ФАКТИ.БГ

Окончателно: Осъдиха митничар, присвоил близо половин милион лева

7 години затвор за провинилия се Димитър Манчев

Публикувана: 20 Април, 2021 13:16
14 КОМЕНТАРА | ВИДЯНА 2791
Окончателно: Осъдиха митничар, присвоил близо половин милион лева
Илюстративна снимка, БГНЕС
ШРИФТ ПЕЧАТ
Вашата оценка:
Оценка 5 от 2 гласа.

Тричленен състав на Върховния касационен съд потвърди решение на Апелативния съд в Пловдив и осъди на 7 години затвор митничаря Димитър Манчев, присвоил близо 500 000 лева. Присъдата е окончателна.

През 2019 година подсъдимият е признат за виновен от Окръжния съд в Хасково по обвинение за длъжностно присвояване заради това, че в качеството си на длъжностно лице – разследващ митнически инспектор в Митница – Бургас, присвоил чужди пари в размер на 464 652,24 лв., поверени му да ги пази, като длъжностното присвояване е в особено големи размери, представлява особено тежък случай и е извършено при условията на продължавано престъпление. С решението на Апелативен съд – Пловдив първоинстанционната присъда е изменена, като е намалено наказанието „лишаване от свобода“ от 9 на 7 години, намалено е наказанието „лишаване от право да заема държавна или обществена длъжност, свързана с ръководство, контрол и стопанисване на публично имущество“ от 12 на 10 години, намалено е наказанието „лишаване от право да упражнява професия или дейност, свързана с пазене, управление, контрол и отчитане на чуждо имущество“ от 12 на 10 години. Присъдата е потвърдена в останалата част.

Тричленният състав на ВКС приема, че възраженията на подсъдимия срещу материалната законосъобразност на оспореното въззивно решение са неоснователни. При приетите от въззивния съд фактически положения, установени по неоспорен от страните начин, деянията на подсъдимия, с които е осъществено престъплението, изграждат особено тежък случай на длъжностно присвояване. Законовото определение за особено тежък случай оставя впечатление, че се отдава преимуществено значение на обществената опасност на деянието, доколкото в пояснителната норма на чл. 93, т. 8 НК е поставен нарочен акцент върху настъпилите вредни последици. Без съмнение под вредни последици законът има предвид престъпен резултат, който при длъжностното присвояване се свежда до причинената имотна щета на чуждо имущество. И в конкретния случай тя възлиза на 464 652,24 лв., като този размер, както правилно е регистрирал въззивният съд, удовлетворява критерия за особено големи размери, утвърден в съдебната практика (ТР № 1/1998 г. на ОСНК на ВКС). А фактът, че надхвърля повече от 7 пъти минимума, достатъчен за прилагането на по-тежко наказуемия състав по чл. 203, ал. 1 НК, изисква съобразяване и в друго направление – като съществено завишаващ обществената опасност на извършеното, а в известен смисъл характеризиращ и личността на подсъдимия и обществената му опасност, доколкото бележи неспособността му да контролира користта си. Своеобразието на начина, по който подсъдимият си е осигурил постоянен достъп до иззетите по трите наказателни производства парични суми, като след изземването им не ги е предал за пазене в търговска банка, а ги е оставил в общо помещение за съхраняване на веществени доказателства и впоследствие се е възползвал от липсата на видео- или друг контрол върху достъпа до това помещение, както и грубият, арогантен и в редица свои аспекти нарушаващ и други наказателноправни забрани начин на прикриване на присвоителните актове, представляват съществени характерности на престъпната му дейност. Според тричленния състав на ВКС механизмът на извършване и на прикриване на присвоителните актове разкриват личностни черти на подсъдимия като дързост, изобретателност, комбинативност, които, поставени в престъпния контекст и ведно с проявената от него безскрупулност, определят личността му като такава с изключително висока обществена опасност.

Върховните съдии обръщат внимание на факта, че престъплението е извършено от лице, работещо в държавна институция с важно държавно и социално предназначение, функционирането на която е предназначено, наред с всичко останало, и да възпитава гражданите в духа на действащото право, както и да съдейства за формирането на тяхното правно съзнание. Посланието, което изпраща към обществото поведение като инкриминираното на подсъдимия, е за неефикасност на дейността на митническите разследващи органи, не формира правилно разбиране у гражданите за ролята на разследващия митнически инспектор, за неговия морал, за нравствените и професионалните негови качества, не съдейства за подобряване на доверието им в работата на тази институция и за изграждането на авторитета ú, а е от естество да формира мнение и убеждение относно сигурността и почтеността на държавните органи, съдейства за отслабване на доверието и уважението към тях и държавните институции, срива авторитета на тези органи, нужен им, за да налагат ефективно държавната воля чрез дейността си, поощрява нежелание за добросъвестно изпълнение на правните задължения.

