Last news in Fakti

10 Януари, 2022 16:19 1 996 10

Арестуваха търговец на зелени сертификати в Пампорово

  • търговец-
  • зелени сертификати-
  • пампорово-
  • арест

Задържаният има поне два предишни успешни опита преди да бъде хванат с подкупа

Арестуваха търговец на зелени сертификати в Пампорово - 1
Снимка: БГНЕС

48-годишен мъж е задържан в Пампорово в момент на получаване на подкуп от 300 лева, дадени му, за да издаде фалшив „зелен“ сертификат за антитела срещу коронавирус, съобщават от БНР.

Задържаният е работил на граждански договор в медицинска лаборатория в курорта. Срещу парите е трябвало да добави данните на "пациента" в информационната системата на Министерство на здравеопазването.

Акцията на полицията се развива след подаден сигнал от журналист, съобщи Окръжният прокурор на Смолян Недко Симов, който е и наблюдаващ по делото.

От думите му стана ясно, че това е бил трети, нереализиран опит за издаване на фалшив сертификат, но но преди него мъжът е успял, пак срещу заплащане, да издаде други два, които са вкарани в системата.

Фалшификаторът не е лекар, съобщи още прокурорът, но отказа да разкрие повече подробности.

При започналото разследване е иззет компютърът за достъп в портала на МЗ и телефонът на задържания, камери за видеонаблюдение, разпитани са и свидетели.

Прокурор Симов уточни, че дейността на лабораторията ще бъде обстойно прегледана, за да се провери дали няма още зелени сертификати, издадени по този начин.

Мъжът е привлечен като обвиняем. Предстои Окръжна прокуратура - Смолян да прецени дали да поиска той да остане в ареста. По време на задържането му обвиняемият е вдигнал кръвно и решението ще зависи от неговото здравословно състояние.

Престъплението е квалифицирано като засягащо критична инфраструктура на държавата и за него се полага затвор от 5 до 8 години, както и глоба до 10 000 лева.


Поставете оценка:
Оценка 1.8 от 21 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 🇧🇬БАЙ Х@Й‼

    39 4 Отговор
    Доколко е фалшиво нещо за което се знае , че самия оригинал е ФАЛШИВ‼️

    Коментиран от #7, #10

  • 2 Гост

    13 33 Отговор
    После пак питайте защо в статистиката има умрели ваксинирани.
  • 3 Ковидарите

    34 3 Отговор
    Брей, какво доживяхме, когато свеът беше нормален, хората ходеха и даваха пари за фитнес, спорт за на нямат антитела да щъкат по плажа, а сега плащат за да имат антитела да излязат ддо плажа, цъ цъ ! Сбъркан свят ковидарски! Всички мисирки да отиват в Австралия!
  • 4 гадно

    29 1 Отговор
    Прилича на постановка за 5 минути слава. Даващия подкупа също подлежи на съд така, че мисирката дала подкупа да не се прани на ни лук яла, ни лук мирисъла.
  • 5 Алфа Вълкът

    4 9 Отговор
    Продавали е на Ваксраждане? Или те предпочитат иглата?
  • 6 Искам

    7 1 Отговор
    разговор с него! Ако ми съобщи "на ушенце" кои са другите, издаващи сертификати ще се възползвам.
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 БРАВО!

    13 1 Отговор
    ВСИЧКИ ЛАБОРАНТИ ТРЯБВА ДА ПРАВЯТ ТОВА! НАЛИ ЗНАЕТЕ: ТЕ НИ ЛЪЖАТ, ЧЕ НИ ПЛАЩАТ А НИЕ ГИ ЛЪЖЕМ, ЧЕ ИМ РАБОТИМ!!! АЗ СЪЩО БИХ СИ КУПИЛА, ЩОМ НЯМАМ ИЗБОР!!! ЗНАЧИ ОСТАВИХТЕ УБИЕЦА И КРАДЕЦА БОЙКО МЕТОДИЕВ БОРИСОВ НА МИРА И ПОГНАХТЕ КОКОШКАРИ!
  • 9 1234

    13 0 Отговор
    Поредната лъжа, сега се разболяват ваксинирани и се чудят как да лъжат, че видиш ли били с фалшиви сертификати,
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.