Last news in Fakti

14 Октомври, 2022 10:15 1 303 2

Барикадиралият се мъж в Казанлък е подпалвач на заведението, горяло вчера в града

  • барикадирал се-
  • мъж-
  • казанлък

Около 8:30 вчера е получен сигнал за горящо заведение в квартал „Изток“, изпратени са полицейски и пожарен екип. Огънят е овладян, започнати са процесуално-следствени действия под надзора на Районна прокуратура–Стара Загора

В Районната прокуратура в Стара Загора спрямо 46-годишния мъж от Казанлък, който вчера беше изведен от специални полицейски части от дома си в квартал „Изток“, се наблюдават две досъдебни производства. Това каза днес на брифинг пред Съдебната палата в Казанлък заместник-районният прокурор към Окръжна прокуратура-Стара Загора Мария Михайлова.

Първото е за палеж, а второто е за хулиганство, съпроводено със съпротива срещу органи на реда, които са изпълнявали своите служебни задължения, посочи тя. „Второто деяние се олицетворява с изключителна дързост и цинизъм и е реализирано при условията на опасен рецидив“.

Около 8:30 вчера е получен сигнал за горящо заведение в квартал „Изток“, изпратени са полицейски и пожарен екип. Огънят е овладян, започнати са процесуално-следствени действия под надзора на Районна прокуратура–Стара Загора и е установен извършителят. На адреса му е изпратен полицейски патрул, мъжът е започнал да хвърля стъклени предмети и тухли по полицейските служители и техния автомобил. Барикадирал се е, което е наложило на място да пристигне специализиран отряд на МВР. Лицето е било задържано, посочи още Мария Михайлова.

Мъжът е с изключително богато съдебно минало – осъждан е многократно за престъпления против транспорта - управление на МПС без съответното свидетелство и след употреба на алкохол, уточни Михайлова. Част от престъпленията, за които е бил съден, са против собствеността. Търпял е ефективно наказание „лишаване от свобода“ три пъти – през 20212, 2018, а последно е освободен на 10 юни 2021 година.

Наложи се да прибегнем до съдействието на Специализирания отряд за борба с тероризма към МВР, тъй като имаше заплаха към служители на полицията, на които лицето е казало, че притежава огнестрелно оръжие и ще го използва срещу тях, припомни директорът на Областната дирекция на МВР в Стара Загора старши комисар Николай Колев.

Мария Михайлова уточни че е извършено претърсване в дома на мъжа в условия на неотложност, но към момента прокуратурата не може да предостави данни дали там е намерено огнестрелно оръжие. При условия на неотложност се действа, когато в жилище, автомобил или друго място са налице достатъчно данни, че се задържат предмети, които касаят предмета на доказване по съответното производство, посочи тя.

За престъплението, касаещо палежа, спрямо Наказателния кодекс се предвижда наказание „лишаване от свобода“ от една до осем години, а за квалифицираното хулиганство – „лишаване от свобода от една до шест години“, посочи още Михайлова. Тя подчерта, че прокуратурата е безкомпромисна и обвинителен акт срещу мъжа ще бъде изготвен и внесен в рамките на седемдневен срок, какъвто е срокът за приключване на бързото производство.

Има разпитани лица, днес предстоят нови процесуално-следствени действия, за да се прецизира обвинението. Ще бъде взета съответната мярка за неотклонение, съобразно съдебното му минало и събраните до момента доказателства, каза наблюдаващият прокурор Иван Червенков.

Към момента продължава да се работи по постъпвалите сигнали срещу 46-годишния мъж и предстои да бъдат докладвани към прокуратурата, коментира началникът на Районното управление в Казанлък главен инспектор Петко Стойнов. Тези сигнали касаят предимно хулигански прояви, уточни той.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    3 1 Отговор
    преди ВРЕМЕ имахме ДЪРЖАВА и ИСТИНСКИ ЗАКОНИ
  • 2 Кирчо

    5 0 Отговор
    Да бяхте казали защо е запалил заведението.