Last news in Fakti

23 Октомври, 2012 17:47 5 154 2

Задържан е бивш военен за опит за атентат

  • йордан колев-
  • задържан-
  • бивш военен-
  • атентат-
  • христомира атанасова

Специализирана операция на антимафиоти се провежда в Калофер

Задържан е бивш военен за опит за атентат - 1

Задържан е 37-годишният Йордан Колев, съобщиха от МВР. Установява се съпричастността му към поставянето на самоделно взривно устройство в Плевен на 10 септември тази година, което бе насочено срещу плевенски бизнесмен и съвпадна с посещение на премиера Бойко Борисов в града.

Служители на отдел „Контратероризъм“ на ГДБОП задържаха в Калофер 37-годишния Йордан Колев. Извършени са претърсвания и изземвания на два адреса в града, на които мъжът е пребивавал. Иззети са два незаконно притежавани бойни пистолета, пистолет “Макаров”, флоберова пушка с оптичен мерник, значително количество боеприпаси, 5 запалки за гранати, бикфордов шнур, част от тротилова пресовка, различни взривни смеси, които биха могли да се използват за изготвяне на самоделно взривно устройство.

 

Намерени са също  1,5 кг марихуана, голямо количество синтетични наркотици и кокаин. Процесуално-следствените действия са предприети във връзка с установяването на съпричастността на задържания към поставянето на самоделно взривно устройство в Плевен на 10 септември тази година.

Припомняме, че в хода на проведените оперативни действия по случая на 26 септември бяха задържани четирима съпричастни към извършеното престъпление: И.И. /40 г./, криминално проявен за документни престъпления и измама, М.П. /32 г./, криминално проявен за хулиганство и данъчни престъпления,  Д.Л. /35 г./ и М.С. /35 г./ - криминално проявен за обсебване и грабеж. Малко по-късно бе установен и поръчителят на деянието - Н.Н. /35 г./ -  криминално проявен за контрабанда и обсебване. На петимата беше наложена постоянна мярка „задържане под стража”.
Според събраната информация, в основата на случая са неизяснени бизнесотношения.
На 10 октомври при последваща акция спецслужителите задържаха още двама от групата – столичаните К.Г. /24 г./ и В.Н /33 г./ - криминално проявен за притежаване на наркотици. При претърсване от жилищата им бяха иззети телефонни апарати и СИМ-карта, използвани при подготовката за направата на самоделното взривно устройство, и в които е била поставяна СИМ-картата, открита в него. Намерени бяха още боен пистолет със заличени номера, както и голямо количество марихуана.
Спецоперацията в Калофер се провежда под наблюдението на прокуратурата. Йордан Колев е задържан за срок от 24 часа. Предстои да му бъде повдигнато обвинение.
Образувано е досъдебно производство за престъпление по чл. 213 А, 354 А и 339 от Наказателния кодекс. Действията по разследването продължават.

Бившият военен Йордан Колев бе оправдан преди 3 години за бомбения взрив през 2002 г., при който загина аптекарката Христомира Атанасова. Жената бе разкъсана в автомобила си от бомба, задействана с мобилен телефон, малко след като оставила сина си в 7-о училище. Подсъдим за атентата бе бившият офицер от армията Йордан Колев. На 16 октомври 2007 г. Софийският градски съд го призна за невинен както за убийството на Христомира, така и за два други взрива без жертви - на автомобил в Ловеч и на бензиностанция в Троян. Две години по-късно присъдата бе потвърдена и от апелативните магистрати.

По думите на министъра на вътрешните работи Цветан Цветанов пред Фокус,  Колев е осигурил тротиловите шашки, които са били поставени в автомобила на изнудвания плевенски бизнесмен.
Самоделно взривно устройство било направено от 3 шашки тротил с общо тегло 1,2 кг. Устройството е било снабдено със СИМ-карта и магнити. Бизнесменът, за когото бе съобщено, че е собственик на транспортна фирма и автокъща, е бил изнудван за сумата от 75 000 евро.

„В резултат на действията на Главна дирекция "Борба с организираната престъпност" са задържани четирима души. Задържан е поръчителят на атентата и неговите помагачи. Окръжната прокуратура в Плевен вече е повдигнала обвинения за изнудване и опит за убийство. По време на разследването е потвърдена съпричастността на Йордан Колев за осигуряването на взривното вещество при опита за атентат в Плевен”, обясни вътрешният министър.

Йордан Колев е роден в Калофер. Завършва военното училище „Васил Левски" във Велико Търново, специалност „Химия".

Той бе кандидат за кмет на Калофер от НДСВ на частичните местни избори в началото на октомври.
 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 DELFI

    1 0 Отговор
    BRAVOO I TOIA PAT SI SVAR6IXTE RABOTATA KAKTO PODOBAVA GOSPODA:-(
  • 2 хьхьх

    0 0 Отговор
    ПОДХВЬРЛЕНИ СА НАРКОТИЦИТЕ И ОРЬЖИЯТА, ЦЕЛТА Е ЗА ДА ГИ ИЗКАРАТ ВЬОРАЖЕНА ОПГ ЗА ДА ИМ ДАДАТ ПО ГОЛЕМИ ПРИСЬДИ, ЗА ДА ЗАПАЗЯТ ББ И ВЛАСТТА, НАМА ЛУДИ КОИТО ЩЕ ДЬРЖАТ В ДОМА СЕ ХЕМ ЦЯЛ АРСЕНАЛ ХЕМ 3 ВИДА НАРКОТИЦИ И ТО В КОЛИЧЕСТВА, ПАК ВИ ЗАМАЗАХА ОЧИТЕ ЦЦ И ГАДНАТА КЛИКА НА ГЕРБ