1 Септември, 2011 15:52 1 269 0

НАП дала на прокуратурата измами с данъчни удостоверения

  • нап

 Фалшиви данъчни удостоверения за липса на задължения се представят пред различни ведомства, е установила проверка на столичните инспектори на НАП, съобщават от приходната администрация.

Фирми и физически лица ги ползвали да теглят кредити от банки, да получат разрешения за определена дейност и да участват в обществени поръчки.

Според информационната система на НАП те са натрупали големи задължения, но от представените фалшификати излизало, че са изрядни платци.

За повечето от засечените фалшиви удостоверения не са постъпвали искания от лицата за издаването им, каквото е законовото изискване, поясняват от агенцията.

В други случаи искания са подадени, но издадените удостоверения впоследствие са фалшифицирани и лицата отново се оказвали без задължения.

Върху някои от недействителните документи имало дори подправени подписи на служители, работещи в дирекцията.

Столичната НАП е уведомила прокуратурата за всеки от случаите, в които са засечени фалшиви удостоверения.

Сега в България удостоверения за платени данъци и осигуровки се изискват при над 50 различни повода.

За да се издаде такова удостоверение, се подава искане в офиса по постоянно местоживеене за физическите лица и ЕТ и по регистрация за всички останали.

Удостоверението се издава в седемдневен срок от постъпване на искането след обстойна проверка за наличие или липса на задължения.

Освен за неплатени данъци и осигуровки, служителите на НАП следят и за просрочени глоби, наложени от различни институции – КАТ, ДАИ, ИА "Главна инспекция по труда", съдилищата и други.

Събирането на неданъчните публични задължения е ангажимент на НАП от началото на 2010 г.

През 2010 г. инспекторите на столичната дирекция са издали 96 807 удостоверения за липса на задължения.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА