Last news in Fakti

30 Октомври, 2022 08:25 3 969 35

Дело срещу шефове в ГДБОП катастрофира в съда

  • дело-
  • шефове-
  • гдбоп-
  • катастрофира-
  • съд

Бившите директори на наркоотделите в службата са обвинени за участие в организирана престъпна група

Дело срещу шефове в ГДБОП катастрофира в съда - 1
Снимка: БГНЕС

Прокуратурата за пореден път бележи провал в дело срещу бивши шефове на наркоотделите в ГДБОП, след като Софийският градски съд е приел, че в обвинителния акт са допуснати съществени процесуални нарушения и го връща за отстраняването им. Решението на съдебния състав с председател съдия Мирослава Тодорова е от 19 октомври, съобщават от "Сега".

Става дума за шумната операция на вече закритата Специализирана прокуратура и "Вътрешна сигурност" на МВР през юни 2020 г., когато бяха арестувани 4 човека - началник на отдела за борба с наркотиците в ГДБОП Цветан Панков, началник сектор в същия отдел Кирил Ванков, полицай-разузнавач от националната полиция и външно за системата на МВР лице. Те бяха обвинени за участие в организирана престъпна група, която е осигурявала чадър над наркоразпространението. Адвокатите пък обявиха, че в случая става дума за провокация към подкуп. Впоследствие прокуратурата прекрати частично делото срещу единия от обвиняемите.

Според разследващите именно групата от шефове в ГДБОП е в основата на стотиците килограми колумбийски кокаин, задържани на зеленчуковата борса в "Слатина" преди близо 3 г. Дрогата тогава беше в над 6 600 кашона с лайм и ананас, внесени от Колумбия. "Работата е продължила няколко месеца. Това, което е факт, ако мога да опиша най-общо дейността им, защото в тази група, да я наречем по този начин, участват и лица, които не са служители на МВР. Включително един, който се е представял за сътрудник на ДЕА, разбира се не е такъв", разказа главният прокурор Иван Гешев.

Прокуратурата твърди още, че подкупите, вариращи от 20 000 до 50 000 лв. месечно, били искани и получавани като „хонорар“ за осигуряване на протекции - затрудняване или осуетяване на разработки на отдела срещу дадената наркогрупа, предприемане на действия и образуване на досъдебни производства срещу нейни конкуренти, предоставяне на информация за подготвяни полицейски операции с цел укриване на доказателства и на участници в престъпната дейност. Панков бе задържан в района на гара „Захарна фабрика“ в столицата при получаване на подкуп от участник в група за наркотици. Същия ден бяха задържани и обвиняемите Ванков и Д.Т

Две години и половина по-късно обаче делото срещу бившите шефове в ГДБОП буксува. То веднъж беше върнато от Специализирания наказателен съд на прокуратурата за отстраняване на процесуални нарушения. Тъй като специализираното правосъдие беше закрито от юли т.г. делото сега се гледа от Софийския градски съд. Той обаче също е открил съществени нарушения в обвинителния акт.

Според съдебния състав прокуратурата не е описала еднозначно и недвусмислено твърденията, които подлежат на доказване. Разследващите твърдят, че всеки един от тримата подсъдими е участвал в организираната престъпна група от началото на 2017 г. до 25.06.2020 г. Първоначално е посочено, че в началото на 2017 г. обвиняемият Панков имал нужда от пари, поради което решил да започне да предлага на лица, занимаващи се с разпространение на наркотици, протекция от ръководения от него отдел на ГДБОП.

"Липсата на изясняване на разбирането на прокурора за „началото на годината“, използването на различни изрази за един и същи период – „на неустановена дата в началото на годината“ и „няколко дни по-късно през пролетта“, води до неяснота на твърдението за началото на периода, в който се твърди, че е извършено престъплението", посочва съдът в решението си.

Натиск

СГС също така отхвърля искането на защитата за отвод на наблюдаващия прокурор. Адвокатите твърдят, че той указвал "безпрецедентен натиск" против единия от обвиняемите, като грубо е нарушил законоустановените правила. Това се е случило по време на разговори между обвиняемия, прокурора и служители на "Вътрешна сигурност" в МВР, от които обаче липсват приложени протоколи. "За да бъде отведен представител на прокуратурата се изисква да бъдат изтъкнати не допуснати процесуални нарушения, а основания, които сочат на липса на безпристрастност и предубеденост, т.е. че прокурорът има интерес от решаване на делото, който е извън сферата на държавния интерес", отбелязва съдът, с което отхвърля искането за отвод на прокурора.


