Last news in Fakti

25 Май, 2021 10:35 5 996 36

Двама се оплакаха, че са бити от полицаи в сградата на СДВР

  • побой-
  • полицаи-
  • сдвр

"Ръцете ми бяха вързани с белезници отзад на гърба, бях принуден да седна на стол. Един от полицаите извади машинка със стърчащи кабели и манивела, друг ми сложи здрав найлонов плик на главата и започна да ме души", твърди П. Т.

Двама се оплакаха, че са бити от полицаи в сградата на СДВР - 1
Илюстративна снимка, Shutterstock

На 2 август върху П. Т. и С. И. е бил упражнен побой, извършен от служители на СДВР в самата сграда, където двете лица са привикани за установяване на адрес, се казва в сигнал за извършено полицейско насилие, подаден до сайта iNews.

Същият ден около 16.15 часа лицата П. Т. и С. И. се явяват доброволно в сградата на столичната дирекция на вътрешните работи. Отвежда ги техният адвокат, който е категоричен, че и двамата му "подопечни" към този момент са напълно здрави. Там са посрещнати от служители от направленията "Издирване" и "МПС". Лицата са качени на четвъртия етаж и са настанени в отделни стаи. Още с влизането им обаче спрямо тях е оказано физическо насилие, разказа пред наш репортер единият от пострадалите.

"Ръцете ми бяха вързани с белезници отзад на гърба, бях принуден да седна на стол. Един от полицаите извади машинка със стърчащи кабели и манивела, друг ми сложи здрав найлонов плик на главата и започна да ме души", твърди П. Т. По-късно, в едно от медицинските свидетелства, които пострадалият получава, въпросният уред е наречен "ръчен индуктор за ток".

"Най-странното е, че те не искаха някакво признание, нито ме питаха нещо, направо започнаха да мъченията", казва пострадалият.
"Закачиха ми жиците за пръстите на двете ръце и чрез завъртане на манивелата започнаха да пускат ток по тялото ми. От болката се отблъснах и се изхвърлих напред от стола, като паднах на земята", добавя още той.

Ударите и ритниците - предимно в главата, а също душенето, не спират и докато е на пода. Вследствие на което П. Т. Казва, че за кратко е изгубил съзнание.
По-късно е изправен, като му свалят плика от главата, но продължават да му пускат ток, а един от мъчителите заснема с телефона си издевателствата. "Ще пускаш ли отново жалби срещу нас?”, пита го той.

Полицейското насилие продължава, според П. Т., с влаченето му на колене по пода на цялата стая. От силните удари получава остро главоболие и световъртеж.
Според П. Т., при поисканата медицинска помощ, той е откаран в болницата на МВР, където без да се обработят раните му или да му бъде оказана каквато и да е помощ, му се издават редица удостоверения от лекар. Част от тях обаче изчезват пред очите му, унищожени от "токопускача", който е сред придружаващите го в автомобила, който го е откарал до МВР болница. "Никога няма да забравя това лице", категоричен е П. Т., който дори цитира номерата на служебния автомобил, с който е превозван.

"След това ме закараха в ареста на 4-то Районно - в сградата на СДВР липсва арест", пояснява П. Т. В ареста обаче болките се изострят и той започва да повръща. Това принуждава полицаите от районното да извикат "Спешна помощ" и по преценка на екипа медици той е откаран в "Пирогов" поради съмнение за "комоцио", става ясно още от думите му.

В болницата П. Т. е прегледан в кабинети №№ 111, 130 и 126, направени са му рентгенови снимки, изследвания и общи прегледи. В медицинските документи са установени множество травми, хематоми и охлузвания, както и кръвонасядане в областта на лявото око.

Много по-късно - чак на 10 август, когато съдът постановява медицински преглед след оплакването на П. Т., той е прегледан и в Отделение "Съдебно-медицинска експертиза" при ВМА, където е освидетелстван от съдебен лекар.

Въпреки изминалата седмица от побоя до прегледа, в болницата са констатирани множество телесни увреждания по цялото тяло, които реализират медико-биологичния признак "временно разстройство на здравето, неопасно за живота". Според заключението на освидетелствуващия "констатираните наранявания се дължат на действието на твърди тъпи предмети и причиняването им добре може да се обясни по време и начин със съобщеното от пострадалия". Издадено е СМУ № Ж-53/10.08.2018 г., с което iNews разполага.

