Last news in Fakti

4 Декември, 2019 15:09 3 469 12

Българската мафия върти 3 млрд. на година

  • наркотици-
  • дрога-
  • цигари-
  • алкохол

Най-сериозен е проблемът с големия пазар на горивата

Българската мафия върти 3 млрд. на година - 1
Снимка: Shutterstock

3 млрд. лв. от престъпна дейност са се въртели през м. г., които са "инвестирани" в скъп начин на живот, покупка на къщи и апартаменти, бизнес, свързан с трафика на хора (хотели, нощни клубове, козметични салони и пр.), показва доклад за оценка на заплахите от организирана престъпност в България* на Центъра за изследване на демокрацията.

Въпреки това се наблюдава спад в няколко кримипазара - незаконно производство на цигари, ДДС измами, незаконен добив на дървесина, каналджийство и кражба на коли. В други големи пазари - секс услуги в страната и извън нея, наркотици и алоизмами, организираната престъпност запазва нивото на приходите, обяви главният експерт в програма "Сигурност" на ЦИД Тихомир Безлов.

Спадът в производството на цигари е заради по-голямата мотивация на държавата да събере парите си от разпространението и производството на тютюневи изделия. Освен това лесно се проследяват източниците, а и много институции са ангажирани с пресичане на каналите.

България обаче е на едно от челните места в Европа по употреба и разпространение на канабис - 4.2% от населението използват лекия наркотик. Тук пазарът е по-скоро на приятелски начала, но се превръща в основен приход на престъпните групировки, каза Безлов.

Обратната е тенденцията с по-сериозните наркотици заради ангажираността на държавата с проблема, метадоновата програма и пр.

Най-сериозен е проблемът с големия пазар на горивата. При него трудно се събират доказателства за престъпна дейност, затова и доказаните нарушения са едва 1%, обясни Тихомир Безлов.

Данните за насилието в страната сочат драстичен спад, което е белег както за по-малките възможности на тежката и организираната престъпност в сравнение с 90-те години на миналия век, когато насилието беше масово и открито, така и за преориентацията в тактиките на престъпния свят през последните години. Наблюдава се смесване на криминалната и легалната дейност - пазара на нелегални горива, организираните ДДС измами, нелегалния дърводобив и дори при износа на секс услуги.

Оценката з 2018 г. включва два слабо изследвани досега криминални пазари - измами със средства от ЕС и нелегален дърводобив. Това показва, че българските криминални мрежи бързо се адаптират към новите условия и възможности, като вместо класически форми на насилие, използват корупционни схеми за отстраняване на конкуренцията.

Щетите за бюджета от незаконния дърводобив са между 50 млн. и 150 млн. лв. Тази дейност е от високорисковите за страната.

Анализът на измамите с фондове на ЕС показва няколко схеми - отчитане на неосъществени дейности по Програмата за развитие на селските райони, къщи за гости, финансирани с евросредства и които не се използват по предназначение, неизпълнени или частично изпълнени предвидени за проектиране дейности, злоупотреби, като надписване на дейности, при програмата за саниране на жилищата.

Злоупотребите с евросредства са на стойност 66 млн. евро. Повече от 1/3 от бизнеса посочва, че за да се добере до фондовете, по-напред трябва да плати на когото трябва. Най-често измамите идват от парите за консултантски услуги - за това отиват 300 млн. евро от предвидените 2 млрд. евро.

Организираната престъпност продължава да използва корупцията като инструмент за улесняване на нелегалната дейност и за избягване на правосъдието. Особено засегнати са правоприлагащите институции, правосъдната система и държавната администрация на местно ниво. Въпреки спада в общия обем на престъпните доходи в изследваните пазари, те продължават да са заплаха за легалната икономика. По-голяма част от престъпните мрежи в България контролират легалните бизнес структури, което улеснява изпирането на пари. Поради това степента на проникване на организираната престъпност в легалната икономика е значително по-голяма от нивото в Западна Европа.

----------------------------------------

*Източниците на изследването са четири - социологически сондажи, интервюта с експерти по съответните пазари, годишни доклади и други подобни оценки за България и света.


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Maf1ata BG

    12 1 Отговор
    Чичко ДАНС-ажия дали НЕ знае нищо по въпроса? :)
  • 2 Последния софиянец

    21 2 Отговор
    Извода: Мафията си има държава.
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 100

    14 0 Отговор
    По-скоро са 30 милиарда...

    Коментиран от #5

  • 5 Гост

    7 0 Отговор

    До коментар #4 от "100":

    И на мене ми малеят 3 милиарда
  • 6 Дрън-дрън

    8 0 Отговор
    Българското статукво(държавни служители и техни бизнесмени) краде над 30 милиарда лева от държавен бюджет, евро фондове, нелегално производство, контрабанда на стоки, нелегален добив на суровини, укриване на данъци!!!

    Коментиран от #7

  • 7 До 6

    7 0 Отговор

    До коментар #6 от "Дрън-дрън":

    А да не говорим с колко пари ощетяват държавата заради плоския данък

    Коментиран от #10

  • 8 Гост

    5 0 Отговор
    Как разбрахте, че са 3 милярда? Счетоводителите на мафията ви снесоха отчети ли?
  • 9 prosecutor

    4 0 Отговор
    Под "мафия" ГЕРБ ли да имаме предвид ?
  • 10 Не държавата

    1 0 Отговор

    До коментар #7 от "До 6":

    А хората
  • 11 Бизнесмен в Бгто е дума за пред хората

    1 0 Отговор
    Означаваща в Бгто измамник някаква долна мишка и слуга на властта от която се облагодетелства защото и служи. Фалит на БГ '' бизнесмените'' Дано!
  • 12 Шаран БГ

    0 0 Отговор
    На № 2 "Последния /т/ софиянец" В речника за чуждите думи в българския язик/ имам две издания - комунистическо и капиталистическо/ са дадени две значения на "мафия" - чужда дума - жабарска, пардон, италианска исках да напиша. Но мафията не е никаква истинска и сериозна мафия ,щом не е срастната с държавната власт ! Това е мое лично твърдение и заключение.!!. В комунистическия е написано: "........терористична организация, служеща на интересите на господстващата класа." В капиталистическия не е написано на чии интереси служи........."престъпна организация, бандити, разбойници" Санким престъпниците нямат и не могат да имат нищо общо с интересите на властниците , на богатите - нямат нищо общо с държавната власт или с нейни представители!! Ентиендес ? Ферщеест ду ? Вы поняли ? Анладън мъ ? Дид ю ъндъстенд ? Разбрахте ли ? ........ ДА ?? Ха така !