Last news in Fakti

15 Май, 2015 12:59 1 009 0

Осъдиха трафикант на имигранти

  • трафикант-
  • имигранти-
  • осъдиха

Турският гражданин е ръководел 5-членна организирана престъпна група за трафик на хора

Специализираният наказателен съд наложи 1 година и 8 месеца лишаване от свобода на 55-годишен турски гражданин за ръководене на 5-членна организирана престъпна група за трафик на хора, съобщи МВР.

Групата е прекарвала незаконно имигранти от Сирия и Афганистан пред турско-българската граница и е осигурявала превозването им във вътрешността на страната срещу заплащане.

Четиримата участници в групата- български граждани от Пловдив, са осъдени на по 2 години лишаване от свобода с 2 години и 4 месеца изпитателен срок. Условни присъди от по 11 месеца с 2-годишен изпитателен срок са наложени на четирима шофьори, прекарвали имигрантите по поръчение на групата като помагачи.

Разследването по случая бе водено от служители на Главна дирекция „Гранична полиция“ под ръководството на Специализираната прокуратура. В разкриването на престъпната дейност на групата са участвали агенти от ТДАНС и служители в ОДМВР-Пловдив.

Според доказателствата турчинът е събирал в Турция нелегални имигранти, които желаели да заминат към Западна Европа, и е организирал незаконното им превеждане през турско-българската граница.

Част от получените пари за „услугата“ той разпределял на четиримата участници. В част от случаите организаторът лично превеждал имигрантите. В други ги насочвал къде да преминат границата, като уреждал по телефона член от групата да ги очаква на българска територия. Групата наемала шофьори с автомобили, с които имигрантите били превозвани във вътрешността на страната.

Според доказателствата по делото група е действала от края на 2013 г. и е прекарвала незаконно хора в различни райони на българо-турската граница.

Доказани са 5 незаконни превеждания на общо 97 граждани на Сирия и Афганистан, сред които и непълнолетни лица.

Ръководителят на групата е задържан през юли 2014 г., след това и членовете на престъпната група. Организаторите и помагачите са се признали за виновни по повдигнатите им обвинения.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА