Last news in Fakti

14 Юли, 2015 16:19 11 304 18

Екшън в Ихтиман, роднини освободиха задържан, шестима с белезници

  • екшън-
  • ихтиман-
  • роднини-
  • задържан-
  • шестима-
  • белезници

Шестима са задържани за принуда спрямо полицаи. Предприетите полицейски действия са реализирани под ръководството на прокуратурата

Районна прокуратура Ихтиман привлече към наказателна отговорност и задържа до 72 часа шест лица по обвинение за принуда спрямо полицейски органи / престъпление по чл. 269 от НК/. Обвинените са нападнали двама полицейски служители, конвоиращи до болницата в Ихтиман задържан за 24 часа. Употребявайки сила, те скъсали униформите на служителите на реда и успели да освободят задържания, след което се разбягали в различни посоки.

Около 19. 00 часа на 13 юли 2015г. , в РУ – Ихтиман е получен сигнал от жена за счупено стъкло на междуетажна площадка в жилищен блок в града. Веднага е изпратен автопатрул, който на място установил 45-годишния Г.Г. – криминално проявен за средна телесна повреда. Мъжът бил във видимо нетрезво състояние, буйствал и крещял през счупения прозорец. Той е отведен в сградата на районното управление. Случаят е докладван на началника на „Охранителна полиция“, след което е разпоредено задържането на Г.Г. по Закона за МВР за срок до 24 часа. По случая са снети обяснения от осем жители на кооперацията.

Към 21.45 часа, патрул  от нощната смяна транспортирал Г. Г. до болницата в Ихтиман за рутинен медицински преглед, който да констатира здравословното му състояние. Медиците установили, че той може да бъде задържан. На излизане от болницата обаче двамата младши полицейски инспектори, които извеждали Г.Г., били пресрещнати и нападнати от група мъже и майка му.  

Със сила и заплахи те скъсали униформите на служителите на реда, и успели да освободят задържания, след което се разбягали в различни посоки. Г.Г. избягал от мястото с поставените му помощни средства - белезници.

Случаят е докладван на Районна прокуратура – Ихтиман, като всички последващи действия на полицаите са осъществени под прякото ръководство на прокуратурата. Незабавно е уведомен началникът на районното управление, извикан е целият полицейски състав, както и допълнителни сили от ОДМВР – София. Г.Г. е бил обявен за издирване, започната е работа за установяване на помагачите му.   Г.Г. и брат му са задържани тази сутрин в жилище в кв. „Клисарци“ на Ихтиман, където се укривали в продължение на няколко часа.

Установени и задържани са 6 лица, на които е повдигнато обвинение за това, че за времето от 22.00 часа до 22.20 часа на 13.07.2015 год. пред Спешна помощ Ихтиман, обл. София, в съучастие, като извършители са  употребили сила и заплашване, с цел да принудят органи на властта  - двама младши полицейски от РУ - Ихтиман, да пропуснат действие  по служба, свързано с функцията им по отношение на  лицето Г.Г. - задържан за срок до 24 часа  по Закона за МВР , по време на съпровождането му от Спешна помощ  Ихтиман до РУ – Ихтиман. С тези си действия те са попречили на полицейските служители да изпълнят  задълженията си по служба, при което Г.Г. е избягал от района на болничното заведение и се е укрил от полицейските органи до установяването му на 14.07.2015 г.  -  престъпление по чл.269, ал.1 от НК.

С прокурорско постановление са им наложени мерки за задържане за срок до 72 часа. Предстои внасяне на искане за вземане на мярка за неотклонение „задържане под стража“.

С цел издирване на участниците в инцидента, охрана на обществения ред и недопускане на ескалация на напрежението и във връзка със заповед на главния секретар на МВР е проведена мащабна полицейска операция на територията на града. В нея са включени около 200 униформени служители, сред които и сили на жандармерията и СДВР.

В хода на акцията са проверени 12 адреса, за които е имало данни и се предполага, че там може да се укриват издирваните. На един от адресите в кв. „Изток“ са намерени и иззети с протокол за претърсване и изземване седем лични и пет дебитни карти, два тефтера с имена и суми срещу тях, един акт за раждане на жителка на квартала и бележки с ПИН кодове на карти. Собственичката на жилището е отведена в районното управление. Към момента по случая е образувано досъдебно производство по чл. 319 от НК (престъпно скриване и унищожаване на документи). Продължават разпитите  на притежателите на откритите лични документи.

При извършените проверки са установени три камиона с деветима души в тях. Лицата, както и превозните средства са били без документи. Продължава работата по изясняване собствеността и случаите, при които са били използвани тежкотоварните автомобили.

Спецакцията е протекла при много добра координация. В резултат на професионалните и навременни действия не са допуснати ескалация на напрежението и нарушения на обществения ред.

Работата по случая продължава.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 миии

    5 0 Отговор
    Що не пишете че са цигани
  • 2 БНА

    2 0 Отговор
    Тези двамата тъпаци младши не знам си какво си пистолети нямат ли?
  • 3 Petar

    1 0 Отговор
    Това ми било полицаи!!! П........И!
  • 4 bla

    1 1 Отговор
    Как да извадят пистолети и палки, като после новините пак ще гръмнат "полицейско насилие"?
    До там се стига, когато "журналя", както би казал Бай Ганьо, се месят в полицейската работа.

    Коментиран от #5

  • 5 Дидо

    0 0 Отговор

    До коментар #4 от "bla":

    Прав си.. Един ден полицаите са не знам си кви, полицейско насилие и какво ли още не дрънкаха, а на другия защо не са направили нищо и ако бяха направили отново те щяха да са виновните и плюти по какъв ли не начин.. на масата от граждани не може да се угоди просто, щом става на въпрос за Полицията или нещо подобно ВИНАГИ "виновни"... Иначе поздравявам Калина Петрова за отлично написаната статия! ;)
  • 6 lbhntmnj;btd;ohomeptljb;lrtd

    1 1 Отговор
    ЕЙ ТОВА БЪЛГАРИНА Е СТРАННО СЪЩЕСТВО. НИКОГА НЕ МОЖЕ ДА МУ СЕ УГОДИ И ВСЕ Е НЕДОВОЛЕН И ВСЕ МРЪНКА И ВСЕ НЕЩО НЕ МУ Е НАРЕД. КОГАТО ПОЛИЦАИТЕ ДЕЙСТВАТ КАТО ТАКИВА БЪЛГАРИНА ОРЕВАВА ОРТАЛЪКА, ЧЕ БИЛО ПОЛИЦЕЙСКО НАСИЛИЕ И ПРОИЗВОЛ И НЕЗНАМ СИ КАКВО. ТОЧНО ПО ТАЗИ ПРИЧИНА ПОЛИЦАИТЕ НЕ СМЕЯТ ДА ДЕЙСТВАТ ТВЪРДО И БЕЗКОМПРОМИСНО И КОГАТО СТАНЕ СЛУЧАЙ КАТО ТОЗИ БЪЛГАРИНА ПАК Е НЕДОВОЛЕН, ЗАЩО НЕ СА ИЗВАДИЛИ ПИСТОЛЕТИТЕ И ОЩЕ КУП ГЛУПОСТИ. ИЗОБЩО БЪЛГАРИНА ЗНАЕ ЛИ КАКВО ИСКА ??????????
    СПОРЕД МЕН НЕ. ВРЕМЕ Е ДА СЕ ИЗБЕРЕ ИСКАТЕ ЛИ СИЛНА, ДЕЙСТВАЩА И БЕЗКОМПРОМИСНА ПОЛИЦИЯ ИЛИ ИСКАТЕ ПОЛИЦАИ, КОИТО НИЩО ДА НЕ ПРАВЯТ, ЗА ДА СИ ЗАПАЗЯТ СЛУЖБАТА И ДА НЕ БЪДАТ ИЗГОНЕНИ ОТ РАБОТА ??????????????
    КОГАТО ВСЕКИ ЗАПОЧНЕ ДА РЪСИ МОЗЪК ПЪРВО ДА СЕ ЗАМИСЛИ, АКО СЕ НАМИРА ПРИМЕРНО В ГЕРМАНИЯ ЩЕ НАПРАВИ ЛИ НЕЩО ТАМ, КОЕТО ТУК В БЪЛГАРИЯ БИ СИ ГО ПОЗВОЛИЛ И ТОГАВА ЩЕ РАЗБЕРЕ ПРАВИЛНО ЛИ ПОСТЪПВАТ ХОРАТА ТУК С ДЕЙСТВИЯТА СИ СПРЯМО ПОЛИЦИЯТА. НЕ МОЖЕ ЕДНО РАСОВО КУЧЕ ПОСТОЯННО ДА БЪДЕ РИТАНО И БИТО ОТ КОГОТО И ДА БИЛО ДОКАТО НАКРАЯ СЕ ПРЕВЪРНЕ В ОБИКНОВЕН НАПРАШЕН УЛИЧЕН ПОМИЯР И КОГАТО СЪЩИТЕ ТЕЗИ НАСИЛНИЦИ ИСКАТ ОТ ТОВА СЪЩОТО КУЧЕ ДА СКОЧИ И ДА ГИ ЗАЩИТИ ДА СЕ ЧУДЯТ, ЗАЩО ТО НИЩО НЕ ПРАВИ. НЕКА ВСЕКИ СЕ ЗАМИСЛИ ПО ТОЗИ ВЪПРОС. АКО ПЪК БЪЛГАРИНА ИСКА АНАРХИЯ И БЕЗЗАКОНИЕ ДАНО ПОЛУЧИ ТОВА, КОЕТО СИ ПОЖЕЛАВА, НО ПОСЛЕ ДА НЕ РЕВЕ, ЧЕ ТЕЗИ И ОНЕЗИ СА МУ СТЪПАЛИ НА ВРАТА И ТОЙ Е ПРОСТО ЕДИН РОБ И НИЩО ДРУГО. ЗАКОНА НА ДЖУНГЛАТА НЯМА ДА Е ПО ВКУСА НА ПОВЕЧЕТО ПИСАЧИ ТУК ОПЛЮВАЩИ ПОЛИЦИЯТА. В ТОВА СЪМ НАПЪЛНО УБЕДЕН.
  • 7 Валентин

    1 0 Отговор
    Какво да оревават бе ще писнат защото се правят на мъже и бият момичета,ама ги бият 5 човека и българите си мълчат колко и да е малко имат възпитание,а м...лите се чувстват безнаказани да ги бият и тях ааа пародия на полиция.Лигльовци,епилирани и връзкари това е...........
  • 8 NLL

    0 0 Отговор
    Ех Валентине Анархия ли искаш? Дано да се сбъдне желанието ти. Е тогава такива като теб най много ще пищят като женички и ще търсят къде да отидат да се "оплачат" ама няма да има. тогава ще ядеш големия мамул, но хич не ми и пука за теб. Яж го, защото сам си си го пожелал.
  • 9 гост

    1 0 Отговор
    ..си глупостите.да искам силна полиция и да искам я знаеща и можеща.
    в първия случаи пет човека бият момиче, във втория 6 човека бият полицаи.
    в първия случай тече проверка и биячите са отстранени от служба.във втория случай е задействана моща на държавата ,200 човека в акция, всичко що трябва е задържано.сега ако и прокуратурата си свърши работата теч малоумници получат полагащото се наказание ние българите ще сме доволни.а също сме доволни и от преценката на младшите полицаи че не са извадили пищовите.
    правете разлика между двата случая.
  • 10 Румен Янев

    3 0 Отговор
    Защо криете етноса на извършителите?

