3 Май, 2018 14:42 3 456 10

Биеш жената – законно! Домашното насилие не е престъпление!?

  • жена-
  • побой-
  • насилие-
  • домашно насилие

Радев: Полицията не реагира адекватно, нужни са законови промени

Полицията не успява да реагира адекватно на домашното насилие, защото то не е престъпление по смисъла на Наказателния кодекс.

Заради това МВР шефът Валентин Радев иска да бъде създаден регистър за случаите на домашно насилие и престъпления, основани на полов признак. Целта е подобряване на дейността по превенция и разкриване на тези деяния, обяснява той в писмен отговор на депутатски въпрос.

2432 заповеди за защита от домашно насилие са изпратени само през миналата година от районите съдилища в страната до полицията.

Най-много от тях - 351, са с в София. На второ място се нарежда Пловдив с 205 заповеди. Трето и четвърто място са заети от другите два големи града - Варна и Бургас – съответно 185 и 163. Следват Пловдивска област със 115, Стара Загора с 97, Плевен със 72 и Софийска област с 49 случая.

"Законът за защита от домашното насилие дава правото на пострадал да се обърне към съда за защита. Ако има данни за опасност за живота или здравето му, той може да се обърне и към органите на МВР", обяснява още МВР шефът.

Той допълва, че вътрешното министерство е изготвило предложение за подобряване ефикасността на полицейската дейност в областта на домашното насилие и насилие, основано на полов признак. То включва проект с няколко дейности като създаване на автоматизирана информационна система за противодействие и превенция на престъпления, основани на полов признак, и домашно насилие - тя ще включва и актовете на домашно насилие, които не представляват престъпление от общ характер, закупуване на хардуер за функциониране на базата данни и осигуряване на техническа поддръжка, изготвяне на алгоритъм за оценка на риска при случаи на домашно насилие и насилие, основано на пола, обучение на 200 полицаи, свързано с оценка на риска по случаи на домашно насилие, както и за справяне със случаи на домашно насилие.

Валентин Радев посочва и проблемите при прилагането на Закона за защита от домашно насилие от страна на МВР, които са свързани с липса на национален съвет, който да координира разработването и актуализирането на проекти на стратегии в областта на превенцията и противодействието на домашното насилие и насилието, основано на пола, и да следи и отчита изпълнението им, целево финансиране на дейности по превенция на домашното насилие, работещи неправителствени организации в малките градове в страната, кризисни центрове за настаняване на жени и деца - жертви на домашно насилие, програми за работа с насилниците, достатъчно обучени полицейски служители, специализирани служители за работа с жертви на домашно насилие, алгоритъм за изготвяне на оценка на риска,съдействие от страна на свидетели на актове на насилие, а в някои случаи и на самата жертва.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 nonamenofacenonumber

    15 4 Отговор
    Ето затова ще ги убиват, просто мъжете останаха без защита всичко е в името на жената и в ущърб на мъжа. Но каквото повикало това ще се и обади . Техният психически тормоз и жажда за пари не спират как да не и отвъртиш два шамара най накрая????
  • 2 ЧИ ТЯ ЗА НИЩО НЕ РЕАГИРА АДЕКВАТНО

    9 3 Отговор
    ВИЖ АКО ТРЯА ДА СЕ НАПРАВИ К...У....Р КАПАН НА НЯКОЙ ПО ПОЛИТИЧЕСКА ИЛИ БИЗНЕС ОСНОВА ТОГАЗ Е НЕНАДМИНАТА.
  • 3 Госта

    13 2 Отговор
    Тази статия явно написана от някой горещ поклонник на Истанбулската конвенция. В Бг от много време домашното насилие не е законно и режимът е по-строг от доста държави. Така че много ви здраве, джендърчета, ама се научете първо да си научите урока.

    Коментиран от #5

  • 4 гост

    8 2 Отговор
    И сега кво? И няма да може да си бием жените ли?
  • 5 стоян георгиев

    4 6 Отговор

    До коментар #3 от "Госта":

    в българия скъпи селчо жени се пребиват по път и над път и пияните им половинки на получават дори порицание.няма ни един насилник на семеен принцип да е влязал в затвора докато не е убил жена си.тва за разни селски герои като теб е явно нормално и готино,щото обикновенно насилниците над жени и деца са комплексари,но тва че държавата се шушумигясва прави проблема глобален и много сериозен.жените в риск не искат да имат деца или гледат да е само едно или гледат да се женят за чужденци с намерението да избягат от страната.всичко тва влияе сериозно на и без това прецаканата ни демография,а децата претърпели домашно насилие много често имат траини поражения на психиката включително и свързани със сексуалната им ориентация,та тва е горе долу неджендъре ситуацията в кочината наречена български семеен кодекс.резултатите ги срещаме всеки ден.ти си един от тях!

    Коментиран от #6

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 no name no face no number

    4 0 Отговор

    До коментар #6 от "До Стоян Георгиев":

    Браво +
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Справедливост

    3 1 Отговор
    Добре де, а ако жената те нервира, не те слуша и живее при тебе, а ти не искаш да я изгониш и тя не иска да си тръгне и постоянно те нервира и ти прави на пук и ти спори и те тормози по всякакъв начин, а ти не искаш да подаваш жалба срещу нея, че ти прави психически тормоз, защото я обичаш, какво правиме тогава?????
  • 10 цветослав

    0 0 Отговор
    Домашното насилие не е престъпление за съжаление задължителна военна служба за мъже и жени няма за да разберат какво е да се подчиняваш и да търпиш бой унижение и да станеш човек но като си знаем политиците то и за най малкото нещо се съдят ЩЕ ИНКРИМИНИРАТ ДОМАШНОТО НАСИЛИЕ