Last news in Fakti

13 Февруари, 2022 10:10 7 129 10

Основният свидетел срещу Брендо се прибра в Благоевград

  • евелин банев - брендо-
  • свидетел

Радослав Атанасов-Радето е бил защитен прокурорски свидетел срещу Брендо

Основният свидетел срещу Брендо се прибра в Благоевград - 1
Снимка: БГНЕС

Основният свидетел срещу Евелин Банев-Брендо - Радослав Атанасов-Радето, се прибра в Благоевград. Аверът им от Банско, вече от приближените на Таки - Иван Еринин-Джипсо, напусна пределите на страната, пише pirinsko.com. Тримата бяха арестувани в рамките на международната полицейска операция "Кокаинови крале", като бяха обвинени от италанските власти за организирана престъпна група занимавала се с трафик на огромни количества кокаин от Латинска Америка за Италия и Европа.

Радослав Атанасов-Радето, за който се коментира, че е със издадена смъртна присъда от Брендо е забелязан в Благоевград. Радето е бил защитен прокурорски свидетел срещу Брендо. В показанията си е разказал всичко, което знае за мрежата за трафик на кокаин, в която е участвал.

Въпреки че е с друга самоличност, променен външен вид и с лукав начин на придвижване, Радето е забелязан на две срещи в Областния град и околията, като за сигурността му се грижат няколко интелигентно облечени мъже, които го охраняват с няколко коли и таксита, движейки се на дистанция, за да не привличат внимание.

Припомняме, че италанските медии публикуваха през 2012 година, че разследването установява, че в Италия групата на българската мафия се ръководи от шефа (capo) Радослав Георгиев Атанасов- Радето от Благоевград. Нейната задача е да достави наркотика до определени пунктове за контрабанда на територията на Италия.

Радослав Атанасов – Радето от своя страна получава заповеди "от големия шеф " (“grande capo) Евелин Николов Банев, известен с псевдонима "Б" или Брендо. Тъкмо Банев - богат бизнесмен и експерт по борба – е човекът, който наследява старата българска контрабандна мафия и който контролира всички фази на наркотрафика в района – от финансирането на вноса на кокаин до транспорта му в Италия, Испания, Холандия и Германия.

За Брендо се знае, че отговоря за организацията на международна група за трафика на тонове кокаин от Латинска Америка заедно с мафиота от Н'драгента Антонио Мелато.

13 години по-късно Брендо вече има образ на престъпник в три държави. Италия го обяви за „Кокаинов крал“ и му даде 20 години. В Румъния е осъден на 10 години за трафик на дрога. У нас присъдата му е 6 години за пране на пари.

Брендо е сериозен играч, много предпазлив. На територията на страната е получавал подкрепа от държавните структури, свързани с борбата и противодействието на организираната престъпност.

През 2008 година Брендо е трябвало да бъде задържан по аферата „Кокаинови крале“ но къртица в редиците на полицията обаче осуетява ареста.

През 2008 г. Джорджино – разследващият следовател, който беше по това дело, тогава в „Евроджъст” в Хага споделят и предоставят доклад на представителите на България от прокуратурата, от МВР и от ДАНС. Тогава, всъщност половин час по-късно, Брендо влиза в комуникация с Мелате – един от основните италиански играчи, и му разказва абсолютно всичко по разработката, която е предоставена на италианските власти на „Евроджъст” и за мащабна международна операция.

Кой е предупредил Брендо, и до днес не става ясно. Разследването на прокуратурата също завършва без резултат. А акцията по операцията „Кокаинови крале” е подновена през 2012 година, когато той бе арестуван, а разследващите намират и документа на „Евроджъст” в багажника на колата му. Същият документ, с който той е предупреден през 2008 година, че му се готви арест.

Брендо все пак е задържан и екстрадиран в Италия през 2012 година. Докато е затвора в Милано на 5 март 2013 година, е отвлечена дъщеря му Лара.

Преди 8 години маскирани и въоръжени отвличат дъщерята на Брендо пред дома им, когато момиченцето отива на училище. Днес семейството вече не живее там. След 47 дни в плен 10-годишното момиченце е върнато. Неофициално - срещу откуп. В следващите години изглежда сякаш примката на правосъдието се затяга около Брендо. Започват дела срещу него и в Румъния. Едно съдийско решение обаче – на съда в Милано, освобождава Брендо от отговорност и той излиза на свобода.

През 2018 г., Брендо получава 6 години затвор. Но не за наркотрафик, а за пране на пари от наркотрафик. И властите не успяват да го открият. До 2021 година, когато бе за кратко задържан в Украйна. Според властите в Киев Брендо е използвал фалшиви документи и живеел в къща под наем до столицата.

През 2011 г. в района на залива "Дълбока" граждани намират заключена кола. До колата, връху скалите е намерен труп на мъж. Оказва се, че той е румънски гражданин, а по-конкретно митничар, който е работил на митническия пункт срещу ГКПП „Кардам”. Оказва се, че този румънец е отровен. Българските служби установяват негови контакти с Брендо дни преди смъртта му.

Разследването се превръща в международно. Оказва се, че този румънец е регистрирал фирма в Украйна, която е имала само една функция – да приема товари от Латинска Америка. Става въпрос за пещи, в които е открит кокаин.

Запознати се опасяват, че след като е на свобода, Брендо ще може да разчисти неудобните хора, които са свидетелствали срещу него или могат да пропеят за делата му. ​

За Иван Еринин Джипсо се коментира, че е бил в бригадата на един от задържаните, Николай Силвио Йовчев-българоиталианец, който дълго време е живял в Пловдив. От България датира и познанството му с Еринин. Еринин бе причислен към бригадата на Йовчев и бе арестуван малко след него.

Според италиански медии, Йовчев е осигурявал връзката между италианската част от мрежата на Брендо и Радето с българите и е осигурявал трафика на кокаин през България Испания, Холандия и част от Италия.

Банскалията Иван Еринин коментирал, че се познавал с Николай Силвио Йовчев заради покрай покупка на кола.

Екзекутираният лихвар от Банско Васил Донев е бил основен свидетел по аферата "Кокаинови крале". Той бе убит малко след като един по един в Италия, Словения Хърватия, Испания, Холандия бяха задържани всички от разклонението на Брендо, включително банскалията Иван Еринин и благоевградчанинът Радослав Атанасов-Радето.

Месец след масовите арести по така наречената в Италия операция "Magna Charta", на 3 юли бе застрелян Васил Донев - Доневио, гравитиращ през годините около групировките и Джипсовете. Донев бе издебнат в близост до овчарника си и разстрелян с автомати от неизвестни до момента лица. Заедно с него бяха убити негова работничка и шофьорът му Бинко Робов. Основната версия, по която работят полицаите за разстрела на Доневио са доносите в ГДБОП за "явочните квартири" на Иван Еринин - Джипсо от "Кокаиновите крале".

И така до ден днешен убийците на Донев не са открити, но банскалии коментират, че зад този акт стоят криминално проявени бандити, които днес се представят за бизнесмени.


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 /////

    17 0 Отговор
    А един със снайпер съвсем интелигентно ще го гръмне и ще прибере хонорара по поръчката.
  • 2 Кириос

    21 2 Отговор
    Виждал съм го това джуджи Пендо.Той български говори по зле от Карадаьй.Поставено личице на някой д.служител .
  • 3 Чакаме с Хляб и Сол

    19 2 Отговор
    ..и самия Брендо, Васко Божков, Маджо, Братя Галеви, Василев и който се сртиш от славните мутренски имена.
    Уж Мутри Вън, ама те не са и тръгвали.
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Surko

    28 1 Отговор
    СКАПАН ЖИВОТ Е ТОЗИ В КОЙТО ДА СИ ИГРАЕШ НА КРИЕНИЦА,НИТО ЕДНА ПАРА НЕ СТРУВА ДА ЖЕРТВАШ СВОБОДАТА СИ.
  • 6 Защитен свидетел

    15 0 Отговор
    А мисирките вече научили къде е и лакви са му маршрутите и навиците. От такава защита АМАН
  • 7 Лост

    19 0 Отговор
    Какво значи "Лукав начин на придвижване"?
  • 8 Ало ало

    12 0 Отговор
    Това съм аз Льоклер!Маскиран съм като продавач на лук!
  • 9 Дааа

    23 0 Отговор
    Охраняват го интелигентно облечени мъже??Дайте снимка и аз да се барна интелигенно.
  • 10 БСП на Бунището

    10 4 Отговор
    Цялата тази История се случва по времето на Тройната коалиция БСП и ДПС....Вътрешен министър е Румен Петков - шадравана....И пак са на Власт!!