Last news in Fakti

8 Октомври, 2020 08:58 3 415 5

Нови схеми за ало измами в Пиринско

  • ало измами-
  • схеми

Измамникът казал на възрастния мъж да изтегли 13 000 лв. от сметката си и да ги сложи в камерата на хладилника, защото ако са на друго място крадци биха могли да ги намерят

Нови схеми за ало измами в Пиринско - 1
Снимка: БГНЕС/Илюстративна

Нови опити за телефонни измами в Благоевград. Използва се познатата схема за мними полицейски служители, които убеждават жертвите си, че помагат на органите на реда. От полицията припомнят, че няма практика да се търсят пари, лични данни или банкови сметки по телефона, затова ако някой получи позвъняване с подобни искания, то става дума за измама. Възрастните хора продължават да бъдат най-честите жертви на телефонните измамници, съобщава БНТ.

Методи Зехиров получил обаждане от непознат номер. Когато вдигнал телефона от другата страна чул мъжки глас, който му се представил като Божидар Попов, служител на криминална полиция. Попитал го дали има спестявания в банка и ако има да ги изтегли веднага, защото ще му ги вземат.

"Ще ги вземат чрез хакерските атаки, има хакери, нали разбирате? От дистанция действат и после като се приберат хората, няма им парите. Има такива случаи. И аз затова се хванах", каза Методи Зехиров.

Измамникът казал на възрастния мъж да изтегли 13 000 лв. от сметката си и да ги сложи в камерата на хладилника, защото ако са на друго място крадци биха могли да ги намерят.

"Айде, казва, тръгвайте, тръгвайте и отивайте към банката. Отивам аз, върнах се след това. Изтеглихте ли парите? Изтеглих си само за мен, казвам, повече не дават. Не, казва, трябва да отидете и да вземете. И като вземете ще им кажете, че Ви трябват, за да закупите имот. Докато отивах към банката и обратно казваха: Господине, GSM-ът да бъде отворен и ме проверяваха по пътя. Господине, тръгнахте ли? Тръгвам. Къде отивате? Отивам да взема таксито", каза Методи Зехиров.

В банката служител се усъмнил, след като мъжът му разказал за случката. Последвало обаждане на 112 и така опитът за измама бил предотвратен.

Полицията започва работа по случая, а Методи повече не е получавал обаждания. Той казва, че знае за схемите, при които телефонни измамници търсят пари за лечение на близки, но в случая не се е усъмнил, защото не са му поискани директно пари.

От полицията за пореден път предупреждават, хората да не се доверяват на случайни телефонни обаждания.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ало

    12 2 Отговор
    Ало Банов и Мишо Бирата - тия измами кога ?!?!?б
  • 2 един от многото

    16 1 Отговор
    Докато има абдали , ще има и измамници. Докато не се вземат законодателни мерки и измамниците не започнат да влизат в затворите , те ще продължат да търсят абдали.
  • 3 Преди

    9 1 Отговор
    известно време с гръм и трясък арести на "босове" в Левски , Горна Оряховица , Ветово и къде ли не , прокурори , МВР , телевизии , репортажи , показ на палатите им и и и............... И нищо ! Свободни и в дворците си !
  • 4 Дълбоко Виждащ

    3 0 Отговор
    Обрани са всички ,които държим пари в банки!За други не знам,но за крадците банки -да,знам!
  • 5 Дедо1

    1 0 Отговор
    Затова си арчим азе парите да не ми ги арчи некой друг.Давам ги за пукница,еденйе и един път в седмицата за ягнешко