18 Януари, 2022 14:04 3 687 5

Нова схема за телефонни измами в София

  • нова схема-
  • телефонни измами-
  • софия

Мними банкови служители опитват да измъкнат лични данни от жертвите си и да източат сметките им

Нова схема за телефонни измами в София - 1
Снимка: БГНЕС

За нов вид телефонна измама предупреждават от СДВР. Мними банкови служители опитват да измъкнат лични данни от жертвите си и да източат сметките им. Схемата е далеч по-различна от най-добре познатата пари за операция на близък. И макар че е нова, в СДВР вече са получени 12 сигнала от граждани. При тази схема мним банков служител намира контакт с граждани и под различни предлози опитва да се добере до техни лични данни, разказват от БНТ.

"Измамата се състои в телефонно обаждане или изпращане на имейл на случайни граждани, като отсрещната страна се представя за банков служител, след което засяга даден проблем със сигурността на банката. Относно разрешаването на проблема мнимите банкови служители изискват от гражданите потребителски имена и пароли за банките им в приложенията им за онлайн банкиране, както и номера на банкови карти. След придобиването на тези данни измамниците вече имат достъп до личните средства на потребителя и съответно веднага се разпореждат с тях", казва Йордан Пешев, началник на 4-и сектор в отдел "Икономическа полиция" към СДВР.

Банковите институции нямат практика да изискват по телефона или по имейла предоставяне на лични данни от свои клиенти. От полицията призовават при опит да бъдат измамени, хората незабавно да сигнализират органите на МВР.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бай чекмежан

    14 3 Отговор
    Аз затова моите ги държа в шкафче и го пазя с пищак
  • 2 сила

    21 0 Отговор
    от Топлофикация звънят и искат да им изплатиш външния дълг на Конго.....изравнителна сметка го наричат
  • 3 Веско

    10 1 Отговор
    Благодаря на родната милиция за уведомлението... Истината винаги е тазиии, родната милиция ни пазиии!!!
  • 4 Niknay

    6 3 Отговор
    Факи , не сте в час ! Измамата е много стара но явно Ани Ефремова сега я я прочела в някой стар вестник ......
  • 5 незнайко

    4 0 Отговор
    Така ще бъде и в бъдеще !!! Даже да не Ви искат данните ще могат да ги ХАКНАТ от МРЕЖАТА и оставате с празна сметка !!! ДА ЖИВЕЕ ОНЛАЙН БАНКИРАНЕ И ПЛАЩАНЕ, КОЕТО Е РАЯ НА ИЗМАМНИЦИТЕ !!!