Last news in Fakti

25 Януари, 2022 16:12 10 096 71

Йоан Матев беше оправдан за убийството в Борисовата градина

  • йоан матеев-
  • убийство-
  • борисова градина

То бе извършено на 2 юни 2015

Йоан Матев беше оправдан за убийството в Борисовата градина - 1
Снимка: БГНЕС

Различната оценка на допустимостта на показанията на един свидетел е в основата на оправдателната присъда на Йоан Матев за убийството на 15-годишния Георги Игнатов в Борисовата градина, съобщава lex.bg.

Това става ясно от мотивите на Софийския градски съд (СГС), който миналата година оправда Матев, след като мнозинството, включително съдия Андрей Георгиев, реши, че няма нито едно пряко доказателство срещу него, а председателят на състава Руси Алексиев и един от съдебните заседатели искаха Матев да бъде осъден.

Припомняме, че на 2 юни 2015-а тялото на Георги беше намерено с прободна рана в сърцето на пейка в столичната Борисова градина, а Матев получи обвинение 20 месеца по-късно. Той беше задържан след като брат му Марсел даде показания и посочи шахта, където е скрит ножът, с който е извършено убийството, но след това отказа да свидетелства. Според Матев пък брат му бил подложен на психически и физически тормоз, а полицаите му подсказали къде е изхвърлен ножът.

От съобщението на съда става ясно, че в съдебният състав няма спор за състава, че именно посоченият и открит нож е този, с който е било извършено убийството и именно Йоан Матев е заснетият младеж, който след убийството бяга от парка.

Две години след убийството Матев вече беше заподозрян за него, но още не е бил обвиняем и брат му е бил в СДВР за изследване с полиграф. Психоложка от МВР разговаряла с Марсел около и по време на изследването. Първоначално му показала само снимка, а той казал, че на нея е брат му. След 20 минути тя се върнала в стаята и тогава момчето разказало, че двамата с брат си отишли на тенис, но Йоан му казал, че няма да тренира, а ще се поразходи. След тренировката Марсел видял брат си с други дрехи и тогава той му признал, че извършил „глупост“ и наръгал случайно момче на пейка, като искал само да му вземе парите. После братът на подсъдимия посочил и близка до местопрестъплението шахта, където Йоан Матев му казал, че е хвърлил оръжието, разказва lex.bg.

В хода на делото след това Марсел Матев отказа изобщо да дава показания, но е разпитана психоложката, която разказва какво е признало момчето.

Именно обстоятелствата около запознаването с правата му обаче накара мнозинството от съда да не приеме и показанията на полицайката за разказаното от брата на подсъдимия.

В мотивите си мнозинството от СГС пише, че право на близките на обвиняем е да не дават показания срещу него и това е принцип на хуманното начало в съвременната правова държава.

„И в двата случая конфликтът се разглежда като тежка морална дилема между лоялността към кръвните връзки и тази към държавата. Именно за да не се достига до този конфликт, съвременните процесуални закони дават възможност на лица, призовани да свидетелстват относно свои роднини, да откажат да направят това, като израз на нежеланието на правния ред да задължава някого да застава срещу роднините си. Тази забрана е въведена и в чл. 119 НПК“, пише мнозинството от СГС.

В особеното си мнение съдия Руси Алексиев и един от съдебните заседатели пишат, че оценката за показанията на Марсел Матев е главното различие в мнението на състава, довело и до оправдателната присъда.

Те подчертават, че към 2017 г., когато е проведен въпросният разговор на психоложката от МВР и Марсел, брат му още не е бил привлечен като обвиняем.

Според Руси Алексиев всички събрани косвени доказателства и показанията на психоложката за разказаното ѝ от Марсел Матев, обуславят единствения възможен извод, че Йоан Матев е извършил убийството.

Съдията и съдебният заседател обаче приемат, че не става дума за квалифицирано убийство, извършено по особено мъчителен начин, тъй като е нанесен само един, макар и силен удар с ножа, а смъртта на Георги Игнатов е настъпила сравнително бързо.

„Като причини за извършване на деянието отчитаме ниското правно съзнание на подсъдимия и незачитането на установения правов ред, свързан със запазване живота и здравето на гражданите“, се казва още в мотивите.

