Last news in Fakti

2 Май, 2018 17:49 2 637 11

До 6 години затвор за незаконна сеч!?

  • сеч-
  • бракониерство

"Обединени патриоти" предлагат промени в НК

До 6 години затвор за незаконна сеч!? - 1

До 6 години затвор и солени глоби за незаконна сеч. Това предвиждат промени в НК, предложени от „Обединени патриоти”, който депутатите гласуваха на първо четене в парламента. Така за незаконна сеч или добив на дървесина, включително паднали или вече отсечени дървета, се предвижда лишаване от свобода до шест години и глоба от 1000 до 20 000 лв. Това обаче ще важи когато щетите са нас една минимална работна заплата. Когато престъплението е извършено от лице по поръчка на организирана престъпна група или е опасен рецидив, се дава възможност съдът да наложи и конфискация на една втора на имуществото.

Тези престъпления, които касаят щети до една минимална заплата занапред стават предмет само на административното производство, а целта е да се повиши налагането на глоби и тяхната събираемост. Досега преписките се пращали в прокуратурата, а в 90 % от случаите досъдебните производства се прекратявали и се връщали отново на горските служби.

Построяването на сграда в горска територия без правно основание се квалифицира като престъпление. Горските също се включват в списъка с длъжностни лица, посегателството върху които също е престъпление.

Наред с тези поправки, НК предвижда и по-солени глоби и за бракониерство. Така занапред всеки, който убие едър дивеч без нужното разрешение го грози до 2 години затвор или пробация до 4 години и с глоба от 1000 до 5000 лева. Прецезират се и разпоредбите, когато се лови дивеч извън разрешеното време и без билет. Занапред санкциите от 6 месеца пробация и глоба до 300 лева ще важат и когато щетите са над една минимална заплата. Криминализира се и съхранението, пренасянето, превоза и укриването на незаконно убит или уловен дивеч, е записано в мотивите. Глобите ще са от 1000 до 5000 лева. Същото ще важи когато даден човек намери болен, ранен или мъртъв дивеч и реши да го транспортира. При рецидив пък се предлагат затвор до 5 години, глоба и вземане на разрешителното.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Горския

    4 0 Отговор
    Глобата му е майката , са върнахме децата от чужбина .
  • 2 българче

    8 2 Отговор
    Публикувано във факти.бг: когато даден човек намери болен, ранен или мъртъв дивеч и реши да го транспортира.

    ?????? Значи нямам право да го закарам във ветеринарен кабинет под страх от глоба???

    Коментиран от #3

  • 3 Jacques Yves Moineau

    6 0 Отговор

    До коментар #2 от "българче":

    Нямаш право. Звъниш на 112
  • 4 патриотъ

    7 0 Отговор
    Добри намерения с известен край!Пак само приказки и големи дела,а на практика нищо!То вече държава няма,вие сте тръгнали да прокарвате закони!Я ги оставете на спокойствие да си секат всичко и като нищо не остане за сечене,сами ще се откажат!
  • 5 Краен

    4 2 Отговор
    За незаконна сеч , до живот !!
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Реалист1

    4 1 Отговор
    В България работата тръгва като бръкнеш в джоба на българина. Крайно време е да престанат мафийките да се чувстват недосегаеми. А това за 6-те години ми хареса. Дотегна ми да си плащам задълженията и доходите ми са осветени отвсякъде, а мизерствам. Докато хора, крадящи и с г@за си, си живеят доста сносно
  • 9 Пешо

    4 0 Отговор
    До една минимална работна заплата - не те съдят. Циганите с каруците и бусовете пак ще правят изключение.
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.