Last news in Fakti

4 Август, 2015 17:28 1 900 0

ГДБОП партньор в международно разследване за контрабандни цигари

  • гдбоп-
  • партньор-
  • международно разследване-
  • контрабандни-
  • цигари

Предотвратени са щети за около 850 000 евро

ГДБОП е основен партньор в продължително и прецизно разследване, в резултат на което е разкрита организирана престъпна група, осъществявала незаконно производство и разпространение на цигари без акцизен бандерол на територията на Полша. Действията по разследването, проведено от служители на Главна дирекция „Борба с организираната престъпност“, съвместно с Гранична полиция на Република Полша и в координация с Европол , са продължили в рамките на три месеца.

В хода на операцията е разкрита нелегална фабрика за производство на цигари в град Мисловице, близо до Катовице, Полша. На място, в процеса на производство са задържани 5-ма души - четирима  полски граждани и един румънец. При проведените действия по разследването са установени две професионални поточни линии за производство на цигари от марките  “PRINCE”, “MG” и „WEST”. Според експерти, само една от поточните линии в рамките на осем часа произвежда един милион къса цигари. Иззета е готова продукция в размер на 1 418 060 къса цигари общо от трите марки, около 3200 кг нарязан тютюн, голямо количество суровини и материали за производство, заготовки за опаковки на стекове, кутии за цигари. Според събраната към момента информация, готовата продукция е била предназначена за Великобритания и Норвегия.
Предотвратените щети са за около 850 000 евро.
Работата по случая в рамките на партньорското разследване продължава.
Произведените цигари в нелегални фабрики  са със съмнително качество, не подлежат на контрол и създават риск за здравето на потребителите им. Нелегалното производство нанася огромни щети на националните бюджети, както и на официалните производители на цигари от търговските марки. Европол и Гранична полиция на Република Полша оценяват изключително високо партньорството с ГДБОП и предоставената коректна, точна и навременна информация за организираното незаконно производство на цигари без акцизен бандерол.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА