3 Октомври, 2018 13:41 3 965 8

Разнищиха нагла ромска схема за шофьорски книжки

  • схема-
  • шофьорски книжки-
  • роми

Неграмотни роми стават правоспособни шофьори, наемайки курсисти да се явяват на изпити за листовки вместо тях. За схемата разказаха пред „Телеграф“ от ръководството на Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация“.

От началото на годината до август от ДАИ са подали над 10 сигнала на МВР за измамници на прага на т.нар. бяла стая. По всички случаи текат разследвания. „Вероятно има много повече нарушители, но не са били установени, а вече са водачи“, признаха от агенцията.

Модерният метод за провеждане на теоретичен изпит функционира у нас от месец май м.г. Входът към помещението, където се задават въпросите, е през скенер, който сравнява снимката от личната карта на кандидат-шофьора с лицето му. Ако има съвпадение, той се допуска до теоретичен изпит за книжка.

Над 10 души са били спипани от служителите на агенцията да правят опит да влязат с фалшиви документи в бялата стая, където е шумозаглушено, изолирано, няма субективен фактор, а въпросите се задават изцяло по електронен път. На личните карти менте на всеки от тях е била снимката на човека, който се явява на препитването, но данните са на този, който ще бъде допуснат до практически изпит, ако издържи теорията. В началото на август след поредния сигнал на ДАИ във вътрешното ведомство е била разбита и първата група за придобиване на шофьорски книжки с фалшиви лични карти. 62-годишният автоинструктор Касимир Н. действал в Бургас. Според прокуратурата той използвал трети лица, за да се явяват вместо негови курсанти на изпити за придобиване на правоспособност за управление на моторни превозни средства от категория „В“.

„И в момента е в ареста с най-тежката мярка за неотклонение „задържане под стража“. Грози го затвор до три години“, уточниха от полицията в Бургас.

За да сложат край на възможностите за измами, от Министерството на транспорта планират до няколко месеца системите на ДАИ да се свържат с тези на МВР.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Даяджия-рекитьор, постоянно в схеми за к

    20 0 Отговор
    До кога ще я търпим тая организация ДАЙ?
    А организацията КАТ за какво ни е?
    Или само кръвопийци в таз държава и държавни постове за наши и ваши

    Как се справяхме преди години като ги нямаше тия от ДАЙ?
  • 3 Т.о.ш.и.б.и.я.н

    11 1 Отговор
    Аз познавам ром шоф инструктор муахахаха и визитка ми даде и колата учебната показа муахахахахх
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Ryty

    7 4 Отговор
    Борисов налага подобен начин на работа и стандарти
  • 6 аспарух

    8 1 Отговор
    само че схемата е българска драги журналисти
  • 7 Пешо

    7 0 Отговор
    Ето отговора на проблема с многото избити по пътищата, но това се знае от години и никой не иска да го реши, защото е доходен бизнес. Вместо това вкарват постоянно в закона нови и нови безумия.
  • 8 Uflaf

    1 0 Отговор
    Тези пускат убийци с микробуси на пътя ,чрез фалшиви лични карти. Висок риск за обществена опасност. За това само три години ли се дават ? Само фалшификата на Л.к. трябва да е толкова . А останалото действие след това ,и използването за такава цел... Парите които взима за това престъпление ? Продължаващо престъпление в сговор с други лица си е организирана престъпна група. Или пак ще се "споразумяват" за условна и глоба ? Да се провери колко от всичките му "курсисти " са направили ПТП за 10 години на зад. Всичките които е "обучавал". Колко пострадали от дейността му реално има и тогава съдия да решава.