На втория потърпевш от полицейския произвол - лице с инициали С. И., също били поставени белезници на ръцете, вързани зад гърба му. В стаята, в която го вкарали, имало трима мъже, които още от вратата започнали да го ритат, блъскат и да му нанасят удари по цялото тяло.
По думите му, служителите на реда му разпореждат да падне на колене и след като той отказва, ударите продължават да се сипят върху него.
Повалят го на земята, където продължават да го бият и ритат по цялото тяло, твърди С. И. Той вижда как един от мъжете взема чадър и му нанася силен удар с дръжката по главата в областта на тила. Според твърденията на С. И. ударът е толкова силен, че дръжката се чупи. Той казва, че е изпитал силна болка и е загубил съзнание, докато паралелно раната обилно кървяла. Това, според него, наложило да бъде извикан екип от медицинския институт на МВР. Лекарят преценил, че състоянието на пациента е тежко и препоръчал да бъде откаран за преглед в болницата. Там му е направен общ преглед, включително и скенер, проведена консултация с невролог, казва С. И.

Той, също както и П. Т., е бил прегледан седмица по късно и в Отделение "Съдебно-медицинска експертиза" при ВМА, където е освидетелстван от съдебен лекар. При прегледа са констатирани множество телесни увреждания по цялото тяло, като травмата в областта на главата е причинила "временно разстройство на здравето, неопасно за живота", а останалите травматични увреждания са с характер да причинят "болка и страдание". Според заключението на освидетелствуващия констатираните наранявания се дължат на действието на твърди тъпи предмети и причиняването им добре може да се обясни по време и начин със съобщеното от пострадалия. Издадено е СМУ № Ж-54/10.08.2018 г., с което iNews също разполага.

Адвокатът на двамата пострадали е пуснал редица жалби по случая: до Главната и до Районна прокуратури, до МВР, до Комисията за контрол на СРС, до Хелзинския комитет и дори до омбудсмана Мая Манолова.

"Вече няколко месеца няма никакъв резултат", твърди защитникът на потърпевшите, като подчертава, че именно заради изчакването на отговор се обръщат към медия с толкова закъснение.

Във връзка с така постъпилия сигнал iNews изпрати до МВР въпроси, с които да се уточни призовавани ли са П. Т. И С. И. в СДВР на посочената дата, разпитвани ли са, посещавали ли са МВР болница, задържан ли е бил с ареста на 4-то РУ П.Т. и т.н. В рамките на две седмици отговори не бяха получени. iNews остава на разположение да публикува и позицията на МВР, ако такава бъде получена в редакцията.

Любопитна подробност, която няма пряка връзка с твърденията на П. Т. за упражнено върху него насилие, е, че през 2013 г. той е осъждал Прокуратурата на Република България за неправомерно задържане под стража в рамките на 3 месеца за време, през което срещу него е текло досъдебно производство. След което той наистина е получил обвинение и е бил осъден за извършено от него престъпление. Но въпреки това Софийски градски съд, с решение от 09.04.2014 г. П. Т. е получил Изпълнителен лист, вследствие на който да му бъде изплатено обезщетение в размер на 3000 лева плюс законна лихва за причинени неимуществени вреди.


Поставете оценка:
Оценка 4.7 от 14 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ТаУмВзе

    20 31 Отговор
    Малко ви е. Явно Ушев се е сетил, каква му е работата. Не пише, Причина. Щом и хелзинския комитет е замесен е ЯСНО!
  • 2 Активист на БКП

    54 12 Отговор
    Това е сиГЕРБерската полиция;!!
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Последния Софиянец

    70 9 Отговор
    Наскоро биха в пето районно три момчета от Протеста.Наедното счупиха крака,а на друго очилата.Откъде тая злоба у Еничарите?Нали живеят сред нас.На площада са техните жени и деца.

    Коментиран от #24

  • 5 Bai nudals

    60 8 Отговор
    Нямат право да бият,каквото и да си извършил,нямат право.
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Бял чиляк

    41 8 Отговор
    Хелзинкски комитет......ясно!! Когато тия убиват старци по селата, на кого да се оплачем ние???
  • 9 Гешев

    38 6 Отговор
    Така работим ние в прокуратурата и в МВР, Бойко ни каза да бием и мъчим защото сме мутри в Мафиотска държава.

    Коментиран от #14

  • 10 Пурко

    46 3 Отговор
    Нищо ново от 1975 година насам! По-зле стават дори нещата в милицията! Никога няма да се оправят там нещата повярвайте! Само рекет, подкупи, побоища, ниска квалификация, калинки, слугинаж и всичко лошо което се сетите! Личен опит!
  • 11 Гледам и виждам

    26 4 Отговор
    Или са били цигани или неугодни на властта. За първите съм съгласен, дори малко им е било макар че тях не ги закачат. Но, за вторите е чиста репресия. Та от коя група са пострадалите?

    Коментиран от #16

  • 12 Гост

    13 2 Отговор
    Тя полицята не бие
  • 13 сПас

    33 1 Отговор
    АКО НЕ МЕ УБИЯТ,КОГАТО ИЗЛЕЗНА ГИ УБИВАМ АЗ.ТОВА Е ПРАВОТО.
  • 14 Последния Софиянец

    28 6 Отговор

    До коментар #9 от "Гешев":

    Научих че са давали по 2000 лв премии за набит протестиращ.

