18 Октомври, 2018 09:44 1 125 2

Наркодилъри атакуват децата през социалните мрежи

  • наркодилъри-
  • деца-
  • социални мрежи-
  • фейсбук

Наркодилърите атакуват децата през социалните мрежи и новите мобилни приложения. Тази тревожна тенденция отбелязаха служителите на отдел "Борба с наркотрафика" към Летище София по време на среща с ученици от цялата страна.

Събитието е част от "Седмицата на червената панделка. Тя се отбелязва всяка година от милиони хора по целия свят. Целта е да се попречи на разпространението и употребата на наркотици в световен мащаб.

Според специалистите около 10% от младежите в страната са употребявали наркотик поне веднъж, а най-малкият е на 12 години, съобщи bTV.

В световен мащаб тенденцията е по-стряскаща. В повечето развити държави тийнейджърите, които употребяват наркотици са около 30-40%. Докато при нас е доста по-нисък процентът, което може да се каже, че е добрата новина в случая.

Децата в днешно време са много любопитни и любознателни. Това от една страна е хубаво, но от друга - притеснително, защото любопитството е това, което ги кара дори да посягат и към наркотиците. Затова и усилията на службите за борба с наркотиците са насочени именно към децата като най-уязвима група.

"Ако преди години този бизнес беше организиран от групировки, сега се прави от двама-трима тийнейджъри, които са по-креативни. Успяват да си поръчат наркотици по интернет, след което да ги разпространяват вътре между техните съученици и много трудно може да им се окаже въздействие" - така Стефан Бакалов, началник на отдела "Борба с наркотрафика" на Митница Аерогара София, очерта наркопазара в страната.

В таргет-групите на дилърите попадат децата между 8 и 16 години.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ivo

    3 0 Отговор
    Добре де ,как може да даваш на дете на 10 години тази отрова.Това е равносилно на педофилия.Как става това,тези деца откъде ще имат пари за дрога.Аз на моето знам всеки един лев къде и за какво е похарчил.Тия "наркопедали" нямат разлика от най пропадналите изверги

    Коментиран от #2

  • 2 сорос

    1 1 Отговор

    До коментар #1 от "Ivo":

    Как да не може.Нали ги разпространяват разни соросоидни организации под формата на разни събития