Last news in Fakti

28 Януари, 2020 10:23 2 059 9

Половин година издирват собственика на незаконно депо за гуми край Бургас

  • гуми-
  • атанасовско езеро-
  • депо за гуми-
  • автомобилни гуми-
  • бургас

Огромно замърсяване на територията на Атанасовското езеро - един от най-известните птичи резервати в Европа

Половин година издирват собственика на незаконно депо за гуми край Бургас - 1
Кадър: bTV

Повече от половин година институциите не могат да открият собственика на незаконно депо за гуми край езерата около Бургас. Със случая се е "заела" прокуратурата.

„Хиляди гуми са изхвърлени в един от най-известните птичи резервати в Европа (бел. ред. Атанасовското езеро). Ние имаме едно огромно замърсяване на територията на езерото и не можем да направим нищо“, каза пред bTV Ивайло Димчев, докторант по екология в БАН.

Той разбира за проблема от възмутени швейцарци, любители на природата, и сигнализира институциите още през април. Мястото се намира в буферната зона на резерват, затова е под контрола на екоинспекторите. Държавата се оказва безсилна, тъй като имотът е частен. Това обаче не прави опасността от екологична катастрофа по-малка.

„Да не лумне някакъв пожар, който да навреди на Атанасовското езеро, на населението на Бургас. Законът за управление на отпадъците е нарушен, тъй като този нарушител няма издаден регистрационен документ, с който има право да съхранява, да транспортира такъв вид отпадък, какъвто са гумите“, обясни директорът на РИОСВ-Бургас Тонка Атанасова.

В случая е нарушен законът за управление на отпадъците, а глобата за такова нарушение е от 5 до 50 хиляди лева. С помощта на Агенцията по кадастъра собственикът на имота е установен. Теренът от 16 декара е продаден на фирма „Борисов одит“ ЕООД със седалище в София. От момента на подаване на сигнала през пролетта собственикът на фирмата се е сменил 2 пъти и затова полицията не може да връчи предписанието на нарушителя.

„Районната прокуратура няма да изследва нарушение, тя ще изследва престъпление. Наказателна отговорност за всеки, който управлява не по установения ред отпадъци, които застрашават човешкото здраве и околната среда“, коментира случая Керка Дюлгерова, говорител на Районната прокуратура в Бургас.

Докато институциите търсят собственика на депото, гумите продължават да стоят на брега на езерата вече над половин година.


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Maf1ata НЕ е зелена а синя

    6 2 Отговор
    Как не се е намерил някой природо защитник да ги запали и после да съди държавата !? :\

    Коментиран от #2

  • 2 Чакай

    5 0 Отговор

    До коментар #1 от "Maf1ata НЕ е зелена а синя":

    На Заговезни.
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Усмивката

    12 1 Отговор
    Колко е просто.....Хващаш последния собственик за мад ..рите .Заплашваш го с кастрация . И той те отвежда до истинския собственик , най вероятно софиянец.И с голяма вероятност близък до управляваяте
  • 5 ддд

    21 0 Отговор
    Детето на моя позната си загуби портфейла и телефона, майка му подаде сигнал за това в полицията. След 40 дена я викнаха в полицията по този повод и за какво мислите бе? Да обясни с подробности какво се било случило, нещо, което тя е направила при подаването на сигнала. Нашата полиция е жив зян, тя действа бързо когато трябва да се пазят патладжаните, но когато обикновен данъкоплатец има нужда от помощ никой не действа. Ето, една жена я удариха на пешеходна пътека на кръстовището до нас, дойде полиция, дадоха запис от камерите наоколо и намериха беглеца, тогава самите полицаи са натиснали жената да си оттегли жалбата, защото колата била регистрирана на някакъв властен индивид от полицията. Това е мафия, не са органи на реда.
  • 6 Анонимен

    8 0 Отговор
    Не могат или не искат да го намерят
  • 7 dsсса

    8 0 Отговор
    Ами това, че собственикът на фирмата се е сменил, по никакъв начин не освобождава стария собственик, че по време на неговото управление е извършено престъпление.
  • 8 мъка

    5 0 Отговор
    Публикувано във факти.бг: „Борисов одит“ ЕООД със седалище в София. Кой ли е тоя БОРСОВ??????
  • 9 Дантес

    0 0 Отговор
    И Бин Ладен го търсиха толкова.