    Коментиран от #17

  • 11 uzunov

    0 1 Отговор
    Къде са сега високо платените и поръчкови журналисти от Господари на ефира или нещо май нямат интерес от такава новина на насилие от цигани над Полицай. Видяхме ви колко струвате от Нова телевизия, къде сте???????????????
  • 12 Онзи

    0 0 Отговор
    Чета коментарите, и Ви се чудя на повечето от Вас, как пък не Ви е ясно че Ви личи, че сте полицаи! И то от километри. Да ви се чуди човек ... ама вярно с конкурс Ви избират - 99% от Вас за нищо не стават!
    Все някой друг Ви е виновен /както и на всички останали - никаква разлика/ и все в някой друг търсите оправдание. Вие собствена мисъл нямате ли? Вие способни ли сте да вземате решения сами? Мен ако питате - НЕ! НЕ СТЕ СПОСОБНИ!

    Тия наркоманчетата дето колегите Ви ги ошамариха може и да са били за прибиране, обаче ако аз съм пийнал и така се отнесат с мен и жената - нито уволнение ще ги спаси, нито преместване в друга държава. Ще искат да не са ме спирали никога.
    Вие сте по битер и от башибозук бе! Срам и възпитание имате ли? Морал? Чест? Доблест ...
    Мислите си, че мразя полицията - глупости. Едно време дядовците ми се возеха в черните Волги, но тогава имаше нещо, КОЕТО ДНЕС ГО НЯМА В НИТО ЕДИН ОТ ВАС!
    Обзети сте от паравенющината и се мислите за недосегаеми! Повярвали сте си, че правилата и закона за Вас не важат. Кажете бе, в коя нормална държава /нали все се сравнявате с тях/ някой полицай, ще мишкува като тия пишлемета в Ихтиман?! Че защо са полицаи тия?! Ми те и за пазачи на стопанския двор не стават.
    После - били реагирали адекватно! И като се направите на засегнати и го ударите на едната обида, и като се юрнете - спец акции да правите - прах в очите на простосмъртните, от които очаквате да стоят стреснати, когато ги спирате за рутинна проверка, докато Вие се държите като мутри, точно заради онази Ви куха простащина и усещане за безнаказаност. Язък, че измежду Вас се намират и свестни хора. Но нали са в системата, искат не искат, ще станат и те като Вас.
  • 13 Този до онзи

    0 0 Отговор
    "обаче ако аз съм пийнал и така се отнесат с мен и жената - нито уволнение ще ги спаси, нито преместване в друга държава. Ще искат да не са ме спирали никога."
    Не съм полицай, но съм искрено възмутен от арогантността и злобата ти към полицейските служители.... Кой си ти бе пикльо и к'во толкова ще им направиш на полицаите. Я да си в Америка - ще видиш к'ъв ще го духаш и основателно!!! Искрено съчувствам на тези момчета, защото наистина няма угодия за вас - постоянно ги плюете като си вършат работата, а после - защо не я вършат!? Еми и аз при тези обстоятелства ще ви тегля една майна.... Законът не ги пази и не способства за осигуряването на нормални условия за тях да си гледат работата - как безумно неграмотни и първични ще посягат (камо ли нещо повече) на полицаи!!! Това и в Африка дори го няма, а у нас за съжаление всеки може да си прави т...к с тях?! В САЩ още с посягането към полицай си директно отстрелян и ВСИЧКИ ДОБРЕ ГО ЗНАЯТ! Или ще се въведе железен ред, подплатен със съответни законодателни мерки, или всички вкупом отиваме по дяволите!

    Коментиран от #14

  • 14 Онзи до този

    1 0 Отговор

    До коментар #13 от "Този до онзи":

    "Този", няма как да сравняваш България и САЩ. Ама по никакви паралелни, успоредни или каквито и да било линии или допирателни. Грешки се допускат на всякъде /къде умишлени, къде неволни/, все пак се работи под напрежение и с риск за живота във всеки един момент. Ако отидеш отатък голямата вода, надали ще видиш разпасани гащници като нашите. Онези са пропити с любов към страната си до мозъка на костите. Те са горди, че са Американци и са горди че "Serve and Protect" - понимаешь товарищ, что это означает! Тук "Този" на никой не му дреме за мен или за теб, още по малко ще е горд че "Служи и пази". Ми той пет пари не дава за околните, недоволен е от заплатата, от условията, от отношението, от началниците, от ... Да продължавам ли? Къде смяташ, че може да избие потъпканото му самочувствие - точно в комплексите му за малоценност. Ако е човек с нормален и трезв разсъдък, ще си хвърли оставката и ще си тръгне. И когато го направи всеки един от тях, тогава условията ще се променят. Обаче повечето мишкуват, защото са негодни за друга работа. Защото и те имат кредит, защото и те се хранят, защото и техните деца ходят на училище. И къде според теб този индивид негоден за друго освен да се вози в патрулката /апропо, ти виждал ли си полицай с предпазен колан - не ми цитирай закона, там много ясно пише кой може да не го ползва/, да бройка дилърите и проститутките по пиаците, да чака петък и събота вечер около кръчмите за подпийнали водачи и точно тук, единствено и само тук може да си избие комплексарщината от животеца който води - жалък и смачкан като на всички останали. Но той е полицай, закона му дава права от каквито останалите живуркащи са лишени. И кой мислиш се изживява като Тексаски Рейнджър?! Ще ти отговоря, макар че може би се досещаш и сам - онзи с правата от закона е рейнджър! Не съм аз, не си и ти! Той може да бие, да мачка, да псува, да убие дори и пак той ще е прав, а ти виновен. Ходи доказвай правата си на арменският поп. Виж, ще стане друго обаче ако имаш вуйчо владика. И точно тук паравенющината и келешлъка на рейнджъра се изпаряват - ВЕЧЕ може да го отстранят от работа, съответно всичко изчезва. Статуса му се променя тотално - няма власт, няма права, няма пари за кредита, няма ... И за това той си пази службата! НЕ ЗАРАДИ ТЕБ ИЛИ ЗАРАДИ МЕН! Заради самият него! Не стреля по цигани, но бие пияни. На улицата с патрулката той е господаря, няма колани, няма фарове, дърдори безпир по телефона, минава на червено, минава в насрещното. Спира където си пожелае, спира когото си пожелае - знаеш ли как ревът сега заради камерите в патрулните коли. Мога много още да ти пиша, но и ти си заблуден като повечето заспали. Ербаплъка ти стига най-много до външната врата и от там нататък си никой. Но ти все още не го знаеш! Ти се мислиш за някой!

    По отношение на определянето ти на действия и епитети по мой адрес, ще те посъветвам едно скромно нещо - научи се да водиш спор без да обиждаш, научи се да уважаваш чуждото мнение макар и да не го одобряваш, или да го ненавиждаш дори. Стойностният противник ще оцени мнението ти и ще прояви доблест и чест. Простакът по скоро, ще се опита да те убие!
  • 15 хаидутина

    1 0 Отговор
    тиа полицаи да си наврат пистолетите в г... като незнаят какво да правиат с тях
  • 16 killer

    0 0 Отговор
    в този случай ченгетата не са си свършили работата , при нападение над полицай по време на служба и то придружаваща криминално проявен , в някой държави се стреля на месо , в другия случай с младежите си я свършиха , за не показване на документи за проверка от полицай - единствено на такива органи е задължително да представиш документи за самоличност - и то през нощта след полунощ и ти да не ги представи са длъжни да те окушарят , особено ако не съдействаш , не само ще те млатят ами ще те наврат на кучето в г,за , така се действа . За това м...лите си си правят каквото си иска , а и не само те ...
  • 17 808

    0 0 Отговор

    До коментар #10 от "Румен Янев":

    защото са от купените гласоподаватели или казано с една дума-цигани
  • 18 яд8н

    0 0 Отговор
    сега мишоците от господари на ефира да разследват за полицейско насилие срещу циганин престъпник освободен от други м...ли престъпници...крайно време е полицаите да имат право да стрелят при самоотбрана иначе и на други места ще има такива случаи