    Коментиран от #22

  • 15 Само

    5 0 Отговор
    двама ? Много са !
  • 16 Май не знаеш полицията

    37 3 Отговор

    До коментар #11 от "Гледам и виждам":

    Нашите полицаи ядат бой от ромите, и после си го изкарват на българите! Полицай на ром не посяга, а покорно му се покланя!
  • 17 Българка

    26 2 Отговор
    Имената на биячите-полицаи да бъдат обявени, веднага да бъдат дисциплинарно уволнени и предадени на съд! До кога ще издържаме мутри? Новият шеф на СДВР е участник в погрома над протестиращите на 02.09.2020. Е сега да предприеме мерки, най-малко като реверанс към данъкоплатците!

    Коментиран от #21

  • 18 Некой друг

    2 18 Отговор
    Абе кой изряден гражданин се явява доброволно с адвокат в СДВР!
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 гтх466

    8 0 Отговор
    На нито 1 от биячите няма да му бъде потърсена отговорност. В Бг силовите структури правят с хората каквото си искат. Човешки права няма. Нещата са непроменени от 1945 год. до днес и става все по- зле.
  • 24 Бай той

    0 3 Отговор

    До коментар #4 от "Последния Софиянец":

    Момчета са ако са на 14-16 години,а 20-25-30 годишни да ги пробутвате за деца е обидно и за тях.

    Коментиран от #26

  • 25 гтх466

    5 0 Отговор

    До коментар #21 от "РАДЕВ ДАЙСТВАЙ":

    Никой не се интересува от съдбата на обикновените хора. Затова ''отгоре'' си траят.
  • 26 Последния Софиянец

    11 1 Отговор

    До коментар #24 от "Бай той":

    Абитуриенти са в момента и после заминават за чужбина.Тъжно!След тези гаври не искат да живеят в България.

    Коментиран от #28

  • 27 Злати

    5 1 Отговор
    Само дето не ми стана ясно,за какво са били бити?
    Без мотив никой не върши престъпление,а още по-малко ченгетата,да си вкарват подобен автогол!
  • 28 Бай той

    6 1 Отговор

    До коментар #26 от "Последния Софиянец":

    Да отиват в чужбина, там поне им гарантираха изборните права за разлика от ТУК! Пример- ако си подал заявление за гласуване в Лондон, но на 11 юли си в Манчестър или Барселона те дописват в секция и гласуваш, но ако си от Горно Нанадолнище и на 11 юли си на море в Китен ще гласуваш някой друг път. Гарантирано от твоите хора в 45 парламент.
  • 29 Behemoth

    9 1 Отговор
    Ми нормално милиционерите са прости и уплашени същества без грам самоуважение ....самото дъно ...после са военните глупаци ..пожарникарите......и така ...да живей България!
  • 30 ПЕНКО

    0 0 Отговор
    " АВЕЕЕ МАРИИИЯААА " !!!!!!!!!!!!
  • 31 02 АВГУСТ

    1 0 Отговор
    : Издадено е СМУ № Ж-53/10.08.2018 г., с което iNews разполага.
  • 32 ДеФактъ

    7 1 Отговор
    Съседа ми разправя как веднъж на прибиране от чужбина от 4-то като са го прибрали са го сложили на трамвая и така са го били, че е бил готов да каже каквото и да поискат... но нищо не са го питали , само кютек садистичен. Говорим за случка от преди 3-4 години, т.е. пак Герберска изцепка.
  • 33 Някой си

    6 1 Отговор
    В ТАЯ КЛОАКА НЕ ИСКАМ ДА Е ДАЖЕ ГРОБЪТ МИ. ПФУУУУ.....МЛАДИТЕ ДА ХВАЩАТ НАКЪДЕТО ИМ ВИДЯТ ОЧИТЕ, ПАК ЩЕ СА ПО-ДОБРЕ . ДО КЪДЕ Я ДОКАРАХМЕ. МВР Е НАЙ-ГОЛЯМОТО ОПГ ...РАЗПУСКАЙ, РАШКОВ. КАКВО ЧАКАШ ОЩЕ...ИЛИ ПЕНСИИ ЩЕ ИМ РАЗДАВАШ?
  • 34 Мария Атанасова??Какви са тези случки от

    3 0 Отговор
    2018 год които ни тиражираш??? Неуважение към четящите!! Стари манджи!!
  • 35 баба ти от Пловдив

    2 0 Отговор
    душице, манджите не са стари, а същите !!!! сдвр е за нищо, но развигор трябва да вземе положението в България !
  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.