Last news in Fakti

15 Юли, 2015 06:30 1 165 1

Задържаха сина на полицейски шеф от Бостън за тероризъм (Видое)

  • сащ-
  • атентат-
  • алекзандър чиколо-
  • полиция-
  • бостън

При широкомащабна операция на ФБР на 4 юли срещу подготвян атентат е бил задържан синът на полицейски шеф от Бостън по подозрения за тероризъм, съобщават местни медии.

23-годишният Алекзандър Чиколо е бил арестуван при опит да купи два автомата и два пистолета. Продавач на оръжията е бил агент под прикритие от ФБР.

При обиска на жилището на Алекзандър Чиколо били намерени материали и оборудване за направата на самоделна бомба. Тя била от същия тип, използван и при нападението срещу Бостънския маратон през април 2013 г..

В жилището на Чиколо били намерени тенджера под налягане, различни химикали, будилник , но и инструкции за атентат и джихадистка литература.

От ФБР разкриха, че задържаният използвал името Абу Али ал Амрики. Негови съседи заявиха, че наскоро младежът дори приел исляма.

Арестувахме много лоша личност преди той да извърши много лоши неща, коментирали от службите за сигурност пред Ей Би Си.

Бащата на задържания джихадист – капитан Робърт Чиколо е уважаван служител на реда. Той беше един от тези, които работеха по преследването и задържането на братята Църнаеви, организатори на атентатат срещу Бостънския маратон.

ФБР смятат, че задържаният джихадист е планирал да пътува до друг щат, за да извърши нападение в прослава на Ислямска държава. Следователи имат твърди доказателства, че младежът е искал да нападне университет и да предава на живо в интернет стрелбата и убийствата на невинни студенти.

През последните дни той на няколко пъти публикувал снимки на убити американски войници със възхвала на джихадистите.

„Бяхме натъжени и разочаровани да научам за намеренията на сина ни, но ние сме благодарни, че властите са успели да предотвратят загубата на живот или нараняването на други хора". Това обяви в официално изявление на семейството на кап. Робърт Чиколо. "В същото време, ние ще помолим обществеността и медиите да уважат нашата скръб и да уважат желанието ни за неприкосновеност на личния ни живот."

Все още не е известно какво е накарало Алекзандър Чиколо да се обърне към ислямистите след като през 2012 г. той е бил един от най-активните участници в Похода на мира.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ПИДИРАСТИ

    0 0 Отговор
    И НА НАШИТЕ БОПАДЖИИТЕ И КУКИ ДЕЦАТА ПРОДАВАТ ДРОГА И ОРЪЖИЕ....Б...ЦИ.