Last news in Fakti

26 Май, 2021 14:24 12 323 43

Издъхна легендарен крими герой, който спука черепа на жена си със златен пръстен

  • владимир (влади) ковачев-
  • починал

Ковачев е една от енигматичните личности на варненския ъндърграунд и прехода. Първият му сблъсък с Темида е през 1977 г.

Издъхна легендарен крими герой, който спука черепа на жена си със златен пръстен - 1
Кадър: vbox7

Владимир (Влади) Ковачев - един от топ сарафите през 90-те години във Варна, станал печално известен с убийството на жена си, е издъхнал преди дни, научи ексклузивно "Блиц" от негови приятели.

Ковачев е една от енигматичните личности на варненския ъндърграунд и прехода. Първият му сблъсък с Темида е през 1977 г. Присъдата за младия тогава разюздан бохем е 5 години лишаване от свобода за групови изнасилвания.

Редица били оплакванията на момичета, че са завличани от улицата и изнасилвани в таванска стаичка. Процесът става известен като "Черна котка", защото на вратата на стаичката, в която са били извършвани гаврите, е имало календар с нарисувана черна котка.

По-късно Ковачев е реабилитиран, а преди няколко години с "половин уста" той коментира пред репортер на "Блиц" този отрязък от биографията си така: "Такива бяха времената – гуляехме, всички бяхме пияни и правехме какво ли не. Но изнасилвания не е имало – те самите (момичетата) се предлагаха, а после удобно не си спомняха, за да не изглеждат ку*ви".

"Не бъркай в тази рана, моля те" – това бе единственият коментар на Влади Ковачев, когато след излизането си от затвора бе попитан за убийството на жена си Анелия.

През март 1995 г. той нахлува гол до кръста в болница "Света Анна" с Анелия на ръце. На лекарите казва, че я намерил в тежко състояние, като се прибрал.

След като тя издъхва, казва пред полицаите, че в болницата са я уморили. После продължава комбинативно да финтира разследващите с други версии – клошар, който звъннал на вратата, избутал невръстната му тогава дъщеря Николета и скочил върху майката с крясъци да дава парите.

По това време Ковачев е топ сарафът във Варна – има редица чейндж бюра, заложни къщи, магазин, апартаменти, вили и лъскави автомобили.

Една от подхвърлените версии е, че убийството на жена му Анелия е отмъщение заради това, че е завзел бизнеса с валутните бюра, и предупреждение към него, че трябва да се оттегли. На погребението на жена си ридае неутешимо. Пред медиите обявява награда 1 милион долара за главата на извършителя.

"Вече знаехме, че е той, и нарочно му подхвърлих, като го извикахме: "Абе, Владо, още ли важи наградата от 1 милион долара?". Той убедено: "Да, разбира се!". "Ами хванахме го, викам. И той: "Кой е?!". "Ами, ти си, бе, Владо! И той пребледня", разказа наскоро топ криминалистът Ботьо Ботев.

Убиецът е закован от специфичен отпечатък на челото на Анелия, който е идентичен с формата на масивния златен пръстен на Влади Ковачев. Съдебно-медицинска експертиза доказва, че именно с него е спукан черепът на Анелия. Впоследствие става ясно, че убийството е станало заради скандал, че жената е наводнила апартамента, а Ковачев изпаднал в амок от това и я пребил.

Влади Ковачев излезе от затвора, след като излежа седем години и половина от присъдата за убийството на жена си Анелия. На свобода основно висеше пред Гъбата – градската баня във Варна, която той държеше заедно със сестра си и където последно имаше смесен магазин. При него се отбиваха хора от различни прослойки на обществото – от настоящи местни величия до бивши такива, включително и квартални пияници.

Ковачев имаше сериозни проблеми и с приятелката си, от която има две деца. Преди години живееха на семейни начала, но през последните бяха разделени, а тя имаше друг партньор.

Ситуацията ескалира дотам, че жената подала жалба за закана за убийство в Първо РУП във Варна. Ковачев се опита да потуши огъня, а в тези му опити "изгоряха" две водещи прокурорки от Варненската районна прокуратура, които се разделиха с ръководните си постове и се сдобиха с дисциплинарни производства.

Влади Ковачев така и не призна да е уговарял по някакъв начин прокурорките да въздействат на приятелката му, но е факт, че те безцеремонно я бяха притиснали в районното да оттегли жалбата си, и тя го стори.

Последно Влади Ковачев влезе в криминалните хроники с обвинение в лихварска дейност, извършвана в изпитателния срок на условно-предсрочното му освобождаване от затвора за убийството на Анелия.

През последните 5 – 6 години здравословното състояние на Ковачев беше силно влошено заради множеството му заболявания, сред които диабет и болестта на Паркинсон. Дните си прекарваше предимно в апартамента си на улица "Любен Каравелов“ във Варна или в двора на кооперацията, където събираше някои редовни почитатели на чашката.

Преди няколко дни се почувствал зле и се обадил на Николета – дъщеря му от брака му с Анелия, с която бяха много близки. Жената, която неотдавна направи Влади Ковачев дядо, пристигнала от София във Варна да се погрижи за него. В събота Ковачев почина на 69-годишна възраст. Тялото му ще бъде кремирано.


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 30 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 the hell

    35 13 Отговор
    за мъртвити,или добро,или нищо! в случая, нищо!

    Коментиран от #4, #14, #23, #31, #39, #42

  • 2 В.Г.З.

    49 4 Отговор
    След прочитането на биографията му,
    ще се намери някой, да се разплаче за него?!?
  • 3 Феликс Дж

    30 7 Отговор
    БОТьО БОТЕВ е признат интернационален авторитет в средите на "хората на закона". По велик от него няма.
  • 4 Вадиш го от контекста

    29 2 Отговор

    До коментар #1 от "the hell":

    Оригиналната фраза е - за мъртвите или добро,или нищо друго освен истината..Който го познава този,знае какво да каже..

    Коментиран от #26

  • 5 Киро Шпека

    30 2 Отговор
    А аз си мислех, че съм гаден и недостоен за живота скот...
    Оказа се, че и по-гадни от мене имало.
    п.п.
    Не че това ме успокоява, де.
  • 6 Такива боклуци

    39 0 Отговор
    Трябва да ходят в ада и то час по-скоро!
  • 7 Хаджи Генчо

    50 1 Отговор
    Класика! Пример за утайката която стана каймак през прехода!
  • 8 sgs

    40 0 Отговор
    всички ще отидем там, където и този герой.
    само, че кажете ми как може човек, който убива и изнасилва (доказано) да прекарва едва няколко години за наказание...
    цялата биография на този ''човек'' я прочетох с огромно отвращение..
  • 9 Имаше един президент ЖАБА...

    34 0 Отговор
    Който пусна всички отрепки от затворите и направи България на бърдак пълен с отрепки убийци,изнасилвачи и крадци!От този миг нататък България спря да бъде държава със закони и ред които се контролират и спазват...Та за умрелите трябва да се казва какви са надробили за ,,благото" на народ и Държава..Този последният не е трябвало да умира на свобода...
  • 10 Читател

    31 1 Отговор
    Помня случката с убийството на жена му. В момента, в който медиите разпространиха обявената от него награда, майка ми каза "ха, този е убил жена си". След години, в началото на 2002-ра, влязох за няколко часа във варненския затвор по работа. Бях в помещението на дежурния офицер, пред куп монитори, които показваха кадрите от различни камери в затвора. На една от камерите се виждаше "Влади-библиотекарчето". Жалко подобие на човек.
  • 11 Мдаааа

    28 0 Отговор
    Първите му подвизи бяха още в края на 60-те но тогава баща му- май беше шеф на Корабостроителния- успяваше да го покрие.
  • 12 Читател

    35 0 Отговор
    Марче, ако имаш капка себеуважение, думата "герой" за заглавието задължително го сложи в кавички!
  • 13 boyde

    0 10 Отговор
    А стига бе - какво значи нищо? Какви съученици и съученички имахме в ТКК. Тони, другия Влади, малкия Юлиян, Гого, Пламен, Цецо, Недялко, Янаки, Вили, Неди, Юли, Таня - нямат забравяне.
    И за вас НИЩО не съм чувал, но се надявам, че сте живи и здрави!
  • 14 dfu

    26 0 Отговор

    До коментар #1 от "the hell":

    Заради тоя манталитет от поговорката сме на това дередже. Лошото не трябва да се замита, а да е за поука на настоящите и бъдещите. Стига сме мълчали за мизериите на всякакви тикви!
  • 15 МУТРА

    16 1 Отговор
    ТАКАЩЕ СЕ РАЗДЕЛИМЕ И СЪС СЕГАШНАТА МУТРА . НЕНАКАЗАН !
  • 16 Първа хирургия

    3 2 Отговор
    супер супер купон безкраи
  • 17 Кръндела

    27 1 Отговор
    Италиянците хубаво го казват: Накрая на играта и царя и пешката ги прибират в една кутия....
  • 18 √(n&Варна)

    20 0 Отговор
    Отпечатъкът от масивния пръстен забелязва един млад тогава лекар, специализиращ хирургия.

    Коментиран от #35

  • 19 Behemoth

    18 0 Отговор
    БОКЛУК отвсякъде ...интересното е друго ,че всички боклуци последните години се превърнаха в уважавани авторитети по места вместо да са в полунелегалност...това да ви говори нещо ...за дивия запад(изток)!?
  • 20 Диди

    26 2 Отговор
    Интересно, че е в добри отношения с дъщеря си. Бащата убива майката, трябва да е отвратена от него.

    Коментиран от #21

  • 21 Бaро Вкаров

    5 9 Отговор

    До коментар #20 от "Диди":

    Ма тя беше туркиня,вееее!🐷👍

    Коментиран от #28

  • 22 Софиянчето

    16 0 Отговор
    Жалък бок.ук е тоя
  • 23 Деси

    18 0 Отговор

    До коментар #1 от "the hell":

    Един боклук по-малко, но има още...
  • 24 Във всеки град

    15 1 Отговор
    Има такива боклуци, някъде са прекалено в повече. Отпадъците се познават по физиономия в сравнение с читавите хора.
  • 25 Хайл

    4 1 Отговор
    Марче,какво общо има статията със изхранването на пингвините
  • 26 Пламен

    2 1 Отговор

    До коментар #4 от "Вадиш го от контекста":

    По-добре да не казваме. Той как оцеля до тия години се чудя. Аз мислех, че е починал отдавна.
  • 27 Роза

    9 1 Отговор
    При неговия бурен живот направо не е за вярване,че е доживял до тази възраст.В една популярна песен се казваше:"Животът се измерва не с години,а с дирите, оставени след нас!"Но изглежда,на този не му е пукало какви дири ще остави-гледал си е кефа и толкоз!Чувала съм,че будистите вярвали в прераждането на душата след смъртта.Дано душата на този никога,никога да не се прероди!
  • 28 васик атанасова

    10 0 Отговор

    До коментар #21 от "Бaро Вкаров":

    вярно е беше туркиня
    но много кротка и красива жена
  • 29 васик атанасова

    1 13 Отговор
    БЕШЕ МИ ПЪРВИЯ РАБОТОДАТЕЛ
    С МЕНЕ СЕ ДЪРЖЕШЕ КАТО МЪЖ
    ИМАЛ СЪМ МНОГО ПО ЛОШИ ШЕФОВЕ ОТ ВЛАДИ
    ВИНАГИ МИ Е ДАВАЛ ПАРИТЕ ТОЧНО
    ВСЕКИ ОТГОВОРЯ ЗА СЕБЕ СИ
    НЕ Е ХУБАВО ДА СЕ СЪДЯТ ХОРА КОИТО НЕ СИ ПОЗНАВАЛ

    Коментиран от #34

  • 30 Германеца

    9 1 Отговор
    Как можахте толкова време да го храните, пък и тези комунисти уж имаха прасета в Белене а са го търпяли.
  • 31 boi boi

    9 0 Отговор

    До коментар #1 от "the hell":

    Напротив, за умрелите като тоз тип, само лошо, защото не могат да ти го върнат!!!
  • 32 Срам

    13 0 Отговор
    Как можахте да напишете ГЕРОЙ в заглавието за тази у т р е п к а, че и цяла статия да напишете за този
    и з р о д.За такива само въже или г и л о т и н а.
    Няма ли с какво друго да си пълните страниците?
  • 33 🤔🤔🤔🤔

    3 0 Отговор
    Да е жив и здрав
  • 34 Ади сега

    10 1 Отговор

    До коментар #29 от "васик атанасова":

    Когато спираше до трезора си на 'Шипка', един полицай цъфаше да му пази колата. На излизне му хвърляше кутия цигари. Тъй са , добряците.

    Коментиран от #37

  • 35 ами

    4 1 Отговор

    До коментар #18 от "√(n&Варна)":

    Те, варненските полицаи си го закопчаха, а Ботьо, мина да прибере 'овациите' за вещото ръководство.
  • 36 Торманов

    11 0 Отговор
    В България престъпниците станаха
    герои, защото те си имат държава! Забележете, всички знаем знаковите
    бандити, а само властите нямали до
    казателства за да ги вкарат в затво
    ра!!! Щеше да е смешно, ака не стана
    страшно!! Живеят си животът без да
    се притесняват.
  • 37 васик атанасова

    1 3 Отговор

    До коментар #34 от "Ади сега":

    трезоро беше долу
    а ние работихме горе в ченч бюрото а долу беше жена му на шипка и на бдин
    чул си от някой нещо и го окрасяваш
  • 38 И кое му е легендарното

    4 0 Отговор
    Бе Маро, просто животно си ти.
  • 39 ха ХА

    6 0 Отговор

    До коментар #1 от "the hell":

    За мъртвите , добро, или нищо освен ИСТИНАТА ! Свери си часовника тази поговорка е по вярната и е безплатна !
  • 40 32323333

    3 0 Отговор
    Браво. Един педал по малко. Браво. Все така да продължава да мре тази сган в България.
  • 41 Накл

    1 0 Отговор
    Много важно че ще за ровят един боклук
  • 42 Кольоо

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "the hell":

    Цялата поговорка е: за мъртвите, добро или нищо, освен истината! Много малко хора обаче я знаят цялата, а нас ни е по удачна, както е непълна.
  • 43 Домати с лук

    1 0 Отговор
    Атанасова, Атанасова Вие сте една не легендарна уж журналистка.
    Дано някой ден станете легендарна писачка на разни случки.
    Човек като прочете заглавието и му става ясно за каква плява иде реч. Кога и престъпниците станаха легендарни?