Last news in Fakti

26 Май, 2017 14:43 7 309 12

Вижте видео от зрелищния арест на граничните полицаи (ВИДЕО)

  • трафик-
  • мигранти-
  • арестувани-
  • полицаи
Вижте видео от зрелищния арест на граничните полицаи (ВИДЕО) - 1

Пресечен е канал за трафик на хора през аерогара София, съобщиха от пресцентъра на МВР.

Операцията е проведена след извършена предварително сериозна работа по сигнал, подаден през април в ДАНС и проведена работна среща в присъствието на главния прокурор, на която са уточнени детайлите по планираната операция.

В разследването, провеждано под прякото наблюдение на Специализираната прокуратура, се включват служители на дирекция „Вътрешна сигурност“ – МВР и СДВР, в по-късен етап - и ГД „Гранична полиция“.

За пръв път е засечен нелегален трафик на хора през аерогара София, съобщи административният ръководител на Специализираната прокуратура Иван Гешев. Той обясни, че към момента се работи с пет гранични полицаи и четирима чужденци, действията продължават и това не е окончателният кръг на лицата. Към края на деня ще стане ясно колко точно ще са обвинените“. Установена е и схемата, по която били извършвани престъпните действия.

„Организаторите са двама чужди граждани на Бангладеш, единият от които със статут на постоянно пребиваващ, а другият – с хуманитарен статут. Те са набирали клиентите и изпращали снимките, както и изработените фалшиви документи – лични карти, студентски книжки, на граничните полицаи. По този начин служителите са имали предварителна информация за съответните хора, които ще преминат нашата граница, същевременно те подавали данни за полета, часа , на кое гише и при кой граничен полицай трябва да се извърши пропускането. В много от случаите за целта били отваряни и специални странични гишета, през които нелегалните чужденци преминавали необезпокоявани.

Цената за този трафик достигала до 5000 евро на човек, само за граничните полицаи. Отделно, в зависимост от сделката, те плащали до 10 000 евро на организаторите на канала, които им осигурявали и място за нощувка у нас, подготвяли и по идентичен начин трафика им за изкарване от страната.

Вчера, в хода на предприетите действия по реализация, единият от граничните полицаи е задържан с 2000 евро, поясни Гешев.

При извършените процесуално-следствени действия са открити печати, документи за самоличност, включително и студентски книжки от европейския съюз. Продължава работата по установяването и на това колко и какви хора са успели да преминат през страната ни през този канал.

По думите на директора на дирекция „Вътрешна сигурност“ по случая "ще се вземе отношение и към други служители", които с бездействието и безучастието си са подпомагали този канал.

Бездействието на ръководни служители показва, че те не са за тези постове, бе категоричен той и обясни, че в министерството е сформирана работна група със заповед на министър Радев и главния секретар на МВР, чиято задача е да анализира информацията по разкрития канал с цел предприемане на бързи превантивни мерки за недопускане на подобни престъпни действия. Част от тези мерки могат да включват и промяна на правилата за обработването на лицата при граничния контрол на летищата, обясни още Румен Ганев.

Успешното пресичане на престъпния канал е резултат на добрата работа между „Вътрешна сигурност“, ДАНС и Специализираната прокуратура, подчерта Гешев. С реализацията показваме на българските граждани, че службите в България, както и Прокуратурата работят сериозно за минимализиране на тези рискове и ще направим всичко възможно, за да не бъдат допускани подобни престъпления, допълни административният ръководител на Специализираната прокуратура.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ооооооо

    24 0 Отговор
    Където боднеш - излиза гной от държавната система.
  • 2 ЖОРШ

    10 0 Отговор
    Корупцията е най-голяма в ОДМВР-Добрич. ТЪНЕ в КОРУПЦИЯ.
  • 3 невярващия

    14 0 Отговор
    Забравиха да си внесат вноските на по-големите началници и арест. Сега ще платят на съдиите и няма нищо . След десет дена ще заведем дело в СТРАСБУРГ и ще осъдим БЪЛГАРИЯ а с парите които ще спечелим ще се устроим цял живот.
  • 4 КАДИРОВ

    12 0 Отговор
    АЛОУУУУУ ПОЛИЦАЯ ПИСТОЛЕТА НЕ СЕ ОСТАВЯ НА ТАВАНА КАТО ВАДИШ ОТ КОЛАТА НЯКОЙ СМЕШНИЦИ
  • 5 КУЧЕ

    6 2 Отговор
    ЩЕ ПРЕККАРВАТ С ТЕЗИ МАЛКИ ЗАПЛАТИ КВО ИСКАТЕ ДА ПРАВЯТ

    Коментиран от #7

  • 6 СТАЛИН

    7 0 Отговор
    СЕРСЕМИ БУДАЛИ КАТО НЕ СИ ПЛАЩАТЕ ЩЕ ВИ ЛОВЯТ Я
  • 7 кучкар

    6 1 Отговор

    До коментар #5 от "КУЧЕ":

    Сега ще взимат по-големи заплати,като ги въдворят.Защо
    ще правят пакости,ако не ги устройва заплатата да си на-
    мерят друга работа.Истината е,че 90% от държавните слу-
    жители трябва да дават пари на държавата,че ги държи на
    служба и на туй отгоре им плаща осигуровки.Я сега да ги
    лишат от осигурителния стаж за пенсия,който им е плащала
    държавата,та да видим дали друг ще посмее да взима подкуп.
  • 8 Киро

    7 0 Отговор
    Тоя дето си остави пистолета на тавана каде го намерихти в някое селско рпу ли затва ва трепят по време на акции щот само шматки в нашата полиция
  • 9 ЧЕСТЕН ЧОВЕК

    7 3 Отговор
    Заплатите не са причина да си корумпиран, то си е до човека: ИЛИ СИ ЧЕСТЕН ИЛИ НЕ СИ .
    Или си крадлив, или не си . Това е отговорът. Точка.
    Пез целия си живот съм бил честен, е не съм постигнал кой знае колко , ама съм спал спокойно. Можех по лесният начин да постигна много, но съм принципеееен . За съжеление са редкост хора като мен, но има.
  • 10 КОП

    2 0 Отговор
    ДО СПЕЦ ПОЛИЦАЯ ДА НЕ СИ ЗАБРАВИШ ПИСТОЛЕТА ААА ЗАБРАВИХ НОСИТЕ ПО ДВА КВА Е ТАЗИ ПРОСТОТИЯ ДА СИ ОСТАВИШ ОРЪЖИЕТО НА КОЛАТА БРЕЙ СПЕЦ ПОЛИЦАИ
  • 11 Боби

    2 0 Отговор
    Заплатите са ни еднакви. Само, че едните са си боклуци. Срам за занаята.
  • 12 Ферди мравката

    0 0 Отговор
    А питате ли каква е корупцията на Гюешево майка плаче