му окажат пълно съдействие, като му предадат личните данни на пътника Димитър Бахнев, когото възнамерявал да съди.

Полицаите му обяснили, че не са длъжни да му предоставят данните и може да ги получи по надлежния ред, което афектирало силно Сидеров и хората му. Те тръгнали заплашително към Бахнев, при което лидерът на "Атака" два пъти блъснал в тялото полицай Колев, като при второто блъскане го ударил с юмрук в лявото око. Агресивните действия на цялата група продължили десетина минути, през които полицаите били и обиждани от Сидеров с викове: "Боклуци, работите за ТИМ, ще ви уволня".

"Поведението на господин Волен Сидеров беше арогантно и агресивно. Едва ли не, искаше да изпълняваме всяко негово нареждане", каза днес Недко Недев. Скандалът приключил едва след пристигането на шефката на Гранична полиция, която говорила със Сидеров и той напуснал летището.

Опитите на съда да даде ход на делото започнаха през юли м.г., но се провалиха, защото Сидеров не бе получил препис от обвинителния акт преди повече от 7 дни от деня на заседанието. Адвокат Нотев пък поиска делото да бъде отложено за след изборите през октомври, за да може лидерът на "Атака" спокойно да си води изборната кампания, с което съдът се съгласи. През октомври делото пък беше спряно заради новопридобития имунитет на Сидеров, но и след като депутатът се отказа от него, процесът не успя да тръгне.

Причина за това стана отказът на съдия Райкова да конституира полицаите като частни обвинители. Определението обаче беше отменено от Софийския апелативен съд, но на следващото заседание съдия Райкова прецени, че в такъв случай трябва да даде възможност и на други свидетели да участват в процеса като частни обвинители. Днес никой от останалите петима свидетели не поиска това.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Маймун

    1 0 Отговор
    По думите, които е казал на служителите си личи какво му е нивото. Дано го осъдят!
  • 2 BENZ

    0 0 Отговор
    naroden sad za toia
  • 3 Никито Иванов

    1 0 Отговор
    Б...КААААААААААААААААААААА................на бунището !!!
  • 4 гост

    0 1 Отговор
    Волен Сидеров трябва да бъде награден с ордин ПАТРИОТ ! Никакъв съд ! Само той излиза на 3 март и прави митинги!

    Коментиран от #7

  • 5 Георги Алексиев

    1 0 Отговор
    ВОЛЕН СИДЕРОВ Е ПОРЕДНИЯ ИЗМИСЛЕН ГЕРОЯ КОИТО ПЛЮЕШЕ ТУРЦИТЕ И ЦИГАНИТЕ ЗА ДА СЕ ХАРЕСА НА НАРОДА И ДА ГО ИЗБЕРАТ НО КАТО ДОКОПА ВЛАСТА ЗАБРАВИ КАКВО ЛЪЖЕШЕ ХОРАТА . ОБЩЕСТВЕНА ТАИНА Е ЧЕ МИТИНГИТЕ НА ВОЛЕН СА ПЛАТЕНИ ЛИЧНО АЗ СЪМ ХОДИЛ .
  • 6 Георги Алексиев

    1 0 Отговор
    ТОЯ ТРЯБВА ДА СИ ГО ОСЪДАТ И ДА ГО ВКАРАТ ВЪТРЕ ОТ КАКТО СТАНА ДЕПУТАТ МНОГО ГОЛЯМ МЪЖ СТАНА И СИ ПОЗВОЛЯВА МНОГО РАБОТИ . НО В БЪЛГАРИЯ ПРАВОСЪДИЕ НЯМА И ЩЕ МУ СЕ РАЗМИНЕ !!!
  • 7 BENZ

    0 0 Отговор

    До коментар #4 от "гост ":

    haha ti si poredniat zabluden iunak