2 Ноември, 2020 04:31 9 681 50

2 ноември 2004 г. Убит е Тео ван Гог

  • тео ван гог-
  • убийство-
  • амстердам

Неговите критични възгледи и безцеремонен подход обаче го правят непопулярен в очите на доста хора

2 ноември 2004 г. Убит е Тео ван Гог - 1
Стоп кадър: Youtube

В 8:45 ч. на 2 ноември 2004 г. един непознат, облечен в традиционна мароканска „джелеба“, напада велосипедист в центъра на Амстердам.

Нападателят прострелва велосипедиста и го наръгва многократно в гърдите с нож, като остава равнодушен към молбите за милост на жертвата си. Въпреки смъртоносните си рани, жертвата успява някак да пресече улицата, но убиецът го застига и отново го прострелва и намушква. След това прерязва гърлото му с касапски нож, докато минувачите гледат случващото се.

Накрая убиецът забива ножа си, на който е нанизано писмо, в гърдите на Тео ван Гог. Нападателят хуква да бяга към Остерпарк, където попада в престрелка с полицията, в която са ранени сериозно един полицай и един случаен минувач.

Тео ван Гог, правнук на прочутия холандски художник Винсент ван Гог, също като своя прародител води доста необикновен живот. Тео е виден, свободомислещ холандски режисьор, писател, журналист, актьор, продуцент и защитник на свободното слово, който използвал медиите като отворена трибуна, от която да запознава света със своите скандални гледни точки по въпросите за религията, политиката и моралните стойности на обществото. Прямият и често провокативен начин, по който изразява идеологиите си, бързо го прави популярна фигура в Холандия.

Неговите критични възгледи и безцеремонен подход обаче го правят непопулярен в очите на доста хора. Тео изразявал мнението си, без да го е грижа дали то няма да обиди някого. А мнозина се обиждали. Той рязко критикувал християнството и юдаизма. Най-засегнато обаче се почувствало мюсюлманското общество, когато веднъж той нарекъл мюсюлманските имигранти в Холандия „е*ачи на кози“.

Гневът срещу Ван Гог достига връхната си точка, когато на 29 август 2004 г. по телевизията е излъчен неговият скандален филм „Покорност“. Сценарият за филма е дело на холандската феминистка и политически деец Аян Хирси Али. Лентата изобразява четири полуголи жени, облечени в дълги прозрачни воали, върху чиято кожа са изписани текстове от Корана, описващи физическите наказания, полагащи се на непокорните жени. По гърба и краката на някои от тях се виждат червени следи от камшик. Не е изненадващо, че десетминутният филм предизвиква вълна от ярост сред мюсюлманската общност.

Убиецът на режисьора е идентифициран като 26-годишния Мохамед Буйери – ислямски екстремист с холандско и мароканско гражданство. Той бил мотивиран за убийството от филма „Покорност“ и от своята омраза към западния свят и онези, които отказват да приемат ценностите на исляма.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 17 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 хм.....

    67 13 Отговор
    Интересен човек.
    Заинтригувах се. Ще потърся творчеството му.
    И на нас ни трябват такива творци.
    Но най вече журналисти и медии.

    Коментиран от #43

  • 2 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    38 11 Отговор
    убиеца е психопат

    Коментиран от #4

  • 3 пройчо

    55 3 Отговор
    100+ за интересната статия !...Винсент Ван Гог няма деца обаче,праплеменник му се пада този.

    Коментиран от #50

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Уточнение

    19 15 Отговор
    Ван Гог никога не е имал деца.
    Това е просто съвпадение на имената.Името е доста разпространено в Нидерландия.

    Коментиран от #7, #47

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 И да, и не

    52 1 Отговор

    До коментар #5 от "Уточнение":

    Не е правнук на Винсент Ван Гог, а на брат му - Тео Ван Гог. Ама журналистите пак са се престарали.
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 И да, и не

    18 0 Отговор
    Винсент Ван Гог е имал 5 братя и сестри: Анна, Тео, Елизабет, Виллемийн и Кор. Една година преди раждането на Винсент, родителите са имали още един син, който не е оживял/ бил е мъртвороден (също се е казвал Винсент). Режисьорът Тео Ван Гог е правнук на по-малкия брат на художника, Тео Ван Гог (1857-1891), който пък е бил търговец на изкуство.
  • 11 Пак ли

    5 0 Отговор
    проблеми с публикуването?
  • 12 И да, и не

    4 0 Отговор
    Винсент Ван Гог е имал 5 братя и сестри: Анна, Тео, Елизабет, Виллемийн и Кор. Една година преди раждането на Винсент, родителите са имали още един син, който не е оживял/ бил е мъртвороден (също се е казвал Винсент). Режисьорът Тео Ван Гог е правнук на по-малкия брат на художника, Тео Ван Гог (1857-1891), който пък е бил търговец на изкуство.
  • 13 Тео Ван Гог

    2 0 Отговор
    Винсент Ван Гог е имал 5 братя и сестри: Анна, Тео, Елизабет, Виллемийн и Кор. Една година преди раждането на Винсент, родителите са имали още един син, който не е оживял/ бил е мъртвороден (също се е казвал Винсент). Режисьорът Тео Ван Гог е правнук на по-малкия брат на художника, Тео Ван Гог (1857-1891), който пък е бил търговец на изкуство.
  • 14 И да, и не - уточнение

    3 0 Отговор
    Винсент Ван Гог е имал 5 братя и сестри: Анна, Тео, Елизабет, Виллемийн и Кор. Една година преди раждането на Винсент, родителите са имали още един син, който не е оживял/ бил е мъртвороден (също се е казвал Винсент). Режисьорът Тео Ван Гог е правнук на по-малкия брат на художника, Тео Ван Гог, който пък е бил търговец на изкуство.
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 какво да говорим повече

    27 3 Отговор
    милионното доказателство за психично болната маса от обществото проповядващо въпросната религия!!!
  • 17 И освен това,

    13 9 Отговор
    научете се най-накрая - държавата се казва Нидерландия, бил е популярен не само в Холандия, а в Нидерландия. Като пишете "Холандия", поне уточнявайте коя от двете ПРОВИНЦИИ в НИДЕРЛАНДИЯ имате предвид - Северна Холандия или Южна Холандия. Само че провинциите в Нидерландия са общо 12! Бил е известен в цялата държава, а не само в 1 или 2 провинции.

    Коментиран от #18

  • 18 РЕАЛИСТ

    10 1 Отговор

    До коментар #17 от "И освен това,":

    Е да, ама 2004 държавата още се казваше Холандия.

    Коментиран от #19

  • 19 Е да, ама не

    9 1 Отговор

    До коментар #18 от "РЕАЛИСТ":

    Най-малкото от разделянето си от Белгия, държавата се казва Нидерландия. Това става около 1830 г., ако не ме лъже паметта. А и преди това, с едно или две малки изключения, се е наричала Нидерландия. С "Холандия" винаги се е обозначавала само една малка част от цялата територия. Беше по-известна като Холандия, защото в тези две провинции - Северна и Южна Холандия, се намират основните туристически цели, основно Амстердам и Хага. Те са най-силно развити икономически. И са управленските. центрове на държавата. В медиите погрешно писаха, че държавата си "сменя" името. Това беше не само в българските медии. Но после имаше и отзвук по случая, че всъщност медиите са разпространили грешна информация. Не го смениха, а решиха да популяризират останалото на заден план истинско име на държавата.

    Коментиран от #20, #24

  • 20 Е да, ама не

    6 0 Отговор

    До коментар #19 от "Е да, ама не":

    Все едно България да е известна под името "София-Пловдив", "София-Златни пясъци" или нещо подобно.
  • 21 Е да, ама не - продължение

    2 0 Отговор
    Има и още нещо - има разлика и между Нидерландия и Кралство Нидерландия. Нидерландия е наименованието на държавата в Европа. Кралство Нидерландия (по-точното е "Кралство на Нидерландиите) обхваща още няколко територии/острова в Карибския регион.
  • 22 Буден

    0 6 Отговор
    Глупец като повечето западняци...

    Нищо от този илюзорен свят не може да заблуди пристигналият мъдрец.
  • 23 сила

    15 2 Отговор
    критикувал всички религии но само мюслитата се обидили моля ви се и решили да го заколят иначе са много толерантни и миролюбиви хорица а че са е....чи на кози в това няма никакво съмнение
  • 24 РЕАЛИСТ

    5 1 Отговор

    До коментар #19 от "Е да, ама не":

    Хайде стига сме издребнявали. И държавата известна на света , като Germany вкъщи си и викат Deutschland, , но знаем за коя иде реч. И операта лв е "Летящият нидерландец" ?

    Коментиран от #25, #26, #28

  • 25 Не точно

    3 0 Отговор

    До коментар #24 от "РЕАЛИСТ":

    Във филма ,,Крахът на третия райх,, Бруно Ганц-актьорът като Хитлер, в две различни сцени(веднъж в бункера, и веднъж пред наредените дечурлига), ясно казва ,,Germania,, на немски, което доколкото разбирам, е древно наименование и е актуално
  • 26 Ъхъ...

