Last news in Fakti

3 Май, 2019 11:29 19 889 45

Километражът на стари коли се превърта за 2 минути - цената е 30 лева

  • превъртане-
  • километраж-
  • коли

Всяка кола на 3 години е на 60 хил. км, на 10 години е на 150 хил. км и така върви тенденцията нагоре

Километражът на стари коли се превърта за 2 минути - цената е 30 лева - 1

Коли на почти половин милион пробег се продават на тройно занижени от реалните километри. Така те стават по-атрактивни за купувачите, но могат да причинят сериозни произшествия на пътя и да застрашат живота на участниците в движението.

Това показа репортаж на БТВ, който тръгна по следите на обява за кола, внос от Дания. Първоначално се уговаря оглед на посочения телефон. Провежда се среща с жена, която се представя за Нилюфер. В обявата е записано, че колата е на 160 хил. километра. На място обаче се вижда, че километражът не показва нищо. Продавачът заявява, че таблото не работи. Под капака на колата обаче е забравена важна бележка – датата и километрите, при които е сменен зъбният ремък – 398 200 км. Дания обаче разполага с електронна система със сервизната история на всеки автомобил. Справка показва, че до края на 2018 година колата от обявата е изминала 437 хил. километра. При въпрос откъде идва разминаването, продавачът се опитва да избяга.

За честото превъртане на километражите, потвърждават и специалистите. Целта – колите се продават по-скъпо, когато изминатите километри са по-малко. Диагностикът Ивайло Петков всеки ден проследява върнат ли е километражът на коли, които стигат до сервиза му. „Рекордьорът ни е „Мерцедес” на 1 млн. и 200 хил. км – показваше около 300 хиляди”, споделя той.

На пазара за превъртането на километражите има ясни за хората в бранша правила и цени. „Всяка кола на 3 години е на 60 хил. км, на 10 години е на 150 хил. км и така върви тенденцията нагоре. На 20 г. – 200 хил. За 30 лв. се превърта за 2 минути”, допълва Петков.

Манипулацията на километраж става лесно. Всеки, който продава кола, може да си я поръча, дори и по телефона. Оказва се, че цената варира от модела на автомобила. Предлагащият услугата обаче не пожела да отговори на въпросите, когато разбра, че в действителност няма клиент.

Освен, че продавачите и тези, които предлагат услугата печелят, превъртането може да бъде и много опасно. „Ако заводът-производител е заложил ангренажен ремък или верига да бъде сменен между 120 и 200 хил. км и ако автомобилът е на 300 хил. и ако се случи ситуация, в която се наложи да изпреварва автобус или камион и в този момент ангеренажният ремък се скъса, автомобилът застава на място, не може да извърши маневрата – неизбежен челен удар”, заяви Румен Дунев, автомобилен състезател.

Кой, кога и как манипулира километражите, се разбира трудно. „Много трудно могат да се проследят следите кой е манипулирал този километраж, тъй като уредите, с които се прави тази манипулация, в голяма част са китайски, някои от тях дори нелегални, така че е много трудно да се установи кой го е направил”, допълни Дунев.

В Закона за движение по пътищата е записано – глобата за това деяние е от 2 000 до 8 000 лева. Решението срещу манипулациите е в създаване на електронен регистър и у нас. Кога ще се случи това обаче, не се знае. А до тогава, съветите са да проверявате добре каква кола купувате.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ТАСС

    108 0 Отговор
    факти пак откриват топлата вода 🤣🤣🤣

    Коментиран от #43

  • 2 ГОУСТ

    68 24 Отговор
    Абе тоя Дунев на всяка манджа мерудия.Много компетентен излезе тоя "състезател".

    Коментиран от #7

  • 3 а стига бе

    67 6 Отговор
    джамбазите от Гъзнишко, Горубляне и други много добре знаят какво взимат и с колко да превъртят...а иначе "чесни бизнисмени" били.
  • 4 Golfff123456789

    33 37 Отговор
    И кво като се върне километража по важно е да е тех. изправен автомобила пък ако си познавач може да разбереш при оглед или в сервиз по избор дали е блъскана! ;)

    Коментиран от #29

  • 5 ТРОПЧО

    71 36 Отговор
    БИЗНЕС БРАТЯ БИЗНЕС КВОТО ПОЧУКАЛО ТОВА СЕ ОБАДИЛО !!!!!ИСТИНАТА Е САМО ЕДНА - ГЕРБ НИ ДОКАРА ДО ТОВА ПОЛОЖЕНИЕ ТЪРСИМ ХУБАВИ НЕЩА БЕЗ ПАРИ И ЕТО РЕЗУЛТАТА В БЪЛГАРИЯ НЯМАШ ШАНС С ЧЕСТНИ НЕЩА ДА ЖИВЕЕШ САМО ЗА ДАНЪЦИ И ТАКСИ РАБОТИШ ЧЕ И ТЯХ ТРУДНО ПЛАЩАШ АКО ТРЯБВА ДА СИ ЧЕСТЕН КО ЩЕ КАЖЕТЕ ААААА НИЩО ЩОТО СЕКИ ГО ЗНАИ НАЛИ НАЧИ ТЕ ДА КРАДАТ С ГЪЗОВЕТЕ СИ НИИ ДА СИ ПЛАЩАМЕ И ДА СМЕ СЪВЕСТНИ ООООО ЩЕ ИМАТ ДА ЗЕМАТ СТИГА ТОЛКОВА КОГА ТЕ СПРЪТ ТОГАВА И НИИ МОЖЕ ДА СЕ ЗАМИСЛИМ !!!! НАИ ГОЛЕМИЯ ПРОБЛЕМ СА КИЛОМЕТРАЖИТЕ НА КОЛИТЕ АААА ПОРЕДНИЯ КЬОР ФИШЕК ЗА ОТКЛОНЯВАНЕ НА ВНИМАНИЕ КОК ЕДИН ПРЕВЪРТЯН КИЛОМЕТРАЖ МОЖЕ ДА ПРЕДИЗВИКА ПТП ЩО НЕ СИ ПОМИСЛИТЕ АААА НИКАК ЩЯЛ ДА ИЗПЕВАРВА РЕИСА И ДА СКЪСАЛ РЕМЪК ЕИИИИИИИ ЩЕ И СКЪСАМ Г.ЗА КАТО СИ КУПЕШ КОЛА НА СТАРО ЗНАИШ ЧЕ СЕ ПРЕГЛЕЖДА И ОБСЛУЖВА АМА ТОЛКОВА СА ИМ ВЪЗМОЖНОСТИТЕ НА ХОРАТА С 500 ЛВ. КОЕ ПО НАПРЕД ЗА ГЕРБ ЛИ ЗА ИВН ЛИ ЗА ВЕИКА ЛИ ЗА НАП ЗА НЕЗНАМ СИ КОИ СТИГА С ТЕЗ МОРАФЕТИ 10 ГОДИНИ ГИ СЛУШАМЕ СТИГА ПЪРВО СИ ОПРАВЕТЕ ИНФРАСТРУКТОРАТА И ТОГАВА ГОВОРЕТЕ САМО КРАДЕТЕ И ТОВА Е ТРЕПАНЕ ВИ Е МАЛКО ГОСПОД ДА ВИ СЪДИ

    Коментиран от #24

  • 6 grishon

    56 44 Отговор
    "с пръдня боя не става." Купувачите на употребявани автомобили искат коли на 100000км. и да са на половината от реалната цена. ХА ХА ХА Това искат-това купуват. Угодия за селяците с 5000лв. в джоба няма. Все са недоволни, все са излъгани.

    Коментиран от #8, #10

  • 7 ТРОПЧО

    39 10 Отговор

    До коментар #2 от "ГОУСТ":

    ЕЕЕ КАК ЩЕ ГО УБИДИШ ТОЯ МИШОК АКО НЕ СА ТЕЗИ СТАРИ КОЛИ КОИ ЩЕ МУ КУПУВА ДОБАВКИТЕ ДЕТО НИЩО НЕ ВЪРШАТ ПЪК РЕКЛАМА ЕДВА ЛИ НЕ МОТОРА СТАВА НОВ ДА НЕ ГО ЗНАИМЕ АМИ АДИ ДА СИ МЪЛЧИ ПОНЕ И ТЕЯ ОТ БТВ МНОГО КОМПЕТЕНТНИ СКРИТА КАМЕРА ЛИ ЩО НЕ ИДАТ ДРУГАДЕ ИЗ ВЛАСТА ДА РЕЧЕМ ААА МИШКИ СТРАХЛИВИ ЩОТО ЩЕ ГИ ИЗПЛЮИ КОЛЕЛОТО САМО ПОДМАЗВАЧИ И ХОРА БЕЗ ДОСТОИСТВО СА ТИЯ ЖУРНАЛИСТИ ИЗВАДЕНИ ОТ ДЮШЕКА
  • 8 реалист

    42 10 Отговор

    До коментар #6 от "grishon":

    Прав си, на пазара се търсят евтини коли на малко години и километри, и продавачите това им предлагат - за толкова пари ... толкова качество

    Коментиран от #27

  • 9 онзи

    69 7 Отговор
    Така е, защото повечето хора предпочитат да ги лъжат. Ако пуснеш обява и напишеш, че колата е на 600 000км, но изглежда в много добро състояние, никой няма да я иска. Обаче ако спестиш едни 400 000км, ще ти счупят телефона. Истината е, че километрите са просто едно число, ако колата се поддържа адекватно.
  • 10 ТРОПЧО

    33 14 Отговор

    До коментар #6 от "grishon":

    МНОГО СИ ПРАВ ЗА 5000 ЛВ. ТОЛКОВА ЧЕ И МНОГО Е ДАЖЕ ТОВА КОЕТО СИ КУПУВАТ ДА НЕ МИСЛИТЕ ЧЕ ХОРАТА НА ЗАПАД ГИ ПОДАРЯВАТ ТЕЗ КОЛИ ААААА
  • 11 Хайл

    25 4 Отговор
    Гледах обява в холандия на мерцедес такси на 3 години и хората си писали точния километраж 850 000 км,салона все едно не ползван.а имам случай с познат,купи ударено поло на 68 000 км на 8 г и се оказаха реални-провери го в сервиз на фолксваген

    Коментиран от #33

  • 12 Густо майна

    55 5 Отговор
    Преди години си харесах една кола на Горубляне. Току що беше свалена от автовоза с показания на таблото около 280 000. Колата беше от Германия и буквално светеше а мотора и не се чуваше как работи,действително беше уникална.Казах на продавача,че ме притесняват,единствено километрите а той ми отговори,че ако искам след двайсет минути може да я върне с колкото искам......Така,че по някога ги оправдавам тъй като българина търси кола над 10 г. и на 68000 км,което е просто нереално.
  • 13 Никога не съм карал кола

    14 5 Отговор
    Не разбирам нищо от коли. Аз разбирам от фадрома най гигантската машина на света. Искам да рина згради в това съм добър.
  • 14 Нищо ново

    19 3 Отговор
    Това ние си го знаем! Какво обаче трябва да се направи срещу мераклиите да пишат закони за щяло и нещяло, да реват всеки ден по телевизиите за санкции и нови лобиски закони и т.н. Луди лешояди, умора нямате ли?
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 roko

    21 3 Отговор
    ЗА ТОЛКОВА ПАРИ, ПОЛУЧАВАТЕ ТОЛКОВА МУЗИКА!ИСКА ЛИ КЛИЕНТИТЕ НЕЩО ХУБАВО И ЕВТИНО Е ТАКОВА ЖИВОТНО НЯМА.
  • 18 Джон

    32 2 Отговор

    До коментар #15 от "Реалист":

    Къде да ги проверим бе братче, като джамбазина се познава с всички майстори в околията? Отиваме на сервиз, който аз избирам и още на входа търговеца слиза и почва да говори на ти и да подава ръце на майсторите?!?
  • 19 КОЧА

    21 3 Отговор
    ТОВА НЕ Е ВЯРНО --ЕДНА БАБИЧКА В ИТАЛИЯ НЯМА КАК ДА НАВЬРТИ ТЕЗИ КИЛОМЕТРИ - ТЯ ВСЕКИ ДЕН ХОДИ НА ПАЗАР И НАВЬРТА - ПО 3 КИЛОМЕТРА НА ДЕН И КОЛАТА И СТОИ В ГАРАЖА - НЕ МИСЛЕТЕ ТАКА - ТОВА Е ЛЬЖА - ЖИВЯЛ СЬМ 25 ГОДИНИ В ИТАЛИЯ .................
  • 20 Рамбо

    26 6 Отговор
    На който не му харесва да заминава в магазина зо кола на 0 км. само да не забрави да си вземе поне 20 000 - 30 000 евро !!!!!!!!!!!!
  • 21 ДЪГЕ

    26 5 Отговор
    Още ли има балъци да купуват коли от автокъщи ,от Белгия си купих компресор,платих го по банка,фирма за превоз ми го достави до входа на базата,от Холандия си купих леко ударен джип,същата процедура,в наши автокъщи не стъпвам.

    Коментиран от #37

  • 22 Дедо

    16 1 Отговор
    То при безхаберно ползване и на 20000км. може да е приключил двигателя!Или пък да е удряна и с усукано купе!
  • 23 Ума на нацията

    19 3 Отговор
    Умен е Румен ,ама и малко прост!Дуднев ,в България сте едни "състезатели" колкото Доган е хидроинженер!
  • 24 Николай

    9 0 Отговор

    До коментар #5 от "ТРОПЧО":

    А като нямаше ГЕРБ Иван Костов превърташе километража. Това се прави от как има организиран внос на автомобили втора употреба. Правеха го и по времето на Тодор Живков. Връщаха километражите на старите жигулита.
  • 25 Гост450

    19 2 Отговор
    Имам 3 коли:Тойота пасео 1999г(японския вариант)На 137000км,Форд Фиеста 2007г. на 27000км и Опел Корса 2011на 150000км.Днес карах на един приятел митсубиши мираж 1995г.на 80000км като ново.И четирите да купувани нови така,че няма манипулация.Мисълта ми е,че има и изключения,обаче съм сигурен,че,ако ги докарам в България и пусна за продажба никой няма да ми повярва,че са на толкова км???
  • 26 РЕАЛИСТ

    25 3 Отговор
    ВСЕКИ КОЙТО СИ КУПИ КОЛА ОТИВА СЛЕД ТОВА ДА СИ Я ОБСЛУЖИ С НОВ АНГРЕНАЖ И МАСЛА ЗА ДА Е СИГУРЕН ,ЧЕ Е ОБСЛУЖЕНА ОТ НЕГО ,А НЕ КАРА АВТОМОБИЛА КАКТО Е ПРИСТИГНАЛА,ПОНЕ АЗ НЕ ПОЗНАВАМ ТАКЪВ КОЙТО НЕ СИ Е СМЕНИЛ АНГРЕНАЖА СЛЕД ЗАКУПУВАНЕ НА АВТОМОБИЛ ОТ КЪДЕТО И ДА Е ЗАКУПЕН

    Коментиран от #35, #45

  • 27 Коко Саса

    17 1 Отговор

    До коментар #8 от "реалист":

    Като идеш на магазина не си купуваш сирене за 15-20 лв килограма нали ? Искаш от това дето е 7-8 лв ма да е хубаво . И колите са така и никога няма да се съглася че превъртат километрите заради търсенето. Това си е измама в основен показател. Както казват много коментари - познавачите разбирали.. но другите са измамени... ако всички коли до 10 Хил лв са на по 500к км , хората ще се замислят са дадат 15 и да вземат на 200 Хил. Иначе - кой колкото и както излъже .. и после - нормално било... е не е нормално!!!
  • 28 pesho

    8 1 Отговор
    по цял свят го правят въпреки законите преди всеки преглед връщат километрите и пак няма как да се разбере така че само първият собственик знае истинските километри
  • 29 d fen

