18 Септември, 2021 16:48 3 376 6

Млада българка "въртяла" престъпната група за каналджийство

  • прокуратура-
  • трафик-
  • каналджийство

Новина от прокуратурата

Млада българка "въртяла" престъпната група за каналджийство - 1
Снимка: БГНЕС

Единият от лидерите на неутрализираната престъпна група, ангажирана с престъпления, свързани с нелегалната миграция, е млада жена - българска гражданка, съобщи пред журналисти наблюдаващият прокурор по делото от Специализираната прокуратура Теодора Йонова.

Тя посочи, че на 24 юни миналата година е образувано досъдебно производство за организирана престъпна група, която се занимава с превоз и подпомагане на нелегално преминали на територията на страната мигранти. Разследването се води от следовател при Следствения отдел на Специализираната прокуратура. Към момента е установено, че четирима са трайно обвързаните с дейността на групата. Двама от тях са български граждани, двама - афганистански. Единият от двамата лидери на групата е млада жена - българска гражданка.

Лидерите на групата предимно са комуникирали с лица, които осигуряват бежанците, мигрантите и всякакви други нелегално преминаващи границата ни лица. Като именно нейната роля е да осигурява парите, които се заплащат на различните звена при трафикирането на лицата от границата до другата граница. Най-често лицата преминават през българо-гръцката граница, но има и групи, преминавали през българо-турската граница, посочи Йонова.

Третият участник в групата също е от афганистански произход. Оказвал е сериозна логистична подкрепа на двамата лидери на групата, доколкото все пак по-лесна е била комуникацията с лицата от Турция, които са осигурявали мигрантите. За четвъртия участник е установено, че се е занимавал с осигуряването на лица, които фактически са извършвали превоз. Той се е осъществявал на два етапа - от населените места в близост до българо-гръцката или българо-турската граница до София, а впоследствие, след няколко дни, от столицата в посока границата със Сърбия. На територията на София мигрантите са настанявани в предварително осигурени от лидерите на групата квартири, като обикновено са ползвани няколко едни и същи.

На 16 септември т.г. са извършени множество претърсвания и изземвания на всички адреси, с които са били свързани лицата или са пребивавали на тях. В резултат са намерени множество телефони, сим карти, чрез които всеки един от участниците в групата е комуникирал - по между си, и с осигуряващите хората, които да се превозват на територията на страната. На всеки от адресите са намерени значително количество пари - общо над 40 000 евро.

Установено е превеждането на няколко групи мигранти, с различно количество хора, като за всяко едно лице групата е печелила по около 1000 евро на човек. Всички са пътували за различни държави от Западна Европа.

След анализ на доказателствата, към момента са привлечени в качеството на обвиняеми четирима. Работи се и във връзка с установяване на други лица, които подпомагат дейността на организираната престъпна група. На всички към момента е внесено искане за вземане на мярка за неотклонение "задържане под стража", която ще се гледа днес.

Попитана за коментарите днес на брифинга за операцията в МВР, че са отправили покана и към наблюдаващия прокурор да се присъедини, но на брифинга няма представител на прокуратурата, Теодора Йонова обясни, че като наблюдаващ прокурор по делото, подготвяйки се за мярка за неотклонение, която трябва да бъде внесена в съда до определен часови интервал, не е имала възможност да присъства на този брифинг.


Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Млада ромка

    16 2 Отговор
    на социални помощи 😃
  • 2 Умница е Мария

    18 2 Отговор
    Българска гражданка, за да се знае че не е българка!
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Опс

    8 2 Отговор
    Българка с пакистански гени?Значи не е българка.
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.