Last news in Fakti

12 Октомври, 2019 20:15 7 059 1

Варненските полицаи арестуваха новите Бони и Клайд

  • арест-
  • варна-
  • чужденци
Варненските полицаи арестуваха новите Бони и Клайд - 1
Снимка: БГНЕС

Варненският окръжен съд разгледа две искания на Окръжна прокуратура – Варна за временно задържане на 27-годишната Мима И. и 38-годишният Бенджаман С. във връзка с провеждане на наказателно преследване спрямо тях за 3 престъпления.

Двамата са обявени за международно издирване от съдебните испански власти в Палма де Майорка по обвинение в изнудване, кражба с взлом и нахлуване в жилище, въз основа на Европейска заповед за арест (ЕЗА), издадена на 26 септември т. г. Българката и британеца бяха открити и задържани от служители на Първо РУ на МВР – Варна на 8 октомври т. г.

Според обвинението на испанските власти, на 4 септември, 2019 г. Мима била в къщата на свой любовник. Тя помогнала на Бенджаман и още един чуждестранен гражданин да влязат в дома му. Двамата били маскирани и въоръжени с мачете. Заплашили домакина, че ще убият двете му деца и бившата му съпруга, ако не им преведе 150 000 евро и още 6 000 евро в продължение на една година. Сумата трябвало да бъде внесена по сметка на Мима.

Чрез заплахи нападателите поискали жертвата да предаде наличните в дома му пари - 700 евро и 300 паунда, след което тримата напуснали жилището. Въпреки, че атакувания мъж превел 100 000 евро по сметката на българката, изнудвачите продължили да искат пари, като заплашвали, че ще убият децата на жертвата.

Според испанския наказателен кодекс, изнудването се наказва със затвор от 1 до 5 години, за влизане с взлом наказанието е до 5 г. „лишаване от свобода“, а за нахлуване в жилище от 1 до 4 години затвор. Престъпленията, за които са разследвани българката и британеца са наказуеми и по българското законодателство.

Пред съда двамата заявиха, че не са знаели, че са издирвани и изразиха доброволно съгласие за незабавна екстрадиция. Като оцени всички представени доказателства и становища Варненският окръжен съд прецени, че исканията за временно задържане на Мима И. и Бенджаман С. са съобразени с изискванията на Европейската конвенция за екстрадиция, както и, че са налице валидни заповеди за арест.

Като съобрази степента на тежест на престъпленията, в които са обвинени, предвиденото наказание за тях и честото излизане на лицата от страната, ВОС определи "задържане под стража" за двамата, като най-подходяща мярка за неотклонение. След постъпване на необходите документи, допълнително ще бъде гледано и производството по екстрадиция на двамата задържани.


Поставете оценка:
Оценка 2 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Пурко

    6 1 Отговор
    Ей, срама нямат тези хора! Признали изцяло вината си само да избягат от българското правосъдие! Чак в Палма де-нещо-си....