Last news in Fakti

30 Септември, 2011 15:36 1 885 0

Спипаха антики за половин млн. лв. на Летище София

  • антични монети-
  • митничари-
  • софия
Спипаха антики за половин млн. лв. на Летище София - 1
Снимка: Агенция Митници

При проверка на пощенски пратки, предназначени за САЩ, митническите служители от сектор „Борба с наркотрафика” на Митница Аерогара София са открили 5 пратки, съдържащи 1980 сребърни, бронзови и медни старинни монети от различни изпращачи за един и същ получател в щата Тенеси, САЩ.

Пратките били с фалшив подател от Виена, като по този начин трафикантите са се опитали да прикрият реалния изпращач, който е от България и така да заблудят американските митнически служби.

Според предварителното становище на НАИМ –БАН повечето монети са от римската епоха II-I в.пр.Хр. и II-III в.сл.Хр. Същите представляват археологически културни ценности по смисъла на чл.146 от Закона за културното наследство и са публична държавна собственост. Стойността на заловените монети надхвърля 400 000 лв., като някои от сребърните монети струват между 5 000 и 7000 евро.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА