Last news in Fakti

27 Януари, 2012 15:05 1 040 0

МВР в евроакция срещу секспрестъпници

  • мвр-
  • европол-
  • сексуални престъпления
МВР в евроакция срещу секспрестъпници - 1
Снимка: БГНЕС

Международна полицейска операция срещу извършители на сексуални престъпления се проведе на територията на няколко европейски държави, включително и България, съобщават от пресцентъра на МВР.

Операция HAVEN започва на 25 януари на европейски аерогари, в това число летище София и летище Бургас. Служители на правоохранителните органи проверяваха пътници, заподозрени в извършването на сексуални злоупотреби с деца.

Проверявани са основно граждани, пристигащи от държави, известни като дестинации за „секс-туризъм” и които често са посещавани от педофили и извършители на сексуални злоупотреби с деца.

Акцията е планирана и реализирана от Европол, съвместно с митническите и полицейски власти на Австрия, България, Финландия, Франция, Унгария, Нидерландия, Словения и Великобритания.

Няколко държави - членки на ЕС, както и държави със споразумение за оперативно сътрудничество с Европол /в това число Румъния, Испания и Швейцария/ взеха участие в операцията чрез информационен обмен и готовност за извършване на щателни проверки на транзитни пътници до други държави-членки.

По време операцията служителите от бюрата за връзка на държавите – членки в централата на Европол в Хага бяха в готовност да координират и организират обмен на данни.

Европол оказа подкрепа на Нидерландия, Франция и Великобритания чрез изпращането на експерти - криминалисти „на място” и посредством мобилен офис.

Една от основните цели на проведената операция е да се повиши осведомеността на обществото по проблема, както и да се предупредят европейските граждани, които извършват сексуални престъпления, че престъпната им дейност няма да остане неразкрита, само защото тя се извършва отвъд границите на родината им или Европа.

Европол е инициирал проект HAVEN (Halting Europeans Abusing Victims in Every Nation) през ноември 2010. Целта му е да се разкрие и пресече дейността на граждани от ЕС, които извършват сексуални злоупотреби с деца от държави в и извън Европа. 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА