Last news in Fakti

13 Декември, 2020 09:08 4 912 18

Пловдивчанин извади пистолет след засечка на пътя

  • пистолет-
  • заплахи-
  • засечка-
  • път

Мъжът бил принуден да се защити, след като бил заплашен от младежи

 Пловдивчанин извади пистолет след засечка на пътя - 1
Илюстративна снимка, Shutterstock

Пловдивчанин беше принуден да се защити с пистолет, след като бил заплашен от младежи заради засечка на пътя. За действията си той бил глобен с 500 лева, но санкцията беше отменена от съда, съобщи Plovdiv24.bg.

Мъжът законно притежавал пистолет "Глок-19“ кал. 9х19. Имал разрешително за носене, употреба и съхранение на оръжието. На 4 август мъжът шофирал пи булевард "Марица“. Край моста на Герджика спрял да даде път на пресичаща пътното платно жена. За него се намирали други автомобили, а шофьорите започнали да надуват клаксоните.

Мъжът не реагирал и се запътил към магазин на ул. "Янко Сакъзов“. В този момент непозната за него кола засякла пътя му. Настъпила ескалация на ситуацията, от едната страна на която се намирали няколко момчета, а от другата - жалбоподателят. Младежите започнали да го заплашват. В този момент той носил в себе си законно притежавания пистолет в определеното за това място. Той извадил пистолета и го насочил във въздуха, без да стреля.

На мястото пристигнал екип на полицията, а мъжът получил акт с 500 лева глоба заради оръжието. По-късно било издадено и наказателно постановление, срещу което била входирана жалба в съда.

Магистратите преценили, че актът не бивало да бъде съставян по чл. 60, ал. 1, т. 1 от ЗОБВВПИ, който предвижда забрана за открито носене на оръжие на обществени места, освен при осъществяване на охранителна дейност.

В конкретния случай нямало доказателства жалбоподателят да е носил открито законно притежаваното оръжие. Неговата поява се явява като продължение на действия по подготовка за използване на оръжието, т.е. по изваждане от мястото за носене и насочването му в безопасна посока.

"Тъй като спрямо него е настъпило нападение чрез засичането от друг автомобил, ескалиране на ситуацията и заплаха от други лица срещу неговата личност и здраве, поради което чрез демонстрацията на личното си оръжие в рамките на необходимите предели, насочвайки го в безопасна посока без да го употребява, е предотвратил по-неблагоприятни последици за себе си, т.е. налице е неизбежна отбрана, макар да не са причини вреди на нападателите“, пише в мотивите на съда.

Затова и глобата била отменена, но съдебното решение може да бъде обжалвано.


Поставете оценка:
Оценка 4.8 от 24 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Жоро

    112 1 Отговор
    Мамините келеши са се разплакали от страх горките.
  • 2 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    83 0 Отговор
    младеежи комплексари
  • 3 Хедшот

    85 3 Отговор
    Трябвало да гръмне един- два червея!!!
  • 4 ДА ИЗМЕТЕМ ГЕРБ

    93 0 Отговор
    Наркоманчетата сигурно са напълнили гащите...

    Коментиран от #7

  • 5 Алабала

    85 1 Отговор
    Как обаче медиите изкарват защитилия се виновен. Ами човекът е дал път на пешеходка, а тумбата... "момченца", явно така се наричат вече полит-коректно, му скача на бой. Какво да направи, да изчака да му видят сметката ли? Добре имаме сравнително независим съд, не всичко е загубено в България.

    Коментиран от #9

  • 6 Behemoth

    13 8 Отговор
    Ама милиционерите си ги бива....другият път да знай да се остави да му наместят кокалите и да му е мирна главата....пък може да са се познавали с дилърите и да са уважават...
  • 7 Данъкоплатец

    46 3 Отговор

    До коментар #4 от "ДА ИЗМЕТЕМ ГЕРБ":

    А защо КАТ не проверява Борисов,
    дали шофира джипката след употреба на дрога?
    Нали всички се равни пред закона?
  • 8 Факт

    66 0 Отговор
    ,,С блага дума и пистолет се постига по-вече отколкото само с блага дума"-Ал.Капоне
  • 9 Беззаконие

    27 5 Отговор

    До коментар #5 от "Алабала":

    В България законът е "Борисов каза".
    Уж сме парламентарна република, а Борисов раздава пари без санкция на Парламента!
    А тези заеми ще ги връщат и правнуците ни...

    ОПГ-ГЕРБ и комунистът Борисов
    са от най-долната утайка на БКП!

    Коментиран от #14

  • 10 Въх

    24 1 Отговор
    Как така се е случило правилното???Нали за самоотбрана се счита само в случай когато те намушкат или прострелят и вече не дишаш според наЩе магистрат(Л)и.Инак си виновен примври безброй.
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Аз40

    50 0 Отговор
    Човекът е спрял, за да даде път на пресичаща жена, а тъпаците отзад надували клаксони. Мислете що за стока се е вмирисала зад воланите!
  • 13 гост

    38 0 Отговор
    ... и като са видели дебелия "гангстерчетата" са оплакали на ченгета та от лошия батко с желязото.
  • 14 електорална 1

    9 0 Отговор

    До коментар #9 от "Беззаконие":

    Прав си. Но нека не забравяме кой сложи Борисов на власт!
  • 15 Законен пистолет Глог - Баровец?

    0 7 Отговор
    Нищо и половина, битова свада, няма стрелба, няма пострадали, занимавате хората с Кокошкарски истории!!
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 кочо

    3 0 Отговор
    полицията в гр. пловдив отнема законното оръжие от хората.
  • 18 Макаров

    6 0 Отговор
    Гръмни едно лайно келеш и другите немож ги настигна да им се извиниш.Помните ли Стойчо Стоилов какво си изпроси на едно кръстовище,за цял живот ще го помни кога се е оправил на страшен.