Според малцинството от състава, Матев трябва да бъде осъден на 6 години затвор.

„Изолирайки го от обществото в пенитенциарно заведение, от една страна ще се отнеме възможността на подсъдимия да извършва други престъпления, а от друга същият ще има реална възможност да претърпи положителна промяна на личността си, с оглед и рестриктивния режим в тези заведения, която би могла да доведе и до преоценка на основните човешки ценности и поправянето му, което е напълно постижимо, предвид възрастта на подсъдимото лице…Отделно, така отмереното наказание, би послужило за коректив на евентуални нагласи за престъпно поведение и в останалите членове на обществото“, се казва още в мотивите.

Присъдата не е окончателна и прокуратурата вече обяви, че ще я протестира пред Софийския апелативен съд.


Поставете оценка:
Оценка 1.6 от 32 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Реалист

    102 3 Отговор
    Вместо килия у дома на топлос биричка пред тв то:)

    Коментиран от #33

  • 2 ужасен

    144 1 Отговор
    БГ.съд е като Майка Тереза за убийците !!!

    Коментиран от #52

  • 3 Бог

    143 1 Отговор
    да прости Георги , това слънчево момче , чийто живот бе прекъснат от това същество !

    Коментиран от #48

  • 4 васик атанасова

    133 2 Отговор
    как да вярват хората на българското правосъдие ?
    къде е то ?
    има ли такова ?
  • 5 УЖАС !!!

    103 28 Отговор
    Няма какво да си говориме за тия 12 години на бойко, той унищожи държавата !!
  • 6 родител

    120 1 Отговор
    Ако съм на мястото на бащата на убитото момче , ще направя така , че попа скоро да му пее!!!
  • 7 васик атанасова

    91 2 Отговор
    играят едни пари и това е
  • 8 Лесно е

    125 1 Отговор
    Това е българското правосъдие!
    На свобода ще излезе и убиеца на Милен Цветков! И Нагласен са на свобода.
    Искрено съчуствам на пострадалите близки. И се чувствам много ама много нещастна.
  • 9 Жоро

    111 1 Отговор
    Нема такова корумпирано некадърно и страхливо правосъдие в нито една държава.Бащата на убитото момче трябва да отмъсти аз бих го направил без да се замислям дори.
  • 10 Ивайло

    95 3 Отговор
    Айдеее и този невинен, това не е съд, а цирк, нямам думи!
  • 11 коко

    81 2 Отговор
    СЪДИИТЕ СА КОРУМПЕТА. НА ТАЯ ТЕРИТОРИЯ НЯМА ЗАКОНИ ЗА БОГАТИТЕ
  • 12 Таки Брашнаров

    91 0 Отговор
    Българската прокуратура и съд са такива .... парата играе ли няма съд няма присъда. Чакайте да видите как и Милен Цветков ще се окаже виновен за собствената си смърт.

    Коментиран от #21

  • 13 Коя е

    52 1 Отговор
    Майката на тоя Матев?
  • 14 тиквенсониада

    65 23 Отговор
    То всички у нас знаят кой е основния престъпник. Дори видяха чекмеджетата му , метресите му , къщите в Барселона , саковете с пари от банката , разговорите в стил Ало , Ваньо ! И какво ? Някои дори го обожествиха и обявиха за герой !
  • 15 Е, има ли справедливост, кажете?

    62 2 Отговор
    В тая БАНДИТСКА ДЪРЖАВА, ПРЕСТЪПЛЕНИЯТА СА ИЗДИГНАТИ НА ПИЕДЕСТАЛ. Днес този свободен убиец, ще празнува с приятели. Ще пият, ще пафкат и шмърат и ще се подиграват с роднините на жертвата.
  • 16 сиси

    74 2 Отговор
    най-корумпираната държава в света,боклук до боклука, корумпе до корумпе-жалки сте,колко ви платиха изроди?
  • 17 Правова държава

    52 0 Отговор
    По тези територии убийството никога не е било тежко престъпление, нито пък големите кражби.
  • 18 мюмюн

    58 3 Отговор
    заклал момчето за кеф и какво -оправдан
  • 19 Да се случи същото като на жертвата

    59 0 Отговор
    с децата на тези, които са допринесли за оправдателната присъда на този убиец.
  • 20 Стефан

    59 1 Отговор
    И господин съдията хич не е взел голяма торба с пари. Ако беше от обикновено семейство щеше да лежи в затвора.

