Last news in Fakti

17 Януари, 2012 20:48 2 663 0

Опасни рецидивисти обрали семейството в Бата

  • бата-
  • обир-
  • рецидивисти

Съдът остави четиримата задържани за постоянно в ареста

Четиримата обвиняеми за грабежа в поморийското село Бата остават в ареста. Това реши съдия Пламен Синков от Бургаски окръжен съд. Съдията определи най-тежките мерки „задържане под стража”, след като изтече 72-часовото прокурорско задържане на обвиняемите. Решението подлежи на обжалване на 24 януари пред Апелативен съд.

„Престъплението е извършено в условията на опасен рецидив, тъй като обвиняемите са неколкократно осъждани и за други престъпления”, посочи в мотивите си за искане на тежката мярка прокурор Ангел Ангелов.

По думите на Ангелов настоящото престъпление е умишлено, присъдите според закона са от 5 до 15 години затвор и ако останат на свобода, обвиняемите могат да се укрият или да извършат друго престъпление.

Задържаните поискаха от съда да им бъдат присъдени по-леки мерки, като повечето се позоваха на влошеното си здравословно състояние. След като съдия Пламен Синков обяви решението си те да останат с мерки „задържане под стража” и на излизане от залата, някои от мъжете използваха нецензурни думи, но не стана ясно дали са отправени към съдията или снимащите ги журналисти

Четиримата обвиняеми са 40-годишният Георги Маладолски от Варна, 20-годишният му съгражданин Мартин Христов, 41-годишният Райчо Добрев от Обзор и Ивелин Петров на 25 години Ловеч.

На 10 януари те се представили за полицаи от ГДБОП и са обявили пред семейството в Бата, за което предварително имали информация, че разполага с пари и злато, че ще извършат полицейска проверка за наркотици. След като влезли в дома на семейството, завързали обитателите и след заплахи с пистолет откраднали 6 500 лева, 500 евро, 14 златни пръстена, 4 златни гривни и 4 чифта обеци и други златни вещи. След обира се укрили в квартири във Варна и Тервел. Задържани са от полицията три дни след престъплението.

И четиримата са с богати криминални досиета. В съдебната зала стана ясно, че Георги Маладолски, който пряко не е участвал в обира, а е карал автомобила, с който престъпниците са пристигнали в селото и след това са избягали е осъждан неколкократно, като последната му присъда е от 2004 г, когато е осъден от Варненския съд на 10 години лишаване от свобода.

Неговите адвокати посочиха, че от събраните доказателства не е доказано, че той е участвал в обира, но е съпричастен и предвид здравословното му състояние - хипертонична болест на сърцето и захарен диабет поискаха по-лека мярка „домашен арест”.

Соченият за организатор на грабежа - 25-годишният Ивелин Петров е съден четири пъти. Последната му присъда е от 2006 г. Осъден е на 20 години затвор. Неговият адвокат Стоян Петров обясни пред журналисти, че обвиняемият е с прекратено изпълнение на наказанието, което излежава във затвора във Враца.

„Необходима му е операция на челюстта, поради тежко заболяване на костите и поради това, че не може да се лекува в затвора във Враца са му прекъснали наказанието. Това е третото му или четвърто прекъсване, за да се лекува в болницата във Варна, където е насрочена операция за 19 януари”, обясни адвокат Петров. На въпрос на журналисти защо Ивелин Петров е осъден на 20 години затвор, той отговори, че присъдата е за грабеж с убийство.

Третият обвиняем за грабежа Райчо Добрев е осъждан 11 пъти. Последната му присъда е за 2 години и 11 месеца лишаване от свобода е наложена през 2008 година от районния съд в Пирдоп. Неговият адвокат също поиска да му бъде наложена по-лека мярка, тъй като съдействал в хода на досъдебното производство за „разкриване на обективната истина”.

Най-младият от четиримата – 20-годишният Мартин Христов също има няколко присъди като непълнолетен, а последната е издадена от Варненски съд през 2010 г. - пробация от 9 месеца. Защита му също поиска по-лека мярка, защото съдействал на разследването.


 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА