Last news in Fakti

16 Януари, 2013 16:29 39 670 18

Застреляха "Краля на руската мафия"

  • краля на руската мафия-
  • дядо хасан-
  • аслан усоян-
  • снайперист-
  • застреляха
Застреляха "Краля на руската мафия" - 1
Снимка: 1tvnet.ru

В центъра на Москва бе убит най-влиятелният представител на престъпния свят в постсъветското пространство - 75-годишният Аслан Усоян, известен с прякора Дядо Хасан. Той е бил застрелян в главата пред ресторант, съобщи "Интерфакс", като се позова на източник от службите за сигурност.

Информацията за престъплението все още е противоречива. От руското вътрешно министерство съобщават в кратко комюнике само, че Аслан Усоян е починал в болница от раните в главата си.
 
Различните източници посочват няколко възможни ресторанта, където да е станало покушението. 

"В резултат на стрелбата е ранена случайно преминаваща жена", е заявил източник от полицията. По-късно се оказва, че това е сервитьорка от ресторанта, която го е изпращала.

 
По предварителна информация Усоян е застрелян с шест куршума от снайперист. Снайперът, марка "Драгунов", е намерен и иззет от полицията.
 
Според бившия министър на вътрешните работи Анатолий Куликов в момента има вълна на преразпределение в подземния свят, което е довело до покушението. "През 90-те години част от водещите престъпници влязаха в затвора. В момента те излизат на свобода и откриват, че мястото им е заето. Идва ново преразпределение на властта в подземния свят", заяви Куликов.
 
Аслан Усоян веднъж вече беше мишена на московски килъри, които стреляха срещу него на 16 септември 2010 г. Тогава освен Усоян беше ранен и неговият телохранител - Артур Баграмян. Усоян оцеля, макар че първоначално с цел безопасност беше пуснат слух, че той е починал, припомня Нюз.ру.
 
В най-строга секретност раненият мафиот беше откаран в болница и беше опериран. В медицинското заведение той беше охраняван със съвместните усилия на около стотина души, сред които бойци от елитните милиционерски части и спецслужби. 
 
След изписването си от болницата Дядо Хасан стана доброволен затворник, проявявайки подозрителност и предпазливост. Според някои информации дори неговият авторитет и връзки не са били достатъчни за откриването на организатора на покушението. Една от версиите гласи, че някой от най-близкото му обкръжение е поръчал убийството му.
 
Според някои данни, от края на 80-те години Аслан Усоян контролира престъпните групировки както в Русия, така и извън нея. По данни на руската преса основните доходи на престъпната империя на Усоян са свързани с незаконен хазарт, наркотрафик и трафик на оръжие, както и добив на природни ресурси. 
 
Убийството на Усоян вече се сравнява с убийството на един негов приятел - "Бащата на руската мафия" - Вячесляв Иванков, по прякор Япончик. Той беше прострелян смъртоносно по аналогичен начин, през юли 2009 г. - на излизане от ресторант. Тогава снайперистът се беше прикрил в паркирана кола. Въпреки усилията на лекарите, на 9 октомври 2009 г. Япончик почина.
 
Според източник от службите Дядо Хасан и Япончик са били в конфликт с мощен грузински престъпен клан.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Иракли Иракли

    1 6 Отговор
    Ако беше жив ХРИСТО КАЛЧЕВ...........това убийство на ДЯДО ХАСАН
    ще ше да бъде сюжет за нова вълнуваща книга!...............................
    например:"ЯПОНЧИК,ХАСАН и БЪЛГАРИЯ"...........................................

    Коментиран от #2

  • 2 БУМЕР КАМОР

    1 5 Отговор

    До коментар #1 от "Иракли Иракли":

  • 3 ТРОШАЧА

    1 7 Отговор
    НИЩО ЧУДНО : – КОГАТО ЖИВЕЕШ НА БЪРЗИ ОБОРОТИ НЕ ОЧАКВАЙ ДА ДОЖИВЕЕШ ДО ПРЕКЛОННА ВЪЗРАСТ ИЛИ ДА УМРЕШ В ЛЕГЛОТО СИ ! ЕСТЕСТВЕНО ТОВА МОЖЕ ДА ТИ СЕ СЛУЧИ И ПРИ ДРУГИ ОБСТОЯТЕЛСТВА - КАТО КРИТИКУВАШ ПОВЕЧЕ НЯКОИ ХОРА ИЛИ ИМАШ СОБСТВЕНА ТВЪРДА ПОЗИЦИЯ ЗА НЯКОИ НЕЩА В ЖИВОТА !!!

    Коментиран от #4

  • 4 БУМЕР КАМОР

    1 2 Отговор

    До коментар #3 от "ТРОШАЧА":

    v tezi sredi niama pensionirane.
  • 5 Вълков

    1 7 Отговор
    Ае маняци - човека е убит на 75 години, това ако не е преклонна възраст то, тогава незнам кое е . Дали не си е живял по царски, както намеква и статуквото му

    Коментиран от #6, #7

  • 6 ТРОШАЧА ДО Вълков

    1 7 Отговор

    До коментар #5 от "Вълков":

    ПИЧ ГОВОРЯ ЗА НЕЩАТА ПО ПРИНЦИП ! ( а пък убитите хора за които знаеме че са били с лични позиции и критики са основно журналисти - нали така ?)
  • 7 БУМЕР КАМОР

    1 0 Отговор

    До коментар #5 от "Вълков":

    imal e kasmet be maniak xaxa
  • 8 Смешника

    1 7 Отговор
    Да управляваш Руската мафия е все едно да управляваш поне 2 Българии! И като бюджет и като човешки ресурс. Тоя е егати боса!
    Тъй, че най-вероятно е бил голям политик!

    Коментиран от #9

  • 9 БУМЕР КАМОР

    1 9 Отговор

    До коментар #8 от "Смешника":

    bile goliam terikat 100%
  • 10 един от многото

    1 0 Отговор
    до бумер камор .Време е да се научиш да пишеш на български език .....
  • 11 Ал Капоне

    8 1 Отговор
    Дреме ми

    Коментиран от #15

  • 12 besta

    1 9 Отговор
    Za kakvo pensionirane revete be mamini du6ici, 20 jivota da jiveete pak nqma da go stignete, 75 godini e jivql kato BIG BOSS i v razko6. Do 100 li iskate da jivee !!!
  • 13 УМИРАЩ ОТ КЕФ

    1 6 Отговор
    ЯЗЪК ЗА ХУБАВИЯ ЧОВЕК
  • 14 никсън

    1 0 Отговор
    трябвало е да го направят президент щом след покушението срещу него са го пазили бойци от елитните милиционерски части и спецслужби - и това ако не е мафия здраве му кажи , пазят престъпниците вместо някой да му спести мъките и да му прекърши мазния врат !!!!!!!!!
  • 15 Лъки Лучано

    1 0 Отговор

    До коментар #11 от "Ал Капоне":

    Аз съм на същото мнение.
  • 16 жика

    1 0 Отговор
    какво ни еее.....е, такова тази работа -- нашите изроди които живеят от детска смърт и всякакъв род престъпления не ни стигат ами и руските оправяме ,,,,,,,,ама да 4ешим езиците пак другото м.....та му
  • 17 Сандо

    1 0 Отговор
    У нас как беше? Политиката се свързва с престъпния свят, трупат активи и двете групи, като си помагат взаимно,после едните се чистят от другите и здравей капитал.:) Един сценарий във всички бивши соцдържави.Това подсказва, че интернационала работи и ДемоКрацията вероятно е кремълска.
  • 18 RRRR

    1 0 Отговор
    Как е живял , на гърба на нормалните хорица. Мисли малко!