    Коментиран от #27

  • 21 Стефан

    34 0 Отговор

    До коментар #12 от "Таки Брашнаров":

    естествено, че е невинен малкио наркоман
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Пепи

    15 4 Отговор
    ЕмиграциЯЯЯЯ.
  • 24 момо

    23 10 Отговор
    ама го освободиха при ухиления канадец,нали?

    Коментиран от #31

  • 25 Мим

    58 1 Отговор
    Абе тия съдии в ред ли са.Как е възможно да го пуснат след всичко това ,а и да казват,че щом с един удар макар и дълбоко нанесен,момчето е починало на бързо и демек това е смекчаващо.Ами ако тях ги наръгат с един удар в сърцето ,ко праим.?Излиза ,че е трябвало и като починало да бъде ръгано още за да е тежко престъпление.Това е българското правосъдие щото съди правите и пуска виновните...
  • 26 Спиро

    66 1 Отговор
    Цитирам "Съдията и съдебният заседател обаче приемат, че не става дума за квалифицирано убийство, извършено по особено мъчителен начин, тъй като е нанесен само един, макар и силен удар с ножа, а смъртта е настъпила сравнително бързо" Що за простотия е това .Нямам думи .Тия 2 мата трябва с по един чук в главата 5 килограмов както трепат прасетата в кланиците .Хуманно да ги екзекутират .Няма да усетят нищо с един бърз и силен удар от чука.Покажете ги тия съдията и заседателя !!!!
  • 27 Информиран

    15 4 Отговор

    До коментар #20 от "Стефан":

    Стефане, съдията е обявил почти максималната присъда.

    Съдебните заседатели са му блокирали решението.
  • 28 Наркос

    14 5 Отговор
    МВР, СЪД и Прокуратура не са независими (няма човек , който може да го отрече) и прекалено често "редят" невинни хора само за да генерират "разкриваемост" или глоби. Честно казано съм по-склонен да повярвам на потенциален убиец отколкото на тях. Също и по начина , чрез който постоянно ни внушават, че той е убиеца без да имат каквито и да е солидни доказателства личи , че им гнила работата!
  • 29 Bakicha

    29 0 Отговор
    Пълна кочина и помия .
  • 30 ddddd

    7 1 Отговор
    Не ме учудват Ганюто бетер и.родин от балкана
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Айде бе

    31 4 Отговор
    Майката май беше митничарка, бащата също някакъв помазан. Не са от ГЕРБ и не се опитвайте да политизирате! И Гешев не е виновен- съдиите, вещите лица, заседателите- всичко е за убиване! И аз имам куриозно съдебно решение в полза на платежоспособния наглец.
  • 33 сороснерес

    31 2 Отговор

    До коментар #1 от "Реалист":

    Споко..същата "съдба" чака и убиеца на Милен Петков и на много други , след години направени експертизи и много пари..всичко ще дойде на място..както е редно за една кочина.. Гнили ябълки в съдебна система обучени от Отвореното общество.Пол Фрийман убиеца на Монов номиниран от правозащитници за човек на годината..от Хелсингксия комитет..преди няколко години и вече е на свобода...преди да изтекла присъдата ..още 6 годинки би трябвало да лежи..но уви..Съдия Калпакчиев го освбоди за добро поведение.....Всичко се прави за да облекчат положение на убийци...Сорос знае как да го направи..

    Коментиран от #69

  • 34 Нямам думи !

    36 1 Отговор
    Съдията и съдебния заседател искам да ги наръгам само по веднъж.Ще умрат без да се мъчат.После искам е мен да ме оправдаят.Що за хора са това ? Що за правосъдие ? Това не е държава а, кочина !

    Коментиран от #36

  • 35 чекмедже 2

    26 1 Отговор
    Съдебна система е неконтролируема...правят какво то си искат..винаги в полза на убийци...Да проверят имотното състояние на такива сьдьи..ще ни бъде много интересно..
  • 36 ле ле

    23 2 Отговор

    До коментар #34 от "Нямам думи !":

    Всички нормални хора са възмутени, но уви..ако беше за пръв път...Това вече не само корупция .Разбира се не може да коментираме решението на съда.Те са неприкосновени.. трябва да има разделението на властите..то го има ама що все разделят бандити от затвора..и колко струва тази услуга..
  • 37 Рачко Пръдлето

    7 14 Отговор
    При социализма бяха осъдили един мъж, разведен със съпругата й за убийството й без доказателства. Лежа 8 години докато хванат лозенския сериен убиец на жени. Тук сега се опитват за действията на съда даже Борисов да обвинят. Какво общо има Борисов и измислиците на червените кхмери за чекмеджета и корупция с решението на съда. Никой по показания на 15 годишен и снимка на бягащо в парка лице не може да осъди за убийство когото и да е.

    Коментиран от #45

  • 38 стоп

    23 1 Отговор
    Убиеца на Милен Цветков и той сега у дома на топло..пие чай билков...а преди нещо му сипаха в чая и съдът повярва на момчето, а Милен какво му пука, той няма претенции...Да живее Отвореното общество и съдии които посещават техните семинари..а те са много..
  • 39 Чакайте оправдателна присъда скоро

    18 1 Отговор
    И за убиеца на Милен Цветков
  • 40 Румен

    22 1 Отговор
    Този Прокурор който е казал невинен да бъде убит от бащата на детето. Незабавно

    Коментиран от #59

  • 41 Перо

    14 1 Отговор
    Или пълна некадърност, или курумпираност царят в българската съдебна система! Рано или късно ще дойде време, сами да си раздаваме правосъдие и никой да не занимава полиция и съд!
  • 42 свети йоан

    22 1 Отговор
    Каква ирония..момчето носи имената на светци Йоан и Матей..Ако и родителите му такива светци..Но пък какво уникално решение и мотиви на съда да го оправдаят....Съдията и съдебният заседател обаче приемат, че не става дума за квалифицирано убийство, извършено по особено мъчителен начин, тъй като е нанесен само един, макар и силен удар с ножа, а смъртта на Георги Игнатов е настъпила сравнително бързо. .Момчето починало сравнително бързо...УЖАС...Това значи ли че всяко убийство при което смъртта е настъпило сравнително бързо ще е с такава присъда..Днеска пак видяхме класацията на България..най корумпираната държава в Европейския съюз..
  • 43 Перо

    23 1 Отговор
    Това е втори случай,след Милен Цветков за пълна безхаберност на съдебната власт! Трябва да има масово прочистване в тази корумпирана система!

    Коментиран от #54

  • 44 анализатор

    25 0 Отговор
    УЖАС. И това ако е правосъдие - безспорно ясен случай. Полицията си есвършила перфектно работата, но съда май е приел други мотиви - хартиени. Дано техните деца получат същото. Няма съд в тая държава, който и дойде на власт, се е тая. Жалко за момчето, а тоя утре пак ще убие.
  • 45 сороснерес

    26 1 Отговор

    До коментар #37 от "Рачко Пръдлето":

    братчето го знае, съдите го знаят..йоан е убиеца..само бг съдьи .. със затворени очи. .както му подобава на темидата..
  • 46 Терминатор

    18 0 Отговор
    Тоя що си мисли че ще живее дълго........
  • 47 Мдаааа

    14 0 Отговор
    То ясно,че тоа Матев е пътник като много други "оправдани" престъпници.Както и преди коментара на МВР ще е да беше си влязал в затвора,там щеше да си е жив и здрав(като австралиеца например).
  • 48 свети йоан

    14 2 Отговор

    До коментар #3 от "Бог":

    Убиеца на М.Цветков ще мине по същия път..вече се кефи у дома и пие кофе с коньяк..Благодаревие на нашите съдьи и прокурори...на сорос отрочета..Отвореното общество защитава само убийци..за нормални хора сорос не плаща..той по-принцип ако плаща после взема стократно..

