Last news in Fakti

19 Март, 2021 10:22 5 798 23

Задържаха петима, част от международна схема за измами и пране на пари

  • пране на пари-
  • измами-
  • организирана престъпна група-
  • опг

При претърсвания на 6 адреса, 5 автомобила и лични обиски са били намерени и иззети документи, свързани с престъпната дейност, както и голямо количество компютърна и телекомуникационна техника

Задържаха петима, част от международна схема за измами и пране на пари - 1
Снимка: БГНЕС

На 16.03.2021 г. на територията на градовете София, Перник и Разлог служители на отдел „Киберсигурност“ в ГДБОП, прокурори от Специализираната прокуратура (СП) и следователи от отдел „Следствен“ на СП са извършили допълнителни действия по разследването на неутрализираната през 2020 г. международна организирана престъпна група за измами чрез фиктивна търговия с финансови инструменти, компютърни престъпления и пране на пари, съобщиха от пресцентъра на държавното обвинение.

Процесуално-следствените действия са били предприети в изпълнение на издадена Европейска заповед за разследване от Главната прокуратура в гр. Бамберг – Централен орган за киберпрестъпност в Бавария, и се явяват продължение на мащабната съвместна операция на полицейските и съдебни органи на Германия, Австрия, Сърбия и България срещу международната престъпна мрежа на 2 април 2020 г.

Съгласно издадени от прокуратурата в Бамберг Европейски заповеди за арест на територията на страната са били задържани пет лица – трима българи, чешки гражданин и гражданин на Република Черна гора.

С постановления на прокурори от Софийска градска прокуратура и Окръжните прокуратури в Перник и Благоевград, петимата са били задържани за срок до 72 часа. Със съдебни определения двамата чужди граждани са били задържани под стража. Други двама, привлечени за съпричастност към престъпната мрежа, са с мерки за неотклонение „домашен арест“, а един - с „подписка“.

При претърсвания на 6 адреса, 5 автомобила и лични обиски са били намерени и иззети документи, свързани с престъпната дейност, както и голямо количество компютърна и телекомуникационна техника. В хода на следствените действия подкрепа в обмена на информация с партньорските разследващи органи и координирането на действията е оказало Българското бюро на Агенцията за правно сътрудничество в ЕС - Евроджъст.

От прокуратурата припомнят, че по време на съвместните действия по неутрализирането на групата на 2 април 2020 г. в България бяха задържани трима български и един германски гражданин, предполагаем ръководител на престъпната мрежа. Други 5 лица бяха задържани в Сърбия. В Германия бе блокирана банкова сметка на групата с над 2,5 милиона евро. Поставени под наблюдение са повече от тридесет банкови сметки, запорирани са движими вещи и пари.

Разследването на групата започва през 2019 г. прокуратурата в Бамберг, съвместно с екип на Централната прокуратура на Австрия за борба с икономическата престъпност и корупцията. Основание за това са установени над 250 жертви на измами в Германия за над 7 млн. евро. В Австрия са регистрирани близо 850 ощетени с над 2,2 млн. евро. Установено е, че жертви на групата са граждани на много европейски държави. Предположенията са, че нанесените щети са в пъти по-големи, доколкото не всички пострадали от измами са подали жалби.

Участници в престъпната мрежа са насърчавали по електронна поща и с рекламни банери потенциалните си жертви - „инвеститори“, да се регистрират в създадена от групата нелицензирана платформа за дигитална търговия с бинарни опции, криптовалути и други финансови инструменти.

Началната такса за регистрация била от 250-300 евро. Онези, които откликвали, незабавно били „атакувани“ с предложения за високи доходи от т.нар. агенти и „лични брокери“ в колцентрове, разположени предимно в България, Сърбия и Украйна. Всеки „инвеститор“ получавал достъп до приложение във фалшивата платформа, където да проследява как парите му се „увеличават“ от реализирани търговски печалби.

На практика всяка инвестирана сума е била превеждана по сметки в различни точки на света. След поредица от последващи банкови транзакции - с цел изпирането на парите, средствата са били съсредоточавани по сметки, контролирани от международната престъпна група, и разпределяни между участниците в нея.

За работата си по разследването българските прокурорски и полицейски органи са получили висока оценка от Националното Бюро на Германия в Евроджъст, от Европол, от Службата на главния прокурор в Бамберг, от Прокуратурата в Австрия за противодействие на икономическата престъпност и корупцията и от Прокуратурата в Сърбия.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Кой бе,

    25 1 Отговор
    Хампарцумян ли хванаха?

    Коментиран от #12

  • 2 оня

    19 1 Отговор
    Ако си бяха платили на когото трябва, в България нямаше да има арести:))

    Коментиран от #4

  • 3 РАДИО ЕЛТО

    14 1 Отговор
    хваналив дребни риби акулите не закачат те си плащат
  • 4 Факт

    9 0 Отговор

    До коментар #2 от "оня":

    Може и да са платили, но разследването е от Европа

    Коментиран от #14

  • 5 жабка на джипка

    12 1 Отговор
    и аз съм пълна с евраци но мен закон не ме лови ...
  • 6 Голям смях

    8 3 Отговор
    Утре ще се окаже, че комуникационната техника са детски уоки токи, а документите са детски приказки на шведски. Смешниците пак се опитват да ни покажат, че работят нещо
  • 7 бачо

    7 1 Отговор
    И как се разработиха точно преди изборите,не говорим какви са резултатите,както винаги плачевни,но това мисирките по националните ТВ няма и да споменат
  • 8 Има-нема

    6 0 Отговор
    Полицаите на България преди бяха дупе и гащи със СССР, а сега обърнаха палачинката и се отрекоха от Москва. Това не му ли се казва лицемерие, А!?
  • 9 Юсуффф

    7 0 Отговор
    ТОВА КАМУФЛАЖНО АКТИВИРАНЕ Е ЗА РАЗСЕЙВАНЕ НА ПУБЛИКАТА ОТ СЪЩИНСКИТЕ ПРОБЛЕМИ.
  • 10 Чукич

    9 0 Отговор
    Тия тъпаци не знаят ли че на пазара има хиляди брокери които предлагат онлайн търговия и всички са лицензирании и с одобрение от съответните регулатори.Ченгеджийската простотия няма почивен ден.
  • 11 сПас

    4 0 Отговор
    До ден днешен още няма ясна и точна формулировка що е то пране на пари и как е възможно да се борави с такъв термин в правния мир.
  • 12 Не бе

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "Кой бе,":

    Сидеров перхифриленото джудже.
  • 13 Адвокат

    3 0 Отговор
    Май има повече случаи на ПРИКРИВАНЕ на подобни престъпления от българската "прокуратура". Закрилят ги, защото делкат печалбите с престъпниците. А има случаи да спасяват "наши хора", дори от прокуратури на европейски държави - не било доказано, не бил той - ей такива ми ти нагли постановки.
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Перо

    2 1 Отговор
    Ролята на БГ полицията е на мюре.Таздледването е направено в други държави,а тук искат да натрупат точки,бе заслуги,на готово.

    Коментиран от #17, #19

  • 16 3333

    1 0 Отговор
    Леле колко много работите предизборно. Но само до тук.
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Интересноо

    2 0 Отговор
    Дали забелязвате как службите работят за чужди държави ,а БГ сигналите ги потулват!
  • 21 Мдаа

    1 0 Отговор
    Пернишката секта се занимава с отвличания, убийства и внос на КОКАИН от Италия но тях не ги пипат щото били хора на властта!
    Дори журналистите ги е страх да пишат за тях!
  • 22 дедо

    1 0 Отговор
    Това не е ли групата на Гал Барак, тоя който с Баце позират на обща снимка?
  • 23 kara

    1 0 Отговор
    Палячовщина -да угодим на силните на деня,ха,ха,ха