    7 2 Отговор

    До коментар #4 от "Golfff123456789":

    ti kato si poznavach jenati dali e udrqna veche
  • 30 Кийс

    25 2 Отговор
    Видно от предните постове моралният компас на участниците в разговора е много сбъркан. Малко хора казват явното - тези хора са измамници! Дребни, големи - не е важно, измамници са! Хора, осъзнайте се! Защитавате едни измамници. Докато се примиряваме с лъжите тихо и кротко ще намаляваме и ще богатеят на наш гръб. Осъзнайте се и не се примирявайте с лъжите на някакви смешни и, които са толкова тъпи, че освен да работят като продавачки, друго не могат!
  • 31 Driving pleasure

    6 1 Отговор
    Това всички го знаем - само така наречените власти и журналята са изненадани
  • 32 CO2

    5 3 Отговор
    Показанията на километража отдавна не са фактор на който се отдава особено значение при покупка на автомобил. Други са по-важните неща. С тези текстове се цели да се променят обществените нагласи и да се измъкнат пари от джоба на данъкоплатците с промяна в нормативната база. От няколко години в сервизите за ГТП питат за показанието на километражите. Вероятно се подготвя законовата основа за плащането на данък според изминатите километри. Тук вероятно не става въпрос за търговската страна на въпроса.
  • 33 Епаааа

    12 1 Отговор

    До коментар #11 от "Хайл":

    Близо 900 000 за 3 години викаш? Това са над 1000 километра абсолютно всеки работен ден. Бах тоа бакшиш, бах тоа келепир.
  • 34 анльчик

    6 0 Отговор
    и са карани от баба германка
  • 35 Здравомислещ

    7 0 Отговор

    До коментар #26 от "РЕАЛИСТ":

    Прав сте, но! Едно време си купих автомобил втора употреба и 10 000 км. Гаранция. В сервиза на продавача занесох части за подмяна. Пет години по късно скъсах ангренажен ремък на път. Отварям капака на главата и о чудо! На мястото на моят ремък ,,менте,, стои оригинален заводски!
  • 36 Луд

    12 3 Отговор
    ПЪЛНА ЗАБРАНА ЗА ВНОС НА КЮНЦИ НАД ПЕТ ГОДИНИ.
    ОТ ТАМ ТРЯБВА ДА СЕ ПОЧНЕ.
    ОРИНАХМЕ БОКЛУЦИТЕ НА ЗАПАД.
    СМРАД.

    Коментиран от #38

  • 37 ТРОПЧО

    2 1 Отговор

    До коментар #21 от "ДЪГЕ":

    АМА НЕ КАЗВАШ КОЛКО ТЕ НАДУПИХА НАЛИ АМА ЩОТО ТИ СИ ГО ЗЕ ТО Е ХУБАВО НАЛИ ЕИИИИ АМАН ОТ СЕЛЯНДУРИ КАТО ТЕБ МНОГО ФИЛМИ ГЛЕДАШ ТАКИВА КАТО ТЕБ МНОГО СЪМ ВИЖДАЛ
  • 38 ТРОПЧО

    3 1 Отговор

    До коментар #36 от "Луд":

    ТаКА Е АМА КАТО СТЕ СКЪСАНИ ТРЪТКИ ТРЯБВА ДА КАРАМЕ НОВИ ЛАДИ ОТ МОСКВА АМА И ЗА ТЯХ ПАРИ НЯМАТЕ
  • 39 волен сидеров

    4 0 Отговор
    гледайте колекторните тръби-там трудно се прави промяна
  • 40 Дедо1

    7 0 Отговор
    И колата е винаги карана от една баба която само си пазарувала с нея или е карана малко от един лекар и мн. други от тоя род---като има бальце ке има и терикате
  • 41 Майор Костов

    5 1 Отговор
    Аз "превъртам" километражите до реалните километри, но нещо бизнеса не върви.
    Не се търсят коли на реални километри.
  • 42 Министерство на свободата

    3 0 Отговор
    търговците на коли втора употреба са топ измамници. до един.
  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 Ха йууъхйкуъ

    0 1 Отговор
    Театър, сякаш чак сега е станало ясно. Предават се един друг само да си запазят властта...Но все пак лека полека ще се самоунищожи мафията...
  • 45 Данчо

    0 0 Отговор

    До коментар #26 от "РЕАЛИСТ":

    Аз карах Форд ескорт 9 години както е дошла от ИТАЛИЯ дори....на деветата година протече помпата, дизел е и я спрях...)