Last news in Fakti

2 Февруари, 2018 10:28 8 074 10

Еленка получи 18 удара с нож от сина си заради чаша вода

  • шумен-
  • убийство-
  • еленка

Убиецът излежава присъдата си в ловешкия затвор

На 2 декември 2015 г. писъци прорязват тишината на ул. "Света гора" в Шумен. 50-годишната Еленка тича окървавена навън в опит да спаси живота си. Не успява.

Името на Еленка, заедно с тези на още 22 жени, бяха прожектирани върху фасадата на Народното събрание от Българския хелзинкски комитет. Акцията бе по повод дебатите в обществото за Истанбулската конвенция.

В Дир.бг ще ви разкажем истории за жени, подложени на домашно насилие. Някои са се оплаквали на различни институции, но без ефект.

До фаталния ден семейство Златеви живее нормално, като всяко едно средностатистическо семейство. Еленка и съпругът й имат трима сина. Двамата по-големи работят, а най-малкият е още ученик.

На 2 декември по обяд в семейния апартамент на ул. "Света гора" №4 в Шумен са само 50-годишната майка и вторият й син - 24-годишният Радослав, който в този ден не отишъл в склада за мебели, където работел. Около 13.30 ч. младият мъж влязъл в кухнята, където майка му си наливала чаша вода на мивката. Радослав издърпал чашата от ръката на майка си, при което част от водата се разляла по пода.

Еленка зашлевила лек шамар на сина си, който незабавно излязъл от кухнята и отишъл в стаята си. Там от раклата извадил купения от ловно-рибарския магазин в Шумен 30-сантиметров нож. Върнал се в кухнята и пробол с ножа майка си в шията и се опитал да й пререже гърлото.

Еленка започнала да вика и да се дърпа, но синът й продължил яростно да я мушка с ножа в корема и гърдите. Жената продължила да се дърпа и успяла да се отскубне от ръцете на Радослав. Хукнала навън с писъци, но той успял да я настигне пред входа и я спънал с крак. Майката паднала, а синът продължил да нанася удари с големия нож, докато спряла да мърда.

По това време от входа на блока, пред който се разиграла кървавата сцена, излязла съседка. Виждайки Радослав целият в кръв и с нож в ръка, жената му отворила входната врата на блока и той се прибрал в семейния апартамент, оставяйки безжизненото тяло на майка си на улицата. Влязъл в стаята си, където започнал да съблича напоените с кръв дрехи.

Междувременно други съседи подали сигнал в полицията и убиецът бе задържан. При аутопсията пък по тялото на майка му бяха преброени 18 рани от ножа.

В края на януари 2017 г. Шуменският окръжен съд постанови 30 години затвор за жестокия майцеубиец, който се призна за виновен и поиска съкратен процес. Пред магистратите Радослав заяви, че съжалява и ще съжалява всеки ден до края на живота си. „На никой не пожелавам моята съдба“, каза още младият мъж, за когото експертизата доказа, че не е бил под въздействието на алкохол или наркотици, когато е извършил жестокото убийство.

Няколко месеца по-късно Апелативният съд във Варна измени присъдата му, като намали размера на наложеното наказание от 30 на 20 години затвор.

"С оглед фактите по делото, както и данните по същото, относно личността на подсъдимия е видно, че степента на обществена опасност на личността му не би могло да се определи, че е изключително тежка. Радослав Златев до този момент не е осъждан, не е реабилитиран за други наложени наказания, не на последно место следва да бъде взета и неговата млада възраст", написаха в мотивите си апелативните съдии.

Върховният касационен съд остави в сила наказанието и така окончателната 20-годишна ефективна присъда на Радослав Златев влезе в сила на 29 септември 2017 г. Убиецът излежава присъдата си в ловешкия затвор.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Истината

    46 0 Отговор
    Поредният бавноразвиващ се. Струва ми се, че съотношението психопати към нормални люде вече гони 50:50. Напред към светлото бъдеще!
  • 2 Циганския Комитет прожектира

    49 2 Отговор
    Тая конвенция няма да сложи край на нищо обаче ще сложи начало на легализирането на БГ.педе....тията!
  • 3 сьд

    20 0 Отговор
    Този е бил за добьр психиатьр и лудница но не КУРИЛО.
  • 4 Димитър

    34 1 Отговор
    За съжаление живеем във времена, в които е модерно да си от третия пол, модерно е да си веган, модерно е да си феминист. С няколко думи - ако не си пе...аст, ако си хапваш пържоли и ако изкажеш мнение на жена си, че в тая държава закони има ама институции няма си най-голямата гад във вселената. Аз направо се чудя как до сега сме живели без тази прословута Истанбулска Конвенция - сигурно до този момент жените в България живяха по подобие на съпругите на активистите от ИДИЛ - заключени за радиатора и бити поне по веднъж дневно по предписание на личния лекар и никакви закони до този момент в държавата не им гарантират телесна, словестна и всякаква друга неприкосновеност. Приемем ли я предполагам ще заживеем в един по розов свят и ако евентуално някой пребие жена си - край - институциите вече ще си вършат адекватно задълженията. Имам чувството, че в тази наша държава докато не ни докарат до пълна идиотия няма да се спрат, в това число добавям и журналисти, които неуморимо продължават да придават на тази Истанбулска простотия такова значение.
  • 5 Дедо Грую

    27 0 Отговор
    Стига ми само споменаването на такива уроди от типа на хелзинското кумитет и съм автоматично ПРОТИВ.
  • 6 ВМОРО

    17 0 Отговор
    С или без Конвенцията, боклукът е отнесъл номер 30 от лотарията. Конвенцията е безсмислена, ненужна и практически вредна.
  • 7 telecentar

    21 0 Отговор
    АБЕ ТИЯ НОРМАЛНИ ЛИ СА!?!?! ЗА ТОЯ ДОЖИВОТНА Е МАЛКО! КАК МОЖЕ БЕ ТИЯ В СЪДА СА ПО ГОЕЛМИ НЕНОРМАЛНИЦИ ОТ ТОЯ ДЕТ ЩЕ ЛЕЖИ.....МАЙКО МИЛА НЕБИВАЛА?! 20 ГОДИНИ ЗА ТАКОВА ПРЕСТЪПЛЕНИЕ !???? ТИЯ НОРМААААЛНИ ЛИ СА !!????????????
  • 8 Патето Яки

    10 0 Отговор
    Стефанаки сега е актуално насилието от жени над малки деца.
  • 9 веселин

    4 0 Отговор
    На 24 ще излезе след по малко от 20 със сигурност за добро поведение и на 40 отново е на улицата с ножа....Кой ли ще е следващият...може би си ТИ......ЧЕСТИТО!Мисля си вече да излизам навън само запасан с пищова си.....
  • 10 Vasik Atanasova

    2 2 Отговор
    някой хора за деца плачат
    и казват че в тях е смисъла на живота
    ето ви пример
    че смисъла на живота не е в децата