    Коментиран от #50, #68

  • 49 Гочо

    13 1 Отговор
    Тя нашата Съдебна система като спринтьор бе...почти 7 год. за да се изкаже по делото...Ето за това ни дърпат ушите в Брюксел...и с право..
  • 50 Руснаков

    1 2 Отговор

    До коментар #48 от "свети йоан":

    Смесваш нещата и човек колкото и да иска да ти даде положителен лайк...не може...
  • 51 ттт

    15 1 Отговор
    Родителите на Георги Игнатов да търсят специалист от бившия СССР. В тяхната ситуация не бих се подвоумил да продам жилище, за да му платя!
  • 52 Бай Оня Дедовия

    17 2 Отговор

    До коментар #2 от "ужасен":

    Сега ще осъди България за незаконен арест да му на платят половин милион обезщетение. Да го прости Бог убития, а родителите да пият по една студена вода.
  • 53 Механик

    23 2 Отговор
    Браво на "правосъдието".
    Следващият оправдан ще е оня дето уби Милен Цветков.
    Капитализъм,братче! Които има пари, той нарежда на правосъдието!
  • 54 ттт

    9 0 Отговор

    До коментар #43 от "Перо":

    Много са! Като трети ще посоча потопа в с. Бисер. Преди месец делото започна отново. И така, докато Сатаната лично не прибере виновните. Ох, дано наистина да го има!
  • 55 ИВАН

    12 1 Отговор
    И какво излиза, че всеки малоумник може да си те наръга без особени последствия, най много медиен герой да го направят - вижте ме, пишат за мен, дават ме телевизията
  • 56 В България

    6 0 Отговор
    Няма корупция.
  • 57 33949

    16 1 Отговор
    Пълна излагация на българския съд, потресаваща корупция и некомпетентност! Това дело е знаково, че в съда работят абсолютни престъпници, които се мислят за недосегаеми. Това с независимата съдебна система трябва да се прекрати, същата е превзета от дпс.
  • 58 123

    14 0 Отговор
    Всеки оневинил тоя са за разстел.
  • 59 Раданч Татлъту

    7 0 Отговор

    До коментар #40 от "Румен":

    Умен си,не мое се отрече!👍 Та откога прокурорите дават присъдите?🙉🐵🙉
  • 60 Граничен полицай

    10 1 Отговор
    Бащата на Йоан е дългогодишен граничен полицай на ГКПП КАЛОТИНА .......
  • 61 За протокола

    2 5 Отговор
    Споко, като сменят Гешев съдът ще започне да си върши работата както трябва. Няма да е подкупен и зависим и ще работи за истинско правосъдие.
  • 62 Сляпо правосъдие

    13 0 Отговор
    Още един оправдан убиец.
  • 63 пфуй

    14 1 Отговор
    Корумпирани съдии. Господ ще накаже убиеца.
  • 64 Пилат понтийски

    13 0 Отговор
    Всички съдии с дипломи от ЮЗУ,Великотърновски,Варненски и милиционерския "университети" трябва да се изхвърлят от там идва проблема ето ти Гешев,Мая Манолова, идват от там...
  • 65 Иван

    7 0 Отговор
    Циркаджии!
  • 66 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 67 Няма такава държава !

    15 0 Отговор
    По новините го даваха този отпадък,как се хили под шапката в съда !
  • 68 Дьорд

    0 1 Отговор

    До коментар #48 от "свети йоан":

    Какво да направя че трябваше да олабя съда за да пуска циганите много се промъкнаха покрай тях.Дал съм обед за да си измъкна кожата след ВСВ че ще пазя циганите педалите и евреите последните ме направиха богат.Не съм аз виновен просто стечение на обстоятелствата трябваше да предавам евреите на нацистите за да отърва кожата.
  • 69 Илич

    3 0 Отговор

    До коментар #33 от "сороснерес":

    Не намесвайнПол Фрииман човека се опита да спаси друг а Монов е леке инбаща му дупетат укриваше информация и зачиси от камери.
  • 70 Няма проблеми

    3 0 Отговор
    Нека наръга още някого. Ама и техните деца ходят по улиците.
  • 71 Нали бяха

    0 0 Отговор
    Пратили видеата от камерите у САЩ и доказаха че е той? Отпечатъци,космалъци,ДНК? Нещо а у? Нема! Еми като нема ако бях на бащата на Георги щях пряко или косвено да го приключа това прасе. Ей така да самокатастрофира ...някъде