    2 0 Отговор

    До коментар #24 от "РЕАЛИСТ":

    Би ли конкретизирал, какво е "Летящият холандец"?

    Коментиран от #30

  • 27 Ъхъ

    10 3 Отговор
    Поклон пред една уравновесена и трезвомислеща личност игнорирала страховете и опълчила се срещу религиозните опити за узурпиране на човешкото съзнание , истински войн за правда в борбата срещу догматичното подтисничество на ментално унищожени умове , мир на праха му , ще те помним вечно Тео Ван Гог

    Коментиран от #29

  • 28 Germania

    0 0 Отговор

    До коментар #24 от "РЕАЛИСТ":

    се отнася за племена. Когато става въпрос за Germania се визира по-скоро произход. Когато се говори за Deutschland е по-скоро за национална принадлежност. Относно Germany е нещо друго. Това е от lingua Franca, английския. В немски, френски, италиански, испански и прочие езици никой не ѝ вика Germany. Моля отново да ми кажеш, знаеш ли какво е "Летящият холандец"?

    Коментиран от #33, #34

  • 29 До 27

    0 0 Отговор

    До коментар #27 от "Ъхъ":

    Когато някой е писал преди теб с nick като твоя под някоя статия, е добре да допълваш, че си друг човек. Иначе става объркване ;)

    Коментиран от #31

  • 30 РЕАЛИСТ

    5 0 Отговор

    До коментар #26 от "Ъхъ...":

    Какво става в тая държава, щом и за това трябва да се обяснявам. " Летящият холандец/ Der Fliegende Hollander/ е опера по музика на Рихард Вагнер. Писана по легендата за кораба-призрак.

    Коментиран от #36

  • 31 Ъхъ

    5 0 Отговор

    До коментар #29 от "До 27":

    Съгласен съм, но първият е излязъл, докато пиша моя. И все пак, първия има три точки пред Ника ,,Ъхъ...,,
  • 32 Кой68

    1 4 Отговор
    Каквато е жертвата,такъв е и убиеца..
  • 33 Ъхъ

    0 0 Отговор

    До коментар #28 от "Germania":

    Не съм ,,РЕАЛИСТ,, отделни хора сме

    Коментиран от #37

  • 34 РЕАЛИСТ

    1 0 Отговор

    До коментар #28 от "Germania":

    Ама ти сериозно ли? Естествено , че Йохан Кройф имам в предвид.

    Коментиран от #38

  • 35 Ъхъ

    3 0 Отговор
    Хитлер казва пред децата:- ,,И когато ,,Germania,, се надигне от пепелта, вие ще бъдете нейните герои,,
  • 36 А така...Това те питах

    2 0 Отговор

    До коментар #30 от "РЕАЛИСТ":

    Легендата за КОРАБ на име "Летящият холандец". Т.е., ако някой си кръсти кораба "Летящият бургазлия" и този кораб стане легенда, на нас, вместо България, трябва да ни викат Бургас ли? Между другото има и нещо друго - най-голямото пристанище, в Ротердам, също е в ПРОВИНЦИЯ (Южна) Холандия. Това в Амстердам, което е играело водеща роля по времето, от което е възникнала легендата за кораба също е в ПРОВИНЦИЯ Холандия, само че в Северна. Може името на кораба да е дошло оттам. Но, подчертавам, "Летящият холандец" е име на кораб, а не на държавата.
  • 37 Не говоря за "РЕАЛИСТ"

    0 1 Отговор

    До коментар #33 от "Ъхъ":

    В коментар 26 писах в полето за име "ЪХЪ...". А ти след това си писал като "ЪХЪ". Лошо няма. Просто е добре да се знае, че коментарите са от различни хора.
  • 38 Ти за фитболиста

    0 0 Отговор

    До коментар #34 от "РЕАЛИСТ":

    Johan Cruyff ли говориш. Първо, името му не се чете така, както си го написал. Ама те и Der Bruyne на български го пишат като Де БрОЙне, така че не ме учудва, че и ти така го пишеш. Cruyff, освен че е нидерландец, е и холандец в буквалния смисъл - роден е в Амстердам, което, отново казвам, е в ПРОВИНЦИЯ Северна Холандия. ;)

    Коментиран от #39, #40

  • 39 Ти за футболиста - корекция

    0 0 Отговор

    До коментар #38 от "Ти за фитболиста":

    Корекция De Bruyne
  • 40 РЕАЛИСТ

    1 1 Отговор

    До коментар #38 от "Ти за фитболиста":

    Абе цяла България го писа така през цялата му кариера на футболист и треньор, а тук някакъв заядливец се прави на многознайко..

    Коментиран от #41, #42

  • 41 Ами не...

    1 0 Отговор

    До коментар #40 от "РЕАЛИСТ":

    Да ти имам логиката! Просто говоря нидерландски. Това, че цяла България го е писала така, не значи, че е правилно. Пусни си видео на нидерландски и чуй как се произнася.

    Коментиран от #44

  • 42 И не ти го пиша,

    4 0 Отговор

    До коментар #40 от "РЕАЛИСТ":

    за да се заяждам, а за да разсея митовете и легендите, които се лансират в България. По стечение на обстоятелствата говоря нидерландски и, докато го изучавах, се занимавах и с история, култура и прочие на Нидерландия и Белгия. И отчасти на други, свързани с историята им държави - Конго, Индонезия и прочие. Ако предпочиташ да си живееш в заблуда, изборът е твой. Споделям информация и може би има други читатели, на които би им било интересно и искат да повишат общата си култура, и за които коментарите ми биха били от полза.
  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 РЕАЛИСТ

    0 3 Отговор

    До коментар #41 от "Ами не...":

    Ама ти май не схвана, че всички разбрахме, че се фукаш със знания по нидерландски и лесно както е този измислен език. Нито този език, нито загубената им държава ме интересува. Има международни езици , които се изучават, но този не в между тях. И аз съм в чужбина и съм гражданин на друга държава, но не го навирам в носа на хората. Признати са английски, френски, немски и руски език. С три от тях боравя добре, съжалявам за четвъртия. Не искам и да знам, че някой говори нидерландски.

    Коментиран от #45, #46

  • 45 Много си зле.

    3 0 Отговор

    До коментар #44 от "РЕАЛИСТ":

    Като живееш в чужбина и говориш три езика още, защо тогава говориш глупости, и то под статия и за държава, която не те интересува? На мен държавата и езика ѝ са ми интересни и ми се ще да няма толкова заблуди относно тях. Затова и пиша...А ти, за какво си се разпенил толкова? Но да, и с немския правиш грешки, виж как си написал Holländer ;)
  • 46 И още нещо...

    2 0 Отговор

    До коментар #44 от "РЕАЛИСТ":

    нито живея в Нидерландия, нито имам чуждо гражданство, ако за това намекваш. ;)
  • 47 Не е така

    5 2 Отговор

    До коментар #5 от "Уточнение":

    ТЕО ВАН ГОГ Е ПРАВНУК НА БРАТА НА ВИНСЕНТ ВАН ГОГ - ТЕО. ЯВНО ПРЕВОДАЧЪТ НЕ ЗНАЕ ТОВА. А УБИЙСТВОТО Е ЕДНО ОТ ПОРЕДНИТЕ ИСЛЯМИСТКИ УБИЙСТВА - ОТ ОМРАЗА ПО РЕЛИГИОЗНИ ПРИЧИНИ. ТОЧНО КАТО УБИЙСТВОТО НА УЧИТЕЛЯ ОТ ФРАНЦИЯ ПРЕДИ ДНИ. Това е СБЛЪСЪК НА ЦИВИЛИЗАЦИИ, НЕ ПРОСТО НА РЕЛИГИИ. ИСКАТ ДА НАЛОЖАТ
    ТЕХНИЯ НАЧИН НА ЖИВОТ, ОСОБЕНО СПРЯМО ЖЕНИТЕ.

    Коментиран от #48

  • 48 Така е

    1 1 Отговор

    До коментар #47 от "Не е така":

    убийството е най-вече заради това, че Муохамед е представен, като пияница и коцкар, в 10 минутно филмче, чийто режисьор, е именно Тео Ван Гога, а нали мюслите не пият алкохол и не се заглеждат по чужди жени уж.......
  • 49 Мароканеца щом е мразел

    2 0 Отговор
    Заподно-европейски цености какво дири в Холандия,че и иска гражданство?!Стой си в Мароко.А там ако се родиш в бедно семейство(мал шанс),ще ти се наложи да мъндеъсаш козички, че родата на момичето ще ре направи "шиш кебап" , за че им увреждаш стоката.Лично съм бил по тез места и си е точно така.
  • 50 Може

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "пройчо":

    Точно ,че е праплеменник...или правнук на негов брат или сестра