Last news in Fakti

7 Април, 2017 15:38 4 946 7

Пловдив заливал Испания с фалшиви евра

  • испания-
  • евро-
  • фалшификат

Нигерийци ги пласирали по улиците на Мадрид и Барселона

Пловдив заливал Испания с фалшиви евра - 1
Снимка: МВР

Българската мафия държи бизнеса с производството на фалшиви евра в Испания. Това разкри испанската телевизия Tele5.

За пласмента на менте валутата по улиците на испанските градове отговаряла нигерийската мафия.

Испанските следователи казват, че в последните години всяка една от следите води към България, и по-конкретно - Пловдив. Според испанската медия, именно там се произвеждат банкнотите, които след това пътуват със самолет до Испания.

Ако бъдат осъдени, фалшификаторите ще получат между 8 и 12 години затвор.

В края на миналата година фалшиви еврa на стойност над три милиона са задържани при операция на ГДБОП в Пловдив.

Операцията беше извършена съвместно с Европол. Фалшивите пари са с номинал 50 и 100 евро, уточни Гешев.

Намерените банкноти са били много добър фалшификат. Те са били продавани на 20 % от стойността на номинала на самата банкнота.

Една от легендите в бизнеса е Петър Павлов – Растера.

Според полицейски източници той от години снабдява родните мафиотски босове с подправени документи. Говори се, че е правил фалшиви паспорти за Иво Карамански и обкръжението му.

Растера бе арестуван през 2003 г. в шумна акция срещу фалшификатори в Пловдивско, когато всички операции срещу печатници на пари ръководеше бившият главен секретар на МВР и настоящ премиер Бойко Борисов. Тогава Борисов публично се възмути от условната присъда, която Петров бе получил след споразумение с пловдивската прокуратура. Павлов се признава за виновен, че е "изготвил, пазил и укривал материали, за които е знаел, че са за подправка на парични знаци", а присъдата е 3 години условно с 5 години изпитателен срок. на Растера за топ фалшификатори на евро.

Впоследствие Растера мина на по-високо ниво и започна да печата фалшиви банкноти.

Качеството на намерените ментета е изключително високо- 9,7 по десетобалната система за оценка на Световната банка, която приближава банкнотите до мечтата на фалшификаторите – „Супереврото”.

Освен евро, той и хора от организацията му печатат фалшиви долари и левове, както и бандероли за високоакцизен алкохол, разкриват информатори от ъндърграунда. Петър Павлов, един от най- богатите хора в Първомай, е в бизнеса с фалшиви ценни книжа от началото на 90-те години на миналия ХХ век.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 FUCK OF

    2 4 Отговор
    ООО...МАЙНА ТАУН.....МНОГО СТЕ ОТВОРЕНИ БЕ......
    АМА ХИТРАТА СВРАКА С ДВАТА КРАКА.....СЕГА КАТО ВИ НАБЛЪСКАТ ПРИСЪДИТЕ ИМА ДА РАЗМИШЛЯВАТЕ В ПАНДИЗА.....ПЪК МОЖЕ ДА ВИ ДОЙДЕ АКЪЛА....

    Коментиран от #3

  • 3 Първомай

    7 0 Отговор

    До коментар #2 от "FUCK OF":

    Тея хора си ги знаем, работят си и явно си плащат. Бойко колкото и да се възмущава, не би имал нищо против да се „споразумее” със съда и прокуратурата! Ако много изреват от ЕС, може и да усъдят накой ефективно, но няма да е болка за умиране на фона на напечатаните пари.
  • 4 Густо майна

    3 1 Отговор
    Е нали са индустриалния център на България
    Филибето са винаги с едни евро пред останалите
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Боко-1

    0 0 Отговор
    Няма ли да престанете да си бършете г.зовете с Растера ? Най напред го докажете всичко това пък после ръсете глупости от какъвто и да е род.Ако беше най-големия фалшификатор на пари и други то отдавна щеше да търка наровете в затвора пък вии най напред очерняте човека и след това едно голямо НИЩО.Май сте на принципа-Аз да кажа,че съм е..л сестра ти пък ти после доказвай,че нямаш сестра.