21 Декември, 2018 14:53 4 224 5

Разбиха група за фалшиви дипломи

  • фалшиви дипломи-
  • шумен

Работата по документиране на престъпното деяние се провежда под надзора на Шуменска районна прокуратура

Разбиха група за фалшиви дипломи - 1
Снимка: МВР

Криминалисти от Шумен пресякоха незаконна дейност с изготвяне и продажба на неистински дипломи за завършено средно и висше образование. Оперативните действия започнали преди повече от два месеца, когато служители от Криминална полиция в РУ - Шумен влезли в дирите на престъпна схема.

В основата на схемата са жители на града. Те се занимавали с изготвяне на фалшивите документи – основно свидетелства и дипломи за завършено средно и висше образование. Набирането на „клиенти“ ставало чрез интернет сайт с посочен за връзка телефон и имейл адрес. В контакт с потенциалните клиенти фалшификаторите обяснявали, че имат лоби в Министерството на образованието и науката и че след заплащане на съответната сума документът ще бъде легализиран и вписан в регистър.

Цената на диплома за средно образование варирала между 1500 - 1800 лева, а за висше - между 2000- 2500 лева. Поръчителите, около 60 души от цялата страна, пращали снимка и лични данни.

Получавали документа в посоченото от тях населено място чрез куриерска фирма с наложен платеж. При проведените оперативни действия било изяснено, че от престъпната дейност била реализирана значителна „печалба“ .

Задържани и разпитани са осем местни жители. В хода на разследването са проверени частни имоти в Шумен и още три града в страната. На един от адресите била открита компютърна, сканираща и печатна техника, множество магнитни носители и бланки за удостоверителни документи.

В друго жилище, обитавано от 47-годишния криминално проявен за хазартна дейност и кражби мъж и 17-годишния му син, била намерена неистинска лична карта, ползвана за пращане на документи и получаване на парична сума от наложен платеж.

Открити били и 42 грама суха листна тревна маса, която при направения полеви наркотест реагирала на канабис. От останалите адреси са иззети преносими компютри, мобилни апарати. Задържани и разпитани по случая са осем души – на възраст от 17 до 48 години, привлечени са като обвиняеми.

При последвали действия от територията на страната са иззети над 30 дипломи за завършено средно и висше образование. Продължава издирването на останалите, които са придобили неистински документи за завършено образование. Назначени са множество експертизи.

Работата по документиране на престъплението продължава под ръководството на прокуратура.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 IvanGo

    4 0 Отговор
    От листната маса са правили хартия за дипломите. Деева и държавата.
  • 2 Ганю Ганев

    3 0 Отговор
    Магнитни носители? Оооппппсссс
  • 3 Моята сестра

    9 0 Отговор
    Си купи диплома от Бургаския свободен! 5 години я издържах да го завърши! Що пара ми изяде! Бях в чужбина! Накрая се оказа че дипломата купена! Вкарали я с връзки в Алфа-банк! Хората я изритаха! Поне успя да тегли кредит че и него да плащам! Та я се разтършувайте и по Бургас!
  • 4 mitaka

    6 0 Отговор
    а проверка на дипломите на депутатите и митничарите кога?

    Коментиран от #5

  • 5 Пешо

    6 0 Отговор

    До коментар #4 от "mitaka":

    Дипломите на чиновниците - калинки няма да бъдат проверяване, защото ще се окаже, че болшинството държавни служители са с основно образование.