Last news in Fakti

30 Април, 2019 17:51 12 328 20

Корупция и в Перник

  • корупция-
  • перник-
  • строителство-
  • обществена поръчка

Братовчед на заместник - кмета по строителство в миньорския град спечелил обществена поръчка

Антикорупционният фонд (АКФ) сезира прокуратурата, Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ) и Антикорупционната комисия (КПКОНПИ) за нарушение в община Перник.

Става въпрос за обществена поръчка, която е била спечелена от братовчеда на заместник-кмета по строителство в общината инж. Владислав Караилиев в условия на конфликт на интереси.

През месец август 2017 година Община Перник сключва договор за реконструкция и рехабилитация на мост над река Струма на стойност 368 982 лева с ДДС, като проектът е бил финансиран по ОП "Региони в растеж" 2014 - 2020 година.

Обществената поръчка печели фирмата "Виа Интелего" ООД с управител инж. Иво Гаджов, който е първи братовчед на Караилиев, информират от АКФ.

Съгласно Закона за обществените поръчки (ЗОП) обаче, в процедури като тази в Перник не могат да участват дружества, управлявани от лица, свързани с възложителя. Същото ограничение е предвидено изрично и в документацията за участие в обществената поръчка. При подаване на офертата участникът е трябвало да подаде декларация, удостоверяваща липсата на такава свързаност.

В тази връзка от Антикорупционния фонд отправили запитване до кмета на община Перник Вяра Церовска дали Гаджов е подавал такава декларация, като поискали и копие от документа. В отговора на общината обаче Церовска написала до АКФ, че фирмата "Виа Интелего" е отказала такова копие да бъде предоставяно. В писмото кметът насочил АКФ към "Профила на купувача" на интернет страницата на Община Перник и към публикуваните протоколи от работата на комисията по обществената поръчка, в които няма данни, че такава декларация липсва и не е била подавана.

Следователно възможностите са две, посочват от АКФ.

Първата - Гаджов е представил декларация, в която е въвел неверни данни, пропускайки да декларира, че е свързан с лице, заемащо ръководна длъжност в общината.

Втората възможност - комисията за обществената поръчка не е отразила правилно в протоколите наличието или липсата на съответната декларация и неправомерно не е отстранила от участие "Виа Интелего" ООД. Това следва да бъде установено от компетентните органи, допълват от АКФ.

"Съмненията за наличие на конфликт на интереси произтичат и от състава на комисията за провеждане на процедурата. Трима от петимата членове на комисията, в това число и нейният председател, са служители на общината именно в ресора на заместник-кмета по строителството", пише още НПО-то.

Освен това се оказало и че ремонтните дейности на моста са забавени, за което не е била наложена санкция на изпълнителя. Според договора срокът за изпълнение на рехабилитацията е не повече от 194 календарни дни, а реално поръчката се изпълнява за 287 дни, което е с 93 дни повече от предвиденото. Става ясно, че работата на обекта е спирана 3 пъти за общо 95 календарни дни заради влошени метеорологични условия. От АКФ поискали достъп до обществена информация, за да стигнат до протоколите на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ), с които е било констатирано наличие на такива лоши условия.

АКФ: "От всички достъпни документи не става ясно дали са били налице неблагоприятни метеорологични условия."

"Дори метеорологичните условия да не са позволявали техническото изпълнение на проекта, това е трябвало да бъде предвидено от изпълнителя при изготвяне на предложението за участие в обществената поръчка и не може да бъде основание за спиране на работата. Отговорността уредена в договора се равнява на 0.05% от договореното възнаграждение за всеки просрочен ден, но не следва да надвишава 20% от стойността на договора. АКФ очаква реакцията на сигнализираните институции - прокуратура, АДФИ и КПКОНПИ", завършват от Антикорупционния фонд.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гошо

    45 14 Отговор
    Премиера ни е наркотрафикант и износител на цигари без бандерол, окраде цяла банка, купи си цял остров, къщи в САЩ, Барселона и сума ти офшорки, вие за някакви си 400х.лв се хващате. Това са на мутрата джобните!

    Коментиран от #5

  • 2 Тралала

    41 2 Отговор
    Не може да бъде, корупция в Перник .. не ми се вярва
  • 3 Кога

    35 1 Отговор
    Шегувате се! Това в Перник ???????
  • 4 Див селянин

    39 5 Отговор
    Перник и Дупница са извън България.......Тях законите ни ги бъркат!

    Коментиран от #18

  • 5 Свиленски

    28 4 Отговор

    До коментар #1 от "Гошо":

    И Георги Първанов е от този край а и все още дължи обяснение на гласоподавателите си откъде взе 86 000 000лв. изгоряли в КТБ.?

    Коментиран от #15

  • 6 Винкело

    22 1 Отговор
    Няма да е зле да се обърне внимание и на още нещо.Този посерко-Караилиев-ОТДАВНА ЖИВЕЕ в селището от затворен тип наречено"ДЕЛТА ХИЛ"Чувал съм от случайни разговори,че бил твърдял, че ПАРИТЕ ЗА ТОЗИ ЛУКС били от страна на жена му . Аз лично не МУ вЕрвам...... Няма да е зле,като дружка -ПРИ ЕВЕНТУАЛНИ ПРОВЕРКИ-освен Караилиев да се поогледа и оная смръдла Ирена Соколова.Като знаеме от къде тръгна.....Тиквата,добре е захранвала КОЛЕНОПРЕКЛОННИТЕ СИ.
  • 7 Шефа

    7 2 Отговор
    Айдушко племе туй то краде те е след това тьрсим виновни. И пак ще кажем, че циганите са виновни ааааа
  • 8 Мартин

    28 0 Отговор
    Тоя с кметската заплата има 2 къщи в делта хил 100% не е фен на корупцията 🤣🤣🤣🤣
  • 9 Перничанин

    18 0 Отговор
    Алоооо,българските институции !!! Ако проверите обстойно лицето караилиев (най-корумпираният тип от нашия град) ще се потресете от богатството му !!! Няма обществена поръчка ,която да е "спечелена" без взети проценти !!! А черно на бяло има само една малка фирма за за трасиране на имоти . При цялосния ремонт на сградата на общината ,фирмата изпълнител е броила 400 000лв. на ръка на караилиев . Институцийте !!! Ще го проверите ли този или сте айнари ,като него ??!
  • 10 ИМПЕРИАЛИСТ

    9 2 Отговор
    Ура, да живее АКФ! Следващите реконструкция и рехабилитация на мост над река Струма ще го извършат чиновниците от АКФ!!!
  • 11 Baba

    9 0 Отговор
    И ДЛВ ДА СЕ ПРОВЕРИ
  • 12 Вуйчо Ваньо

    5 3 Отговор
    Ееееее, по полека да не забъркате и кметицата!!! Това ми мерише на случая с кметицата на р-н Младост, София г-жа Д. Иванчева.
  • 13 Българин

    5 1 Отговор
    Руснаци и Комунисти избиха Аристокрацията ни....Власт на Работниците и Селяните....Тва е положението,Минке....Дръж се за канатите карам в Тръс....
  • 14 Истината на яве

    5 0 Отговор
    И другия зам кмет да се провери,
  • 15 ГОЦЕ МИЛИОНЕР а от каде са МУ

    3 0 Отговор

    До коментар #5 от "Свиленски":

    Гоце незнае откъде са му милионите.
    А никога не е работил нищо, освен в държавната ясла.
  • 16 един Българин

    6 1 Отговор
    Стига сте писали къде има корупция , - по-добре пишете къде няма.
  • 17 Шаран БГ

    0 0 Отговор
    Не може да бъде ....! Само там всичко бе чисто....Оле-ле, и там се оцапали .....
  • 18 Не на Мая.

    2 0 Отговор

    До коментар #4 от "Див селянин":

    Въпросният господин направи скандал в един самолет. Той е просто един бивш геодезист, който се ожени за правилното момиче преди години. Изгонят ли го от община Перник и Герб няма да му е лесно. В този общински съвет има доста неприятни хора не е само той. Нека пишат и за другите.
  • 19 Петър

    0 0 Отговор
    Да каже колко Голфа има в гаража...
  • 20 Нинов

    1 0 Отговор
    Да изметем комунягите от Перник...!