28 Септември, 2015 14:35 1 362 0

Делото срещу Брендо тръгна отново в Апелативния съд

  • делото-
  • евелин банев-
  • брендо-
  • апелативният съд

Делото е за пране на пари от трафик на наркотици

Делото за пране на пари срещу Евелин Банев - Брендо тръгна за втори път в Софийския апелативен съд (САС). Днешното заседание ще се запомни най-вече с първата публична поява на Банев, за когото в началото на годината се заговори, че е напуснал страната, въпреки че има забрана за това, съобщи "Правен свят".

Процесът започва отново в САС, след като в края на май Върховният касационен съд (ВКС) го върна заради допуснати нарушения на втора инстанция. По това дело Брендо е подсъдим заедно с бившата си съпруга Моника Добринова, Десислава Дишлиева и Симо Карайчев. Прокуратурата ги обвинява, че са изпрали над 21 млн. лева от трафик на наркотици. Според обвинението от 17 октомври 2002 г. до края на май 2005 г. те са превеждали пари от различни сметки в чужбина към "Прайвът файнънс юниън" АД, като "знаели или предполагали", че средствата са придобити от наркотрафик. Освен това от прокуратурата твърдяха, че подсъдимите са изпрали пари, придобити от внос на наркотици в Италия и Испания. Вносът е осъществен от Атанас Генов през 2000 г. и от група, ръководена от Ивайло Хеселбърт, в периода 2003 - 2005 г.

В началото на 2013 г. състав на Софийския градски съд (СГС) с председател съдия Костадинка Костадинова призна за виновни и четиримата подсъдими. Брендо бе осъден на седем и половина години затвор, 30 000 лева глоба и забрана да управлява фирма за 9 години. Останалите подсъдими получиха 3-годишни условни присъди. Миналото лято състав на САС с председател Иво Вапцаров и членове Стефан Илиев и Калинка Георгиева, оправда напълно всички подсъдими, като присъдата бе подписана с особено мнение от съдия Георгиева.

Според ВКС обаче в присъдата на САС е записано едновременно, че се отменя изцяло първоинстанционната присъда и че тя се "потвърждава в останалата ѝ част" и съдът не се произнесъл по част от обвиненията.

На днешното заседание в САС бе разпитана свидетелката Виолета Цекова, която е била осъдена за пране на пари в Барселона през 2005 г. Според прокуратура тя и бившият ѝ съпруг Ивайло Хаселбърт са изпращали пари на Банев, които той е изпирал тук чрез закупуване на скъпи бижута и др. Днес Цекова каза, че не познава подсъдимтие и никога не е пращала пари на когото и да било от тях.

Срещу Банев има дело и в Италия, което е за наркотрафик. По него той бе осъден на 20 години затвор от Апелативния съд в Милано, но само преди седмица Касационният съд в Рим отмени присъдата и върна делото на долната инстанция заради противоречиви доказателства и липса на мотиви при оценката им.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА