28 Юли, 2018 08:36 1 441 8

Футболните хулигани ще работят в полза на обществото

  • хулигани-
  • стадиони-
  • наказания

Хулиганите, които вилнеят по стадиони и зали, ще полагат труд в полза на обществото до 220 часа, ще бъдат задържани в ареста до 25 денонощия и няма да могат да посещават спортни състезания до 5 години.

Това са само част от наказанията, записани в Закона за опазване на обществения ред при провеждането на спортни мероприятия, който бе приет от парламента на второ четене, пише вестник "Сега".

Проектът бе внесен съвместно от ГЕРБ, "Обединени патриоти" и "Воля" заради инцидентите най-вече по време на футболни мачове в последно време.

Затова и в закона е дефинирано понятието "спортно хулиганство". Това вече е "престъпление по смисъла на Наказателния кодекс, извършено в спортния обект или в спортната зона преди, по време или непосредствено след спортното мероприятие, както и на отиване или на връщане от спортния обект". За хулиганство вече ще се счита и носенето на знамена, плакати и транспаранти, "на които са изобразени текстове, изображения, абревиатури и символи, подтикващи към омраза и насилие, съдържащи обидни квалификации или олицетворяващи идеологии, обявени за противозаконни."

Спортно хулиганство е също предизвикването или участието в сбивания, отказът за изпълнение на разпорежданията на отговорните за спортното мероприятие хора, нахлуването на спортния терен, паленето и поддържането на огън, хвърлянето на предмети, носенето на маски, отправянето на ругатни, други неприлични изрази, жестове и поведение, които са особено вулгарни, както и изрази и скандирания, насаждащи омраза на расова, етническа или религиозна основа

И още: "носенето на оръжие и предмети, които могат да се използват като оръжие, боеприпаси, спрейове със защитен газ, с разяждащи или с оцветяващи вещества, сигнални ракети, взривни устройства, пиротехнически изделия и други общоопасни средства, отделни техни съставки, както и наркотични и други упойващи вещества."

Така формулираните провинения означават, че по стадиони и зали публиката ще има право единствено да скандира приветствени и окуражаващи викове към своя отбор, да аплодира и да мълчи.

Всъщност повечето от скандиранията на спортните агитки са нецензурни или с агресивни послания към противниковите отбори, което означава, че във всеки момент отделни фенове или цели групи могат да бъдат подведени под отговорност за спортно хулиганство.

А това вече води след себе си тежки последствия. При първоначална простъпка, което може и да е псувня или обида на висок глас, ще се налага глоба от 1000 до 2000 лв. и забрана за посещение на спортни мероприятия в страната и в чужбина между 1 и 2 години.

При повторен случай извършителите ще полагат безвъзмезден труд в полза на обществото от 60 до 140 часа или ще бъдат глобявани между 3000 и 5000 лв., като няма да имат право да ходят по спортни събития в страната и в чужбина от 3 до 5 години.

Има и още по-тежки мерки, които ще се налагат при посегателство над състезатели, съдии, полицаи или други лица, ангажирани с организацията на мероприятието (тук се включват журналисти, фоторепортери и оператори), а също така и, ако хулиган използва забранени за внасяне на стадион или в зала опасни предмети.

Тогава ще се наказва с безвъзмезден труд в полза на обществото от 60 до 140 часа или арест от 5 до 15 денонощия, плюс забрана за посещение на спортни събития от 2 до 3 години. При повторна подобна простъпка безвъзмездният труд вече става от 100 до 220 часа, арестът - 10 до 25 денонощия, а забраната за ходене по състезания между 3 и 5 години.

Ако спортният хулиган се окаже непълнолетен (между 16 и 18 г.), тогава ще бъде арестуван за 5-10 денонощия и няма да ходи по състезания 1-2 години. Когато пък противообществената проява е дело на лица, поставени под запрещение, техните родители, съответно настойници или попечители, ще бъдат глобявани между 500 до 1500 лв.

Законът предвижда и затягане на достъпа до спортни събития, както на хора, така и на превозни средства. Специално зрителите ще трябва да имат или персонализиран билет, или да им бъде сканирана личната карта.

Това се прави с цел ограничаване на влизането на провинили се вече фенове.

Никой обаче засега не повдига въпроса за защитата на личните данни на гражданите при сканирането на документите им. Законът просто задължава за целта собствениците на клубове (или на стадионите, които най-често са общински) да осигурят електронни четци на входовете. А също така и да инсталират камери с висока резолюция - по една за всеки вход и изход, една стационарна и една подвижна камера за всеки сектор, плюс камери, които за заснемат подходите извън всеки вход и изход, касите за билети и местата за изграждане на КПП-та към спортното съоръжение.

В допълнение - отговорникът по сигурността на съответното събитие трябва да обособи помещение за оперативен координационен център, като сигналът от видеокамерите да се извежда на контролни монитори, разположени в оперативния център. Записите ще могат да се използват като доказателства в съда, ако е нужно.

Това обаче неминуемо ще вкара в допълнителни, и то не малки, разходи спортните клубове, най-вече тези в долните футболни дивизии, както и в спортове като баскетбол, волейбол, хандбал и др., които не разполагат с почти никакви свободни средства, извън необходимите за завършване на състезателния сезон от съответния отбор.

Въпреки това и въпреки вероятността от протести на подобни клубове, председателят на Комисията по въпросите на децата, младежта и спорта Славчо Атанасов, който бе и един от вносителите, е доволен: "Радващото е, че всички депутати подкрепиха закона без нито една обструкция. Имаше колеги, на които глобите им се виждаха твърде високи, но общественият проблем е толкова голям, че не трябва никакви компромиси“.

Очаква се новият закон да бъде бързо подписан от президента - до седмица, и така няма да се изчака 14-дневният срок. Мотивът е, че футболното първенство в Първа лига вече започна, а това във Втора лига ще стартира през този уикенд. Единствено разпоредбата за допускане до спортно събитие след разчитане на лична карта на посетителя от четец за лични документи може да влезе в сила по-късно - 1 година след обнародването на закона в "Държавен вестник".


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Gustafson

    5 3 Отговор
    Значи и емблемата цска-софия трябва да се забрани, защото има гнусна червена петолъчка символ на комунизма, който е обявен за престъпен режим.
  • 2 ссссссСссссс

    6 0 Отговор
    До като не видя да се прилага този закон за мен е поредната "пиар" простотия.....чува се че правим нещо за обществото...пак ще има мама тати чичо чинка........или $$$€€££¥¥
  • 3 тошо

    6 0 Отговор
    Да ги пращат по катуни и махали да правят ,,профилактика,, на синигерите .Така хем ще си избиват агресията хем паразитите ще са кротки

    Коментиран от #4, #7

  • 4 Пилат Софийски

    0 4 Отговор

    До коментар #3 от "тошо":

    Полагането на общественнополезен труд, задължителната казарма, са също толкова диктаторски к неправилни решения, показващи неразбирането и тоталитарната закваска на законодателите. Ако някой посегне да бие някого, било и полицай, това попада по НПК в опит за нанасяне на средни или тежки телесни повреди и се полага затвор. Ако някой чупи и обезобразява имущество в залата или стадиона, дължи незабавно възстановаването му с лични средства и тфуд, а ако не може, да заплати стойността за възстановяването му и премия за компенсация за периода. Ако някой псува това не е подсъдимо, ако псуваният не желае да заведе дело. Законодателите не разбират колко много нарушават Конституцията и НПК и други, с тези тоталитарни наредби. Човек не е собственност на държавата, а държавата е система, за да служи на човека не само на тези на държавни постове, а на всички нас в държавата! - властта постоянно забравя това имайки се за недосегаем дталон.

    Коментиран от #5

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Пилат Софийски

    3 0 Отговор

    До коментар #5 от "Gustafson":

    На мен ми пука за държавата България, все пак съм роден и живея гук. И именно затова не одобрявам решенията на повечето законодатели и министерски постановления от дълги години. Те създадоха един противоречив, законов ред-безпорядък, който на практика обслужва престъпността. За тях парите и властта са главна цел, а не правилно урегулиране на закони и прилагането им, което води до много житейски драми на невинно пострадали българи. Общественно полезен труд е редно да се полага само в случай, че престъпника няма нужните средства да възстанови и компенсира, нанесени от него щети! Ако счупи пейка и не може да я купи и постави, трябва да отработи стойността и ремонта.! Новите решения показват, че преход към пазарна демокрация не е имало на практика, а все още си власвува тоталитарната номенклатура, от соца и досега. Ако агитките на два отбора сами искат да се бият, в почивката 15 минути ги пускат на стадиона, за шоу на останалите, те и без това се бият за суета и в рамките на почивката ще се опердашат! Така ще има и Бърза помощ, която ще заплатят лично ако се наложи да ползуват, за да не харчаг публични пари! ", ще се бият пред свидетели и няма неизяснени неща, ако някой пукне, вината си е негова, защото сам е излязал на терена за лабут! и ще заплатят почистването на терена след битката им, ако сами не го почистят! Общественнополезен труд е диктаторски законопрестъпен метод на насилие над индивида, по желание на законотворци и е
  • 7 Пешо

    4 0 Отговор

    До коментар #3 от "тошо":

    Добра идея! +
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.