Last news in Fakti

19 Април, 2022 07:20 2 945 18

Прекратиха делото за полицейския побой над студента Евгени Марчев

  • студент-
  • евгени марчев-
  • дело-
  • побой

Прокуратурата обаче стига до извода, че четиримата не са били Марчев, а друг младеж

Прекратиха делото за полицейския побой над студента Евгени Марчев - 1
Илюстративна снимка БГНЕС

Студентът Евгени Марчев е станал жертва на полицейско насилие по време на антиправителствения протест на 10 юли 2020 г. Удряли са го четирима униформени, но кои са те не е ясно. Затова и разследването срещу четирима полицаи, обвинени за насилието зад колоните на Министерския съвет, трябва да бъде частично прекратено.
Така накратко може да се обобщи постановлението на наблюдаващия прокурор от Софийската районна прокуратура Иван Иванов, издадено преди месец. Разследването продължава срещу пети полицай, обвинен през март т.г., че сам и в съучастие с трима други неустановени полицаи нанесъл лека телесна повреда, но не на Марчев, а на друг протестиращ младеж.
Четиримата полицаи бяха обвинени, че удряйки Марчев с ръце и крака, са нанесли лека телесна повреда на студента - сътресение на мозъка и други контузии. Прокуратурата обаче стига до извода, че четиримата не са били Марчев, а друг младеж, съобщават от actualno.com. Адвокатът обаче обяснява, че боят е един и същ, т.е. няма нужда делото срещу четиримата да бъде прекратено, защото те няма как да получат нови обвинения за същото. От постановлението на прокурора, с което "Сега" се запозна, се вижда, че той тепърва ще събира още доказателства и ще мисли дали да повдига обвинения за побоя зад колоните на МС.

От постановлението се разбира още, че в боя зад колоните са участвали 16 полицаи, а пострадалите са 8. Марчев е бит от четирима, които за прокуратурата са само "униформен служител", означени като №11, №6, №12 и №13. Самоличността на тези полицейски служители не е установена, няма дори индикации кои биха могли да са те, пише прокурор Иванов в постановлението си.

Адвокатът на Марчев, Полина Велчева, каза пред "Сега", че постановлението е обжалвано пред Софийския районен съд и се чака неговото произнасяне. Велчева настоява магистратите да отменят частичното прекратяване като сочи пред съда редица нарушения на прокуратурата.

Велчева припомни, че разследването за побоя зад колоните е образувано през август 2020 г. През декември 2020 г. Марчев е конституиран като пострадал и разпитан от прокуратурата. Тогава адвокат Велчева е поискала на нея и клиента ѝ да бъдат предявени и материалите по разследването. Това не е сторено и до днес и Марчев и защитата му не са запознати със събраните от прокуратурата доказателства.
Първите четирима полицаи са обвинени по спешност едва през август 2021 г., когато записите от охранителните камери на НСО, разкриващи бруталното отношение на полицаите към задържаните по време на протеста, видяха бял свят чрез специалната парламентарна комисия, разследваща насилието.

Според адвокат Велчева от 15 август 2021 г. четиримата обвинени полицейските служители е следвало да бъдат отстранени от работа, тъй като Законът за МВР изисква срещу органите на реда да няма повдигнати обвинения. И до днес обаче няма данни разследващите да са предявили обвиненията на полицаите. Заради съмненията, че те продължават да изпълняват полицейските си функции въпреки висящото дело, Велчева е сезирала и вътрешния министър Бойко Рашков.


Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 22 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    86 3 Отговор
    СРАМ корупция ЗА МИЛЬОНИ НЯМА ЗАКОНИ ЗА КОКОШКА НЯМА ПРОШКА
  • 2 Срам

    93 4 Отговор
    и позор !
  • 3 Хага

    98 4 Отговор
    Смешна държава, къде е каскета да каже нещо по въпроса за престъпниците в униформа
  • 4 Абе..

    90 4 Отговор
    То беше ясно. Типично за коруптния български съд.
    Тази държава потъва все повече в помията.

    Коментиран от #7, #8

  • 5 7.62

    83 2 Отговор
    Долу каскета ! Закривай !!!
  • 6 дтс45

    12 18 Отговор
    Много добре се знаят кои са полицаите, нанесли побой, но ги прикриват. Ще ги повишат в служба със сигурност. Прокуратурата е същата като съветската, опс!- руската. Путин награждава насилниците от Буча, в Бг се прекратява дело за издевателства над хора.
    ПП и ДБ уж съдебна реформа щяха да провеждат. Нищо. Само закриха спецправосъдието, за да защитят олигарсите, а народът е хвърлен на зверовете. Зверовете не пречат на ПП и ДБ.
  • 7 Иван

    26 2 Отговор

    До коментар #4 от "Абе..":

    Какво ти е съда виновен, бе? Прокуратурата спира постановлението, а не съда!
  • 8 дтс45

    28 1 Отговор

    До коментар #4 от "Абе..":

    Съдът и прокуратурата не закачат своите си хора, каквото и да са извършили.
  • 9 Пародия

    22 1 Отговор
    Време е НС да гласува ЗАКРУВАНЕ на МАФИЯТА ПРИКРИВАТУРА.
  • 10 Бойко

    13 2 Отговор
    Битият- бит, ограбеният- ограбен... Тука е така... На който не му мяза- да бяга в Швейцария!!!
  • 11 Гюро

    14 1 Отговор
    А така: сега е ред на прокурора- счукайте го от бой,! Той ще потвърди ,че се е ударил във вратичката на шкафчето!
  • 12 Някоя си

    10 0 Отговор
    Такааа.... И до тук бяхме с тъй наречената " демокрация"
  • 13 мдааа

    19 0 Отговор
    Мирише на корупция, протакане и замазване на обвинението. Прокуратурата вони!!!
  • 14 безпартиен

    18 1 Отговор
    Защо се страхувате да кажете,че това е КАДРОВИ проблем и от полицаите не може да се очаква друго!Такива са кандидатствали-такива са получили протекции и такива са назначени!Защото без протекция там в тази "система" не се влиза!Това са служители които СЛУЖАТ на ръководствата си,а не на хората,на народа си!А рибата се вмирисва от главата!
  • 15 Рттр

    13 1 Отговор
    Със всяко следващо дело се убеждаваме в чия полза работят Съда и Прокуратурата.
  • 16 фАНТОМасс

    11 1 Отговор
    Нищо ново ! Те дори и дело не заведоха за бруталната гавра , насилие и побой зад колоните по време на протестите срещу Тиквата и Шайката му ! При толкова записи и свидетелства и......НИЩО !
  • 17 ДДД

    1 3 Отговор
    Нашите полицаи са като кротки агънца в сравнение с полицията на други държави при протести.Там полицаите изобщо не си поплювят. Американските полицаи дори стрелят на месо както се случи при щурма на Капитолия.
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.