8 Март, 2022 11:11 1 733 0

Двама на съд за смъртта на работник във Варна

  • смърт-
  • работник-
  • варна-
  • съд

Ако бъдат признати за виновни, двамата мъже могат да получат наказания "лишаване от свобода“ за период от една до шест години

Двама на съд за смъртта на работник във Варна - 1
Снимка: shutterstock

Окръжната прокуратура във Варна предаде на съд двама мъже за причиняване смъртта на работник поради немарливо изпълнение на правно регламентирана дейност, представляваща източник на повишена опасност, в условията на независимо съпричиняване. О.А. (66 г.) и С.К. (48 г.) били привлечени към наказателна отговорност за престъпление по чл. 123, ал. 1 от НК. Ако бъдат признати за виновни, двамата мъже могат да получат наказания "лишаване от свобода“ за период от една до шест години, съобщиха от пресцентъра на Апелативна прокуратура във Варна.

Обвиняемият О.А., по силата на своите служебни задължения, отговарял за осигуряването на безопасни и здравословни условия на труд на работещите на обекти, попадащи в мрежовия и измервателен район, на който бил отговорник. Той имал задължение да отговаря за осигуряването на безопасни и здравословни условия на труд на всички лица, работещи на тези обекти – независимо дали те били служители на фирмата възложител или пък служители на фирма, на която било възложено извършването на строително – монтажни работи (СМР) по изграждане и ремонт на съоръжения и елементи от електроразпределителната мрежа.

За технически ръководител на конкретния обект, намиращ се в м-ст "Изгрев“ в град Варна, бил определен вторият обвиняем С.К. В качеството му на такъв той отговарял за осигуряването на безопасни и здравословни условия на труд на лицата, работещи конкретно на този обект.

На 15 май 2019 г. О.А. в качеството си на отговорник на строителен обект, на който се извършвали строително – монтажни работи по изграждане и ремонт на съоръжения и елементи от електроразпределителната мрежа, и С.К. в качеството си на технически ръководител на същия обект възложили на строителна бригада да започне работа по монтиране на осемметров стоманотръбен стълб в парцел, разположен по трасето на обекта в м-ст "Изгрев“, където имало готова изкопана дупка за поставянето му.

Над мястото, на което била изкопана дупката, в която строителната бригада трябвало да постави въпросния стълб, обаче преминавал въздушен електропровод 20 kV, който бил разположен на височина от шест метра над земната повърхност.

Двамата отговорници, независимо един от друг, допуснали това, тъй като не знаели за гореспоменатото обстоятелство. Мястото, на което трябвало да бъде монтиран осем метровият стълб, попадало под короната на високо дърво и клоните му затруднявали видимостта към минаващия въздушен електропровод. При внимателен оглед, какъвто нито един от двамата обвиняеми не направил, въпреки, че това било част от задълженията им по служба, този факт можело да бъде видян и отчетен.

Докато работниците извършвали възложените им СМР, тъй като стоманотръбният стълб, който изправяли, бил с дължина осем метра, а минаващият над мястото електропровод се намирал на шест метра над земната повърхност, при изправянето на въпросния стълб, настъпил контакт между горния край на стълба и електропровода. В резултат на това настъпило късо съединение с ударно токово натоварване. За един от тях, който държал стълба с двете си ръце, то било в такава степен, че предизвикало смъртта му.

Предстои делото срещу обвиняемите О.А. и С.К. да бъде насрочено за разглеждане във Варненския окръжен съд.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА