Last news in Fakti

30 Октомври, 2020 10:48 4 365 15

Намалиха присъдата на шофьора на Деси Слава, премазал младеж на магистралата

  • шофьор-
  • деси слава-
  • димитър илиев

Съдът е посочил, че първопричина е поведението на пешеходеца, който е пресичал неправомерно, при намалена видимост

Намалиха присъдата на шофьора на Деси Слава, премазал младеж на магистралата - 1

Бургаският апелативен съд измени присъда, наложена от окръжния съд в града, на шофьорът на фолк певицата Деси Слава Димитър Илиев. Той е обвинен в причиняване на катастрофата на АМ "Тракия“ през 2016 г., при която загина пешеходец.

Апелативните съдии намалиха наказанието от две години лишаване от свобода на една година и четири месеца лишаване от свобода. С решението си втората инстанция намалява и изпитателния срок, за който е отложено изтърпяването на наказанието, от пет години на три години и срока за лишаване от правоуправление от четири години на една година и четири месеца.

Илиев е признат за виновен в това, че на 9 септември 2016-а, около 05:45 ч. на АМ "Тракия“, в района на Карнобат, управлявайки лек автомобил марка "Фолксваген“, нарушил правилата за движение, блъснал пресичащия магистралата 20-годишен пешеходец Божидар Кайлов, като с деянието си по непредпазливост причинил смъртта му.

В мотивите към решението си съдът е посочил,че високата скорост на автомобила от 122 км/ч., която е била несъобразена с намалената видимост поради нощната тъмнина и движението на включени светлини, не е позволила на водача да забележи навреме пешеходеца, пресичащ платното за движение на магистралата, да реагира адекватно чрез аварийно спиране и да предотврати удара. "Виновното поведение на водача се състои в това, че при движението си не е повишил вниманието си до степен, адекватна на обективно затруднената пътна обстановка и не е избрал безопасна скорост на движение, съответна на влошените атмосферни условия, видимостта, състоянието на пътя и т.н.“ отбелязват апелативните съдии. Той е извършил деянието по непредпазливост, изразила се в небрежност, тъй като не е целял пряко настъпването на престъпния резултат и не е предвиждал общественоопасните последици, но е бил длъжен и обективно е могъл да ги предвиди, както и да ги предотврати.

От заключенията на тройната автотехническа експертиза безспорно е установено, че е една от техническите причини за настъпилото пътно произшествие е предприетото пресичане на платното за движение от пострадалия пешеходец. По тези съображения апелативният съд е приел, че катастрофата е настъпила по взаимна вина на двамата участници - водача и пострадалия, допуснали по едно нарушение на правилата за движение от ЗДвП.Съдът е посочил, че първопричина е поведението на пешеходеца, който е пресичал неправомерно, при намалена видимост, без да се съобрази с приближаващия към него с висока скорост автомобил и така е създал необходимите предпоставки за автопроизшествието.

Отчитайки всички фактори, които имат значение за индивидуализиране на наказанието, въззивният състав е приел, че на подсъдимия следва да се наложи наказание лишаване от свобода за срок от една година и четири месеца, което да бъде отложено за изпитателен срок от три години. Това наказание съответства на степента на обществена опасност на конкретното деяние, на ниската обществена опасност на подсъдимия и на посоченото изключително смекчаващо вината обстоятелство (съпричиняване от страна на пострадалия). То би допринесло и за постигане целите на специалната и генералната превенция, като наред с това се явява справедливо.

Решението подлежи на касационно обжалване и протестиране пред ВКС на Р България в 15 – дневен срок от съобщаването на страните, че е изготвено.


Поставете оценка:
Оценка 2 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 НАЙСТИНА МЕ РАЗБИРАМ

    79 3 Отговор
    ПЕШЕХОДЕЦ НА МАГИСТРАЛА ?? КАКВО ПРАВИ ТАМ ??
  • 2 А сега

    52 1 Отговор
    Пешеходец на магистрала
  • 3 да де

    62 3 Отговор
    Какви правила е нарушил, че не мога да се сетя на магистралата не трябва да има пешеходци.
  • 4 Хаха

    55 1 Отговор
    Камикадзе ти скача пред колата и плащаш ,) Живеем на дъното на септичната яма
  • 5 Пффф

    51 2 Отговор
    Човекът е невинен! Какво означава несъобразена скорост на магистрала до 130 км/ч?!

    Коментиран от #13

  • 6 гост

    54 0 Отговор
    е не кайте чесно ... в какъв бандустан живеем ... убиваш някой на пешеходна пътека в града минавайки с 90-100 и получаваш условна присъда, а тук караш с 18км/ч под ограничението и те осъждат, че някакъв самоубиец решил да пресича аутобан
  • 7 Зайко Байко многознайко

    30 1 Отговор
    Е не! Какво търси тоэи да пресича магистралата? България, място на противоположни решения и действия! Наистина няма друга такава държава!
  • 8 кочо

    3 28 Отговор
    прочетох мненията ви.вие не сте компетентни за всичко.вие не сте българи а еничари.
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Оня с рикията

    12 0 Отговор
    Сега требе да обжалва и да го оправдаят. Това е най доброто, което може да му се случи на човека.
  • 11 Гост

    1 6 Отговор
    Само Герб и Бойко
  • 12 Тираджия

    9 0 Отговор
    Сега ще ви кажа какво ще стане. Ще обжалва пред по горна инстанция и ако потвърдят присъдата ще съди България в Страсбург. И след 3-4 години като излезе решението ще плащаме аз и всички вие. А за мало. мните съдии в бг няма да има никакви последствия както винаги. И само ще добавя че преди години на мой колега му се случи същото в Италия като дори беше установено че е карал камиона с 4 кмч в повече от разрешените там 80кмч за тирове. Пуснаха го след 13 дни и повече никой не го потърси до днес. Но все пак тук е България. ...Може би по магистралите трябва да се кара с 50 и да има пешеходни пътеки на всеки 100 метра
  • 13 Антонн

    0 0 Отговор

    До коментар #5 от "Пффф":

    Не е 130 а 140 km.h
    И това както другите ограничения на скоростта е за максимална скорост,не че с толкова е задължително да се кара.
    Всеки път щом не си успял да спреш и реализираш ПТП,означава че си с несъобразена скорост.
    Относно това че трябва водача да се освободи от тоговорност съм съгласен.

    Коментиран от #14

  • 14 Хитър Петър

    0 0 Отговор

    До коментар #13 от "Антонн":

    Явно учиш право ..същите разсъждения като сегашните ни адвокати, прокурори и съдий..Бог да пази България!
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.