Last news in Fakti

8 Май, 2018 17:03 2 880 12

Окончателно: 6 години затвор за Брендо, търсят го, за да го тикнат зад решетките

  • брендо-
  • евелин банев

Разследването срещу него у нас започна през 2006-а година

Окончателно: 6 години затвор за Брендо, търсят го, за да го тикнат зад решетките - 1

"Кокаиновият крал" Евелин Банев - Брендо беше осъден окончателно на 6 години затвор от Върховния касационен съд. Присъдата му за участие в престъпна група за пране на пари става факт 12 години след началото на единственото дело у нас срещу него. Решението е било взето още от 26 април, но не е публикувано на сайта на ВКС, тъй като новата забрана в закона не позволява такива да се огласяват преди да е получено уведомление от прокурор, че осъденият е влязъл в затвора, съобщава "24 часа". Това означава, че службите още търсят Брендо, за да го вкарат зад решетките.

Бизнесменът е с наложена мярка за неотклонение "подписка", но от 2014 година има и забрана да напуска страната. Неведнъж се е появявала информация, че той и изчезнал зад граница, за да избяга от правосъдието, но той я е опровергавал, появявайки се в съдебната зала.

Междувременно, само в рамките на една година, това е третата му ефективна присъда - той беше осъден в Румъния на 10 г. и половина затвор за трафик на 51 кг кокаин и в Италия - на 20 г. по т.нар. афера "Кокаинови крале".

У нас разследването започна през 2006 г., като първата присъда, която Брендо получи през 2013 година, беше 7 г. и половина лишаване от свобода. Съдът прие, че Банев и трима негови роднини са превъртели през различни банкови сметки в чужбина 11 138 650 евро - или 21 млн. лева, от трафик на наркотици. Тогава бившата съпруга на Брендо - Моника Добринова, сестра ѝ Десислава Дишлиева, вдовица на разстреляния през май 2005 г. Константин Дишлиев, и братът на Банев - Симо Карайчев, получиха по 3 г. условно с 5-годишен изпитателен срок.

Присъдата бе отменена от апелативния съд в София, а през 2015 г. ВКС върна делото за ново разглеждане на втора инстанция.

През март м.г. друг състав на Софийския апелативен съд осъди Брендо на 6 г. затвор, а брат му Карайчев на 3 г. За невинни магистратите обявиха Добринова и Дишлиева, тъй като доказателства, че те са участвали в бандата, няма. Сега ВКС потвърждава наказанието за Брендо, а окончателно са оправдани Добринова и Дишлиева.

Според апелативния съд Банев заедно с брат му и Дишлиев действали като група за пране на пари от 17 октомври 2002 г. до 30 май 2005 г. Дейността им се простирала в България, САЩ, Британските Вирджински острови, Ирландия, Австрия и Швейцария. Те са превеждали суми от по няколко хиляди до милиони евро в различни сметки в чужбина към "Прайвът файнънс юниън".

"Налице е съгласуваност във волите им да вършат престъпления в страната и чужбина с цел имотна облага", посочи съдът.

Магистратите установиха, че тримата са закупили 7 офшорни фирми, на които открили банкови сметки в страни, различни от регистрацията им. Освен това Банев, Карайчев и Дишлиев са внасяли пари на ръка в тях, пренасочвали и движението на средствата между отделните дружества, за да не може да се проследи произходът им.

"Офшорните дружества не са били използвани за минимализиране на печалбата и за данъчни облекчения, тъй като не съществуват доказателства да са развивали на практика някаква дейност нито в зоните по регистрацията им, нито извън тях", казва съдът.

И приема, че целта на фирмите била да се скрият действителните им собственици, като за това били използвани подставни лица - чужди фирми и граждани.

Апелативните съдии коментират, че това какъв е източникът на средствата, които бандата ще изпере, и "дали изобщо тези пари са от трафик на наркотици" не е от значение и е формално изискване в закона.

Подсъдимите не са имали бизнес, с който да се обясни огромният паричен поток, вливан от края на 2002 г. до средата на 2005 г. в офшорните дружества и оттам към "Прайвът файнънс юниън", става ясно още по делото.

Снимката 53-годишния Евелин Банев е в сайта на Интерпол от февруари 2016 г. до днес. Публикувана е по искане на Румъния. Властите в Букурещ го обявиха за международно издирване, след като Софийският апелативен съд отказва да го екстрадира с мотива, че делото срещу него у нас е приоритетно. Досега от Върховната касационна прокуратура пък не са съобщавали Италия да е поискала официално да ѝ предадем Брендо, за да излежи присъдата си на Апенините.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Кибик

    22 0 Отговор
    Отишъл е на гости на братя (Бе)галеви.
  • 2 SAAB

    15 0 Отговор
    Милицията трябва да бъде преименувана......."отдел за издирване на избягали "
  • 3 Голем Смех

    9 0 Отговор
    Последно ; Тука ли е или не ???
    Ще лежи или не ???
    Кажете последно '??
  • 4 сфр56г4

    13 0 Отговор
    не ни разсмивайте
  • 5 МЮМЮН

    2 0 Отговор
    Познаи от първия път НЕ ГИ ГОНИШ
  • 6 мечооо

    8 0 Отговор
    Тополовградски бандит ! Като отвлекоха дъщеря му веднага се появи! Лошо е че невинните около него страдат! Няма да го хват повече защото не го търсят
  • 7 Къртев

    9 0 Отговор
    Този, ако го хванат ще си лежи, като на екскурзия. Кеф му в България, кеф му в Италия пък и Румъния. Само, че ще го хванат за опинците
  • 8 ченге

    2 0 Отговор
    Дьржава на стражари и бягащи апащи.Друга нема на света
  • 9 НА БРЕНДО ЧИЧО МУ

    3 0 Отговор
    ША ХВАНАТ ....НА БОСИЯ ЦЪРВУЛИТЕ....ХАХАХА...
  • 10 некойси

    1 0 Отговор
    Ама той май си идва, когато купи хотел Родина ако не се лъжа :)
    Имаха страхотната възможност да го арестуват, но уви пак им се изплъзна.
    Онзи ден засякох Златко баретата в едно крайпътно заведение.
    Оставам с впечатлението че ние, обикновенните граждани сме келешите и измекярите, а такива отрепки са високопоставени люде на в държавата.
    Всичко е сбъркано.
  • 11 АДВОКАТ

    1 0 Отговор
    Брендо купи не хотел "Родина", а хотел "Рила" /на ул. "Позитано", зад бившия централен "Кореком"/ и го купи чрез пълномощник - не е присъстсвал на сделката; продавач по тази сделка е Васил Божков.
  • 12 Шаран БГ

    0 0 Отговор
    Полицията си върши работата прилично! По скоро министерството на Цачева трябва да е с абриеветура - МОП- Министерство за Освобождаване на Престъпници .
    Когато съдия дава за убийство на две девойки условна присъда, или за размазването на пътен полицай със 100 км/ч при градски условия само 2 години ,че и 4 месеца затвор - кой е престъпника? Убийците или съдиите, които дават такива "жестоки" наказания ??