Подбудите на подсъдимия не само не са игнорирани от въззивния съд. Напротив, проблемът, свързан с тях, е подробно коментиран във въззивното решение. В мотивацията на подсъдимия са включени фактори с различен произход, каквито са изтъкнати в касационната жалба, но нито един от тях не е свързан със задоволяване на непосредствени нужди, например от храна или за провеждане на лечение, а е насочен към задоволяване на користни стремежи и формирани псевдопотребности. Поради това фактът, че част от инкриминираната сума е присвоил, за да предотврати изнасяне на жилището на брат си на публична продан и още по-малко фактът на залагането на част от присвоените пари в хазартни игри „заради желанието си да възстанови присвоените преди това суми“ не са способни да смекчат правния укор към извършеното. Правилно въззивният съд е отбелязал, че подсъдимият сам се е поставил в сложните житейски ситуации, воден от стремежа си към охолен живот и страст към хазарта.

Преобладаващата част от аргументите, с които прокурорът е оспорил справедливостта на наказанията, също са неприемливи според състава на ВКС.

Липсва претендираната от страните необходимост от намеса по отношение на коригирания с въззивното решение размер на всяко от кумулативно наложените на подсъдимия наказания. Удовлетворяването на която и да е от предложените от страните опции не би било в интерес на справедливостта, категорични са върховните съдии.

София / България

Поставете оценка на статията:
Оценка 5 от 2 гласа.

Въвеждане на коментар към статията
Име :


Напишете кода от картинката
Визуална кептча
Коментар:
Коментари към статията
Много
1 Отговор
скромен !

Оценка:
-0 +6

Разстрел
2 Отговор
и след разстрела - червеи.Това е толкоз просто и логично..А бе,докога тази гнусна митничарска измет ще продължава да краде?! Не се трае вече,полудяхме от тази гербаджийска сган,който е гласувал за Тиквата,е вече осъден Отгоре,да го знаете и помните!

Коментиран от #6


Оценка:
-2 +3

гост
3 Отговор
След 3г. максимум излиза, и то ще излиза и през почивните дни. Дали някой може да спести половин милион за 3г, а? Никъде не пише, че ги е възстановил. Както е описано, този трябва да лежи поне 30г. без замяна. Изключително тежко, а те му намалят присъдата, ще изкара година и ще подаде молба за предсрочно освобождаване, ако съдията е получил пликчето си няма да види пречка това да стане.

Оценка:
-0 +3

Честито
4 Отговор
"Митничарю,митничарю- приятелю и другарю.." Върви после обяснявай, че нямало корумпета и крадци в тази държавна агенция.

Оценка:
-1 +5

dsсса
5 Отговор
Нали е митничар, не е разбрал. Съдията му казал "ще те пусна, ама половин милион лева". Митничарят отговорил "половин милион пари ли са, ама като си решил, дай ги".

Оценка:
-0 +4

Скапан трол
6 Отговор

До коментар #2 от "Разстрел":


Те щото преди тиквата митничарите не крадяха? Писането ти на глупости за минимално заплащане е също толкова достойно, колкото и подвига на този митничар!

Оценка:
-1 +1

провинциалист
7 Отговор
Окончателно: припомниха на митничарите, че подлежат на отчет.

Оценка:
-1 +1

Бай Шиле
8 Отговор
Любопитно ми е да видя подписите върху документите за назначаване.

Оценка:
-0 +0

Таньо
9 Отговор
Алооо, какъв митничар е този??? Никакъв! Разследващ някакъв, но това не митничар, въпреки че работи в митницата. Просто е дознател. Стига сензации!!

Оценка:
-1 +0

Таньо
10 Отговор
Алооо, какъв митничар е този??? Никакъв! Разследващ някакъв, но това не митничар, въпреки че работи в митницата. Просто е дознател. Стига сензации!! А снимката е от гишето, където се купуват винетки - не е рушвет, споко! взехте ни за балами!

Оценка:
-1 +1

пожарната
11 Отговор
чакаме да чуем за пожарникар присвоил милиарди и най вече къде са и кога ще ги върне

Оценка:
-0 +0

ПОЛИЦАЙ
12 Отговор
Това е поставено лице от директора на АМ Георги Костов

Оценка:
-0 +0

случаен
13 Отговор
Познавам го от 35 г. Ако изключим зависимостта му към хазарт, за която не съм подозирал, е човек, който има много положителни качества, две висши образования и т.н. И въобще не е ,,митничар,,, а чиновник на митницата за няколко години. Събрал се е с лоша компания. Сгрешил е, ще си изстрада каквото трябва. Дано да помъдрее от това...Не е убил човек, както се казва...Пожелавам му успех!

Оценка:
-3 +0

14
Този коментар е премахнат от модератор.
ФАКТИ.БГ не толерира обидни коментари и спам. Некоректни коментари ще бъдат изтривани. Такива са тези, които съдържат нецензурни изрази, лични обиди и нападки, заплахи; нямат връзка с темата или са написани изцяло на език, различен от български. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg ще бъдат премахнати.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове


Ловци на бисери
Стивън Хокинг
Геният на нашето време се колебае между историята за терминаторите и нуждата от роботи в домакинството
Развитието на изкуствения интелект може да се окаже най-опасното или най-полезното нещо за човечеството. Все още не знаем какъв ще бъде сценарият"

Още бисери
ТОП 5