Last news in Fakti

14 Ноември, 2019 15:55 7 002 6

Агресивна интернет измама завлича хора с лични данни и кредит

  • измама-
  • интернет-
  • кърджали
Агресивна интернет измама завлича хора с лични данни и кредит - 1
Снимка: Shutterstock

Десетки сигнали от цялата страна за поредната измамна схема за теглене на кредит показа репортаж в рубриката "На твоя страна" по Нова ТВ. Жертвите са атакувани по телефона с обещанието, че ще получат подарък масаж по препоръка уж на приятел.

Правят ти маска, а накрая си тръгваш с подписани документи за хиляди левове кредит, става ясно от репортажа. Жена отива в козметично студио в центъра на Пловдив. Подмамена е да закупи продукти за над 3000 лева. Казват ѝ: кожата ви е замърсена, най-евтините кремове са 250 лева.

От клиентката са поискани контакти на други хора. Казва ѝ се: Хайде дайте си личната карта, и тя се оказва с кредит от 1300 лева - растяща лихва. Жената осъзнава какво се случва и предупреждава своя приятелка.

От студиото коментират така: Това е лично решение. Никого не принуждаваме да купува нещо.

Юристи установяват агресивна търговска практика. Потребителите биват принуждавани да дават лични данни на свои близки. Безплатна компютърна диагностика служи за промивка на мозъка. Ерудирани хора до последно не са разбрали какво се случва. Прилагат се манипулативни техники.

Целта е хората да действат в непозната среда с липса на информация. Има подставени лица, които казват - да аз ще го купя и така и други се присъединяват към покупката.

Търговецът изрично трябва да ни предупреди, че имаме право на отказ до 14 дни, в противен случай оставаме със задължението, коментират от КЗП.


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Виме

    18 1 Отговор
    И как да върна масажа ако не ми хареса?
  • 2 Мартин

    27 3 Отговор
    Те тия същите балъци, които все не са разбрали - те гласуват за герб и бсп. Преди да подпишеш - прочети! Преди да платиш - пробвай! Като ти продават крем за 500 лева, вземи провери колко струва, всеки има телефон и интернет. Козметиците не са лекари - като ти казват, че имаш сериозен проблем, ходи на лекар, не на козметик.

    Коментиран от #4

  • 3 някойситам

    21 0 Отговор
    Работих с тази схема, има я и в София, срещу Мол България.
    Продукция на Desheli. Не се подлъгвайте, пращайте ги на майките си п**ките. Не издържах повече от няколко месеца там, защото п*дарастия е пълна. Собственник на офиса срещу мол България се казва Игор Кучеров, русначе, което дошло да с*ре тука, тъй като в рушландия вече се е изс*ало, и няма повече желаещи.

    Коментиран от #6

  • 4 hmhmhm

    4 1 Отговор

    До коментар #2 от "Мартин":

    То това че някой ти казва че имаш сериозен проблем не значи че е така дори и да е лекар дори и да е врачка дори и да е без значение. Давам пример ходих на профилактични прегледи очни очната ме изкара че не виждам очния нерв ми бил изместен налягането било високо. Абе изи бе цезаре това че не виждам ми е ясно но аз не виждам от 12г. и то не че не виждам ами - 0.75 а сега на 37г. -1.25 голяма работа. Нито нерва искам да ми пипа нито нищо. Все пак казах да добре благодаря и излязох аз ако не виждах и имах проблем щях да отида сам на преглед но когато отивам ме връщат лекарите били някъде си ами що си някъде си няма да ме лекуваш. Ама той искал после да ме види. Аз от как се излекувам не искам да ме гледаш. Има лекари който не заслужават да живеят няма такива боклуци.
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Pokoloko

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "някойситам":

    действително сте прав, от Русия са се пръкнаха много измамници, наскоро бях измамен при покупка през интернет и цялата схема се върти от руснаци, много съм разочарован но едва си върнах част от пратеното