Last news in Fakti

2 Ноември, 2017 07:30 12 680 8

2 ноември 2004 г. Убит е Тео ван Гог

  • teo ван гог-
  • режисьор-
  • убиец

Неговите критични възгледи и безцеремонен подход обаче го правят непопулярен в очите на доста хора

2 ноември 2004 г. Убит е Тео ван Гог - 1

В 8:45 ч. на 2 ноември 2004 г. един непознат, облечен в традиционна мароканска „джелеба“, напада велосипедист в центъра на Амстердам.

Нападателят прострелва велосипедиста и го наръгва многократно в гърдите с нож, като остава равнодушен към молбите за милост на жертвата си. Въпреки смъртоносните си рани, жертвата успява някак да пресече улицата, но убиецът го застига и отново го прострелва и намушква. След това прерязва гърлото му с касапски нож, докато минувачите гледат случващото се.

Накрая убиецът забива ножа си, на който е нанизано писмо, в гърдите на Тео ван Гог. Нападателят хуква да бяга към Остерпарк, където попада в престрелка с полицията, в която са ранени сериозно един полицай и един случаен минувач.

Тео ван Гог, правнук на прочутия холандски художник Винсент ван Гог, също като своя прародител води доста необикновен живот. Тео е виден, свободомислещ холандски режисьор, писател, журналист, актьор, продуцент и защитник на свободното слово, който използвал медиите като отворена трибуна, от която да запознава света със своите скандални гледни точки по въпросите за религията, политиката и моралните стойности на обществото. Прямият и често провокативен начин, по който изразява идеологиите си, бързо го прави популярна фигура в Холандия.

Неговите критични възгледи и безцеремонен подход обаче го правят непопулярен в очите на доста хора. Тео изразявал мнението си, без да го е грижа дали то няма да обиди някого. А мнозина се обиждали. Той рязко критикувал християнството и юдаизма. Най-засегнато обаче се почувствало мюсюлманското общество, когато веднъж той нарекъл мюсюлманските имигранти в Холандия „е*ачи на кози“.

Гневът срещу Ван Гог достига връхната си точка, когато на 29 август 2004 г. по телевизията е излъчен неговият скандален филм „Покорност“. Сценарият за филма е дело на холандската феминистка и политически деец Аян Хирси Али. Лентата изобразява четири полуголи жени, облечени в дълги прозрачни воали, върху чиято кожа са изписани текстове от Корана, описващи физическите наказания, полагащи се на непокорните жени. По гърба и краката на някои от тях се виждат червени следи от камшик. Не е изненадващо, че десетминутният филм предизвиква вълна от ярост сред мюсюлманската общност.

Убиецът на режисьора е идентифициран като 26-годишния Мохамед Буйери – ислямски екстремист с холандско и мароканско гражданство. Той бил мотивиран за убийството от филма „Покорност“ и от своята омраза към западния свят и онези, които отказват да приемат ценностите на исляма.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 BG citizen

    81 9 Отговор
    Аре сега демократите от Запада и най-вече баба Меркел да се присетят за този нещастник, и да видят какво я чака Европата с такива интелектуалци!
  • 2 ДА ДА

    77 3 Отговор
    казваше истина и затова алахакбаровци го мразиха...
  • 3 555

    32 5 Отговор
    Епа че той Обама колко араби е избил и осакатил, на всяка дата от календара сигурно има по 10-20 хил жертви

    Коментиран от #6, #7

  • 4 гост

    90 4 Отговор
    Как тези екстремисти, мразещи Запада, се натискат да живеят в Запада, да спят с "нечисти" бели жени, да се веселят на "неморалните за Исияма" празници, да консумират "нечистата" храна на Запада. Нелогично е. Ако мразиш страна или народ, където ти си чужд, то какво правиш там? Да си се връщат в Северна Африка, щом я обичат повече от Запада. И да не забравяме, че това е мирен Ислиям, това жестоко убийство е в резултат на вероучението, което казва какво заслужава грешника.
  • 5 2399

    41 1 Отговор
    „е*ачи на кози“ хахаха а ми вярно си е
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Дони

    1 4 Отговор

    До коментар #3 от "555":

    Къде ги преброй , или си пишеш колко да се намираш на работа?
  • 8 Empty

    6 1 Отговор
    "...го правят непопулярен в очите на доста хора..."
    Що за глупост е това господин преводач на новини? Не е ли по-правилно и по-малко объркващо да се напише:"мразен","презиран","ненавиждан" и т.н.?
    В напъните си да сте интересни изпадате в комични ситуации.