Last news in Fakti

27 Април, 2017 18:58 12 789 10

22-ма затворници живеят на 30 кв.м в Плевенския затвор

  • плевен-
  • затвор-
  • омбудсман-
  • диана ковачева

Заместник-омбудсманът Диана Ковачева влезе в затвора в Плевен

22-ма затворници живеят на 30 кв.м в Плевенския затвор - 1

„Днес се запознах с условията, при които лишените от свобода изтърпяват наказание в затвора в Плевен. Тук съм също и да представя основните констатации от доклада на Националния превантивен механизъм за 2016 г., които се отнасят за всички затвори в България, слабостите на системата и препоръките, които години наред са отправяни и от Комитета за предотвратяване на изтезанията, и от омбудсмана, но без напредък“. Това каза заместник-омбудсманът Диана Ковачева на пресконференция след проверка в Плевенския затвор.

Сред системните проблеми, Ковачева посочи преселеността в затворите, където минималният стандарт е пространство от 4 кв. м. за лишен от свобода. „Практиката да се местят затворници от един затвор в друг, за да се осигури повече място, не дава резултат“, отчете Ковачева. Тя подчерта, че се налага спешно да бъдат построени нови затвори, още един в гр. София и друг между гр.Плевен, гр. Варна и гр. Русе.

22-ма затворници живеят на 30 кв.м в Плевенския затвор

„Дори в един от добре работещите затвори, какъвто е Плевенският, в основния корпус установихме две помещения, в които не се постига този стандарт, а в общежитието от закрит тип се натъкнахме на 4 помещения, в които на не повече от 30 кв. м. се намираха 22 души“, подчерта Ковачева. Заместник-омбудсманът разкри още, че затворниците в общежитието от закрит тип в гр. Плевен се оплакват, че спят на легла от арматурно желязо, което води до системни болки в гърба, както и от липса на топла вода, която им се пуска за един час през ден.

Сред проблемите, които откроява доклада на Националния превантивен механизъм в затворите, е голямото текучество на надзиратели и липсата на достатъчно персонал, преустановяването на електронния надзор през 2016 г. и невъзможността за използване на електронните гривни, телефонните услуги, създаващи възможност за извършване на измами от територията на затвора, високите цени в лавките и др.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гад

    16 7 Отговор
    Купете им матраци Dormeo, да не ги боли гърба. Абе тези вече си помислиха, че са на санаториум.
  • 2 Красимир Велчев-

    9 3 Отговор
    Безспорно някои затворници в България живеят при доста нисък стандарт.Не всички,разбира се.Има и затворническа буржоазия.Също,както и в цялото ни общество.Главното е,че се проучва на каква площ живее един затворник.Хиляди хора в България разполагат с нулева площ за живеене,без да имат престъпления зад гърба си.Престъпниците,обаче са с предимство.
  • 3 той

    6 4 Отговор
    Ширят се гадините.
  • 4 сойка присмехулка

    5 5 Отговор
    Дали са достатъчно близки, за да правят любовно влакче, след като обитават толкова тясно пространство?
  • 5 Животното

    7 4 Отговор
    Извинявайте е ама вече прекаляват както затворниците така и омбудсмана....тръгнала да решава проблемите на хора,които щом са вътре има за какво. Техните проблеми на първо място ли са? Само те ли са с проблеми? А проблемите на хората отвън,на хилядите хора,нямащи къде да живеят,какво да ядат,тези,които нямат средства да си закупят лекарства.... Защо отново се набляга на онова,което нямат затворниците...Ми да им имам претенциите.....навън всички ли спят на хубави матраци....безобразна наглост,...продават наркотици,изнасилват,крадат,убиват,мамят...сега не им било удобно...много ви е и това,което затворът ви предлага.
    А а на онези,които се занимават с техните смешни проблеми,бих казала: СТИГА ВЕЧЕ!!!!НЕ СА ТЕ БЪДЕЩЕТО НА СТРАНАТА НИ И ОБЪРНЕТЕ ПОВЕЧЕ НА СТРАДАЩИТЕ НАВЪН,А НЕ НА ТЕЯ ПРЕСТЪПНИЦИ

    Коментиран от #10

  • 6 Случаен

    6 5 Отговор
    Хора не забравяйте че найстина по затворите лежат много хора със скалъпени дела,и невинни си излежават присъдите.Но както всички знаем че Журналистите в Бг,работят за държавният апарат а не за Българският народ.Аз лично бях задържан в ГМ -Димитров,за72часа затова че отказах да направя един ремонт на един прокурор за сумата която той ми предложи,аз му исках реалната сума,а той с много по на долу искаше да ми плати.И така след една седмица се озовах в ареста с някакво безпочвено обвинение.И добре че съдията беше коректен и ме освободи.Повярвайте че ако власт имащите решат може да ви обърнат живота на 360 градуса.Затова неуморно трябва да се защитаваме от държавни набези.
  • 7 бббббб

    2 5 Отговор
    И ние какво да направим?Да ревем ли за тях или да им преведем дарения???На престъпниците не трябва да се обръща внимание. А,медиите ги правят жертви на системата и герои.Затова младежта расте без ценности и морал.
  • 8 Един гражданин

    7 0 Отговор
    Мога само да кажа говорете за проблемите си... В затворите са лишени от свобода, не от човешки права... те си ги търсят... А вие докато си стоите в същи и си мълчи те никой няма да Ви обърне внимание...
    Борете се за правата си.
  • 9 Благодаря

    1 1 Отговор
    Да даде Господ да стигнете до там че да чета тогава какво ще пишете
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.