Last news in Fakti

15 Септември, 2022 15:30 3 463 4

Акция на ГДБОП, иззеха над 100 000 ментета

  • акция гдбоп-
  • ментета-
  • гдбоп

Противодействието на престъпления против интелектуалната собственост, фалшиви стоки и пари е приоритет на ЕС в областта на правоприлагането и вътрешната сигурност

Акция на ГДБОП, иззеха над 100 000 ментета - 1
Снимка: МВР

Служители на отдел „Киберпрестъпност“ при ГДБОП проведоха специализирана полицейска операция за противодействие на незаконното разпространение на продукти, носещи обозначения на защитени търговски марки. Полицейските действия под ръководството на Софийска районна прокуратура и подпомогнати от представители на Европол, са предприети вчера на територията на стоков базар в София.

В процеса на работата по случая е установено, че посредством страници в социални мрежи и сайт неправомерно са предлагани за продажба продукти, обозначени с логото на различни световноизвестни търговски марки. Изяснено е, че дейността е извършвана без необходимото по закон съгласие на правоносителите, като системно са нарушавани правата върху регистрираните търговски марки - престъпление по чл. 172Б от Наказателния кодекс.

Иззети над 100 000 артикула – аксесоари за мобилни телефони, преносими тонколони, джойстикове, слушалки, зарядни устройства и други. Преустановена е дейността на интернет страниците, от които са предлагани продуктите.

Противодействието на престъпления против интелектуалната собственост, фалшиви стоки и пари е приоритет на ЕС в областта на правоприлагането и вътрешната сигурност. В тази връзка на европейско ниво е разработен план за действие срещу този вид престъпни посегателства, който се осъществява в рамките на Европейската мултидисциплинарна платформа за противодействие на престъпни заплахи (EMPACT). В рамките на EMPACT, двадесет и четири държави-членки на ЕС и европейски агенции (сред които Европол, Фронтекс, Евроджъст, ОЛАФ и др.) работят съвместно на международно ниво за неутрализиране на посочените престъпни заплахи.

ГДБОП е ръководител на европейската група, която работи по линия на противодействие на престъпления против интелектуалната собственост, фалшиви стоки и пари.

Разследването по случая продължава под ръководството на прокуратурата с разпити на свидетели, назначаване на експертизи и повдигане на обвинения.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Пич

    22 1 Отговор
    За пореден път , показаха , че са най смешни срещу обикновения човек , и дребните му радости !!! Сега строго да арестуват някой дядо , който си е варил ракия !!! Иначе , истинските бандити , не ги виждат даже !!!
  • 2 СТАМАТ MAГАPETO

    18 2 Отговор
    Има ли съседът ви отопление, настроено на повече от 19 градуса по Целзий? Моля, свържете се с нас.
    сега отивам да докладвам булката, че се къпе, днес не е неделя
  • 3 само питам

    14 2 Отговор
    сега семерджиев като не продава дрога , от кои милициоенр да си я купя? уная с джуките дали продава?
  • 4 Жалкари

    10 2 Отговор
    Единствено посягат на обикновенния човек ама МАФИЯТА от която и те са част там не пипат. Писна им на хората от МВР ОПГ и ДАНС национални предатели 1 ХОРАТА ЗНАЯТ