Last news in Fakti

9 Февруари, 2020 18:41 3 160 36

Предлагат отпадане на доживотния затвор без право на замяна

  • затвор-
  • доживотен затвор-
  • наказания-
  • присъда

Леките престъпления трябва да се преследват по административнонаказателен път, където глобите са по-големи, а процедурата е по-бърза

Предлагат отпадане на доживотния затвор без право на замяна - 1
Снимка: shutterstock

Доживотният затвор без право на замяна да отпадне, повече административни глоби и пробация вместо затвор и ремонт на Наказателния кодекс. Това предвижда проектът на нова концепция за наказателна политика 2020 - 2025 г., публикувана от Министерството на правосъдието.

“Доживотният затвор без право на замяна не се различава от наказанието “доживотен затвор”. Разликата е в отчитането на потенциалната поправимост на осъдения (при второто, когато се допуска срочност, бел. авт.). Възможността за замяна на доживотния затвор стимулира осъдения за положителна промяна”, пише в концепцията. Посочва се, че в практиката на Европейския съд по правата на човека сочи доживотния затвор без право на замяна като противоречиво на конвенцията за правата на човека и основните свободи.

Престъпленията с много ниска обществена опасност да отпаднат от наказателно преследване е друго от предложенията в проекта. Според авторите статистиката сочи, че повишаването на размера на наказанията не води до намаляване на престъпността. Леките престъпления трябва да се преследват по административнонаказателен път, където глобите са по-големи, а процедурата е по-бърза, пише в документа.

“Трябва да се вземе предвид високата натовареност на разследващите органи и на органите на съдебната власт, които са претрупани с дейности, които не би трябвало да са в полето на наказателния процес”, пише в проекта.

Според концепцията наказателната репресия няма положително влияние върху безработицата и ниските доходи като криминогенни фактори. Освен това голяма част от затворниците живеят по-добре зад решетките, отколкото на свобода, и това ги прави рецидивисти, които нямат страх от килията. Там има парно, редовна храна, тоалетна и подслон - нещо, което повечето лишени от свобода нямат навън. “В тези случаи ограничаването на наказателната репресия чрез въвеждане на алтернативни на лишаването от свобода наказания, например пробация, би дало по-добър резултат.

Освен това кратък престой в затвора за дребно престъпление оказвал отрицателно влияние на осъдения - липсва на семейството му, не може да отглежда децата си, да учи и да работи. Освен това страдала и икономиката, защото никой не иска да наеме бивш затворник. В такива случаи пробацията щяла да свърши по-добра работа и да се избегне десоциализацията на престъпника.

“Адекватно изпълняваната пробация включва общественополезен труд, срещи с пробационен служител, обучителни курсове, програми за въздействие, ангажира огромна част от времето на дееца. Освен това пробацията трябва да се оформя по-често и като самостоятелно наказание, а не преимуществено като алтернатива на лишаването от свобода”, пише в проекта за нова концепция.

Публичност на присъдите ще има превантивен ефект върху бъдещи престъпни действия, смятат авторите на проекта. За това трябвало повече взаимодействие между органите на съдебната власт и медиите, включително и в социалните мрежи, с възможност за двустранна комуникация.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 rusnak

    77 3 Отговор
    Както е тръгнало с тази либерастия, скоро и присъди няма да дават.

    Коментиран от #5, #10

  • 2 Пълни глупости

    61 3 Отговор
    Така тежките престъпления ще се увеличат в пъти.
  • 3 Юки

    4 35 Отговор
    Аз бях в затвора в перьода 98 - 01 за едно изнасилвне и побои ама добре че садиата един вит се постави ина мое миясто защото дефакто онаиа ми се буташе много ама и биах пил тогас. Нее толкова лошо в затвора хранят те поиат те ограеш си карти иси слущаш музика. В нечалото много ме клецаха но после като станаах старши и ас зех да кецам

    Коментиран от #15

  • 4 Майната му на народа

    46 1 Отговор
    Убитите как се вписват в тази грижа за убийците? Как точно се определя кой се е поправил? Според подкупа, който могат да дадат. При сегашното корумпирано управление, където освен правителство, градски съвети са корумпирани и прокурарори и съдии, таво е унизително предложение за промяна. Всеки убиец, който има пари няма да лежи.
  • 5 Червен изрод

    6 35 Отговор

    До коментар #1 от "rusnak":

    Ами отиди си в червената кочина. Там е еврейска педерастия и за това, че си се изплюл пред портрета на Пухлур те съдят. Ще ти пасне.
  • 6 Ааа

    41 4 Отговор
    Трябва да се върне смъртната присъда и хора с повече от две присъди смърт защото са консуматори и недопринасят с нищо за държавата
  • 7 Мъдър

    43 4 Отговор
    По неадекватна концепция не бях чел скоро. В този текст на тази измислена концепция е пълно с лъжи. Именно обратното трябва да се случи - увеличаване на присъдите.
    1 лъжа: нямало разлика между доживотен затвор и доживотен затвор без право на замяна. Има разлика и то огромна. Доживотните присъди С право на замяна най-често падат още след 15тата година, защото се преразглежда, слага се един подпис че затворника си бил взел поука и го пуснат веднага защото присъдата се намаля на 15 години. Докато при без право на замяна няма как да стане.
    2 лъжа и пълен апсурд: "възможността на замяна на доживотната присъда стимулира осъдения на положителна промяна" Щом даден индивид е извършил нещо заради което заслужава смъртна присъда(но тя беше премахната и той получава доживотен без право на замяна) значи трябва да е доживот. Това е с цел превенция и назидание и вдъхване на респект в обществото да не се правят престъпления. В САЩ е така. Като го пуснат по-рано уж "поправилият се" всички с подобни намерения ще почнат да правят още повече престъпления, предимно убийства и т.н.
    3 лъжа: щяло да е добре за дребните престъпления да се премахне наказателната отговорност. Пълна простотия. Те и сега не ги гонят, пускат ги след има-няма 24 часа в ареста, а ако махнат и това ще стане много по-зле. Административно наказателна отговорност(глоба) значи, че циганина няма да ви плати никога, защото няма нито способ нито закон който да го накара да плати. Ние, които не правим престъп
  • 8 Пак слушате командирите

    26 1 Отговор
    Когато и да се гръмнете, все ще е късно!Пробацията е като потупване по рамото, а в затвора може да са като на хотел на наша издръжка, но не са помежду нас. Що се отнася до "Отговорните" органи, така са се претрепали от работа, че крими новините светят в огненочервено.
  • 9 Някой си

    27 2 Отговор
    Да пращаме престъпниците на СПА, курорти и балнеолечение не искате ли?
    Защото прокуратурата и полицията не могат да си свършат работата и да изготвят едно обвинение като хората за да се стигне до присъда сега ще се глобяваме.
    Хахахахахахахаха
  • 10 така така

    3 22 Отговор

    До коментар #1 от "rusnak":

    каква либерастия те гони тебе... марш в Русия!!! Ама там дали няма да те превъзпитат с бухалката руските милиционери??
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 asd

    16 0 Отговор
    "повече административни глоби"

    Както и повечето и по-високи глоби в правилника за движение... Тоест имате герберастици да се издържат...глоби...кинти...крадене... Хахахахахаха!
  • 13 BigBulgarianBoss

    17 2 Отговор
    Да много готино ако направим, така че престъплението не е престъпление, тогава ще снижим престъпността до 0.
  • 14 Лелее

    16 5 Отговор
    Ей сега съдиите замениха Бентлитата със Самолети.... Каква кешовица от “поправилите “ се ще има !
    Бре Народе , какво още ще изтърпим... ?
    Путин бил Джудже ?
    Ех ако дойде тук това “джудже “ да ви подхване със всичките ВИ хамеро- демократични небивалици ...

    Коментиран от #16

  • 15 Неблагодарнико

    18 0 Отговор

    До коментар #3 от "Юки":

    Язък, поне не се научи да пишеш правилно, защото с моите данъци и образованието в затвора ти е безплатно.
  • 16 Мъдър

    11 6 Отговор

    До коментар #14 от "Лелее":

    Малко малко за това не си прав с путин, защото в Русия за "убийство под състояние на афект" (например някой те е напсувал и обидил) присъдата е "ДО 3 години затвор" . Ако искаш провери законодателството им. А "хамеро - демократичните небивалици" (визираш под хамеро САЩ) за убийство и на един човек взимаш "sentence to life without possible of parole" най-често. Или взимаш "sentence to death" . Превеждаш си нали, пиша буквално да няма неразбрали или да ми се захващат за думите, че българите масово са много злобни и завиждат обикновено на знаещият и начетеният. Така, че путин си е джудже, в русия народа да не мислиш, че е много доволен от него? Айде да не намесваме русия също така, защото не е по темата.
    Коментара ти изобщо не е по темата.
  • 17 Еразъм

    24 2 Отговор
    Една правосъдна система трябва да мисли за жертвите, а не за престъпниците! Тогава е правосъдна. Ако мисли за престъпниците е кривосъдна. Уви, засега само в САЩ системата мисли какво им е на жертвите, а не какво им е на престъпниците.
  • 18 Balgarin

    2 9 Отговор
    Za ubiistvo makes.(4) g.v zatvora trebva da se raboti s neho,nai--vagnoto s psiholog.Izvarshiliat prestaplenieto shte se prevazpita I Kato izleze na Svoboda shte bade polezen za onshtestvoto.7597
  • 19 Вла

    26 2 Отговор
    Според мен лишените от свобода трябва да бъдат принуждавани да полагат обществено полезен труд през цялата си присъда- колкото-по тежки престъпления-толкова по-тежък труд и по-строг и жесток режим,въоръжена охрана,наказания при отказ,стрелба при опит за бягство.
  • 20 zorro

    17 0 Отговор
    Целта е ясна с това! Събиране на огромни пари!
  • 21 Ошашавен

    23 1 Отговор
    А стига, бе! Най-напред отпадна смъртното наказание, вместо него - доживотен без право на замяна. Сега пък доживотният отпада. Че то, както е тръгнало, след време ще почнат да ги награждават престъпниците - я с парици (хилядарки или милиончета според тежестта на престъплението), я с лека колица, я с апартаментче... Горката Майка България!
  • 22 Мурджо

    16 0 Отговор
    Иска ми се, тези които го предлагат, невръстните им сладурчета да попаднат на пияните българчета от Сотиря или Русе. После да се изправят в ролята на съдия и да отсъдят.
  • 23 ИЯО

    6 0 Отговор
    БРАВО ЗА ИДЕЯТА, най-после да се върне присъдата -осъден на смърт.
  • 24 Бачо Киро

    8 0 Отговор
    То па се едно сте осъдили някого на доживотен... Наглите скоро ще излязат даже.. За убийство давате условни, е, ако е правилен човека де...
  • 25 Емо Лаптопа пицар в ресторант Кайряка

    0 0 Отговор
    Много ми се ходи в затвора да ми перкат дупенцето по цяла нощ.Обичам да духам. Ако има други желаещи да заповядат в ресторант Кайряка София дружба 2 датьрсят Емо Лаптопа пицар
  • 26 Ники

    3 10 Отговор
    Много прибързвате с коментарите ... С едно трябва да сте наясно ... Колкото по прост е един човек толкова по силно е в него желанието за мъст и наказание ... Не е проблема в големината на присъдите а в прилагането им ... да има лоши примери ... но наказателната система има определени цели ... В най- селските държави и в най - селските щати в САЩ ... все още има Смъртна присъда ... Когато някой убива той ... не си мисли .. аз тука сега ще лежа 40 год в Затвор .. Няма да ме обесят ... Дори 10 год в затвор са много време какво говорим за 20 или 30 ... 40 ? Предложението е логично .. целящо да не води до отчаяние осъдените ...

    Коментиран от #34

  • 27 Аз пиша

    8 0 Отговор
    Гледайте американските присъди, по 250-200 години.
    И тогава при казвайте че размера на присъдата няма значение.
  • 28 Разрешете самозащитата с оръжие...

    4 0 Отговор
    На всички предложили новите реформи им пожелавам първи да изпитат на гърба си тези либерални намаления на присъдите на убийци,педофили и друга паплач!И защо нашият пример за демокрация си връща смъртното наказание и в други щати?
  • 29 Анонимен

    4 0 Отговор
    По-леки присъди трябва за убийците даже условни, защото много ги чакаме за саморазправата.
  • 30 Почерпете опит от северна корея😂😂😂

    2 0 Отговор
    Там всичко е решено както трябва😂😂😂😂
  • 31 Бибу

    4 0 Отговор
    Подготвят си закона за тях.
  • 32 Митко

    3 1 Отговор
    Коментирате без да четете: "Леките престъпления трябва да се преследват по административнонаказателен път, където глобите са по-големи, а процедурата е по-бърза". На Българина не му ли бръкнеш в джоба файда няма. За някои затвора е безплатен "ол инклузив" играят карти и слушат музика. Тежък обществено полезен труд по цял ден, така ще си заслужат "ол инклузива"! Коритата на реките са в шума, клони и боклуци а те си играят карти и гледат телевизия!
  • 33 Торбалан

    0 1 Отговор
    Най- после! Просто чудесно!
  • 34 Опа

    1 0 Отговор

    До коментар #26 от "Ники":

    Тези който пишат тези поправки са малоумни, само преди месец бяхме свидетели на жверско убийство! Но ти? Теб не знам как да те нарека? Най добре е никак, ама ще ти пожелая Едно, тези за който си се ЗАГРИЖИЛ, да ти дойдат гости, ах диот такъв, мммммм.......
  • 35 Дългия

    0 0 Отговор
    Ами да правилно защо са ни и затвори напрово ги правете на казина и това е !?! Ние ще си организираме махленски съд направо на въжето, като едно време.
  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.