Поставете оценка:
Оценка 1.8 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Съд

    27 5 Отговор
    за чудо и приказ ! Няма що !
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 КОй

    9 16 Отговор
    Ама разбира се, нали всички са навлекли ватенки и "освободително" мълчат вкъщи по диваните. Айде рашаги, скачате много за свободата по света, а при вас какво става. Всичко живо ви краде а вие се правите на ощипани другарки. Къде ви е волята за свобода, или докато има бързи кредите за плащане на сметки зимата, друго не ви трябва.
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Златното ухо

    27 1 Отговор
    След като Чоко и Боко влязоха в системата на МВР, въпреки наличието на криминалния досиета, тези служби спокойно могат да се закрият, за реформи вече е късно
  • 6 Вие сте бунаци

    32 1 Отговор
    Когато имаш много пари ,намираш подходящия прокурор и му плащаш добре ,за да напише толкова некадърно обвинителния акт, че да падне още на първата инстанция.Така съда те оправдава ,всички се смеят на прокурора ,а той си харчи заработените извънщатно пари.
  • 7 Буха ха

    26 0 Отговор
    Прокуратурата, съда, службите са това, което сме си ние като цяло. Външен кен3еф. На Европа. Това сме, това са ни и лекарите, и учителите, и народните представители
    и министрите, и магистратите, и полицаите, и таксиметровите шофьори
  • 8 Батман Гешефт

    21 0 Отговор
    Идвам с пелерината, викайте медиите
  • 9 Тома

    23 1 Отговор
    За нас по важно е че този който беше крал кокошки да нахрани семейството по това време си лежи в затвора а тези мафиоти няма кой да ги осъди толкова години
  • 10 ТаУмВзе

    24 1 Отговор
    Бизнеса с дрога на мутропитека не се пипа! Каскета си е ОПГ ГРОБ. Друго няма да има, щото народеца просто е гушнал букета вече. Честито Робе Овца! И банани.
  • 11 Българка

    19 1 Отговор
    Прокуратурата умишлено проваля борбата срещу престъпност по висши етажи на властта като не повдига обвинителни актове или умишлено предоставя противоречиви доказателства, укрива /елиминира свидетели, не събира явните доказателства и така защитава мутри и мафията. Без бърза, експертна и справедлива правосъдна реформа всички останали са обречени на провал. Точно затова се създават и партии/ бизнес ирганизации от ДС, задкулисието ГЕРБ- ДПС като ИТН, Възраждане ,ПБВ, за да торпилират НС и саботират всеки опит за истинско върховенство на закона, което да позволи грабителите през последните 10-15 години да влязат в затворите, а имуществото им върнато чрез конфискация на държавата/ хората

    Коментиран от #17

  • 12 сърбин

    17 0 Отговор
    Б. БОРИСОВ ИЗЦЯЛО РАЗВРАТИ МВР И ГО ПРЕВЪРНА КАТО ТОДОР ЖИВКОВ ВЪВ ТОЯГА И СЕКИРА НА ГЕРБ
  • 13 Рошко

    11 0 Отговор
    Не очаквам да има учудени
  • 14 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    11 1 Отговор
    мафията си има ДЪРЖАВА
  • 15 Летописец

    14 5 Отговор
    33 години щатско-турска власт = 33 години организирана престъпност и корупция !

    Коментиран от #20

  • 16 Мдаа

    14 1 Отговор
    Прокуратурата за пореден път май саботира делата, като прави "съществени процесуални нарушения".
  • 17 ТИГЪР

    8 8 Отговор

    До коментар #11 от "Българка":

    Сложих ти ( - ), защото си сложила и Възраждане в кюпа.

    Гласувам за Възраждане и истината е, че до сега не сме видели лошо от тях.
    Ако някога направят собствено правителство, ще се види по делата какви са.
    Може да са достойни хора, но може и да са подлоги.

    Коментиран от #19, #26

  • 18 Въпрос???

    14 1 Отговор
    Егати смотаната прокуратура "допускаща съществени процесуални нарушения"!!! Това умишлено ли е от прокуратурата???

    Коментиран от #27

  • 19 Истината

    10 10 Отговор

    До коментар #17 от "ТИГЪР":

    Възраждане лъжат и ти казват това, което искаш да чуеш, за да вземат гласа ти. Възраждане са опасна партия за Бг. Възраждане искат да ни извадят от цивилизования свят, от ЕС и да ни върнат в лоното на Раша, които са заклеймени от целия сват като страна нахлула в чужда територия!

    Коментиран от #22

  • 20 Тук

    6 1 Отговор

    До коментар #15 от "Летописец":

    За всичките тези години властта е била винаги на ДС, разбирай КГБ. Щатски бяха генералите Радев и Янев, но се осветлиха! А турски ли е летния Сарай в анклава Росенец? Така че не внушавай тук фейкове
  • 21 Размисли

    11 1 Отговор
    1. Делото срещу бившите шефове в ГДБОП буксувало!
    2. Веднъж било върнато на Прокуратурата за отстраняване на процесуални нарушения!
    3. След като Специализираното правосъдие беше закрито, делото сега сега се гледа от Софийския градски съд.
    4. Софийският градски съд е открил съществени нарушения в обвинителния акт!!!

    Некадърна ли е Прокуратурата или умишлено съставя обвинителни актове с перманентни нарушения, за да се връща отново и отново делото, то да буксува и да протакат във времето дощато се забрави всичко, а накрая да ги изкарат чисти като сълзи.
  • 22 ТИГЪР

    9 5 Отговор

    До коментар #19 от "Истината":

    Когато някой, които никога не е бил в Америка и в Русия,
    ми говори за "проспериращия запад и западналия изток",
    ме избива на смех.

    Коментиран от #24

  • 23 Реалист

    10 1 Отговор
    Аз искам да чуя мнението на главния прокурор Иван Гешев по това дело! Не да ми говори за битова престъпност и кокошкарски истории, което не е негова работа, а за дела от съществено значение за сигурността на България по границите!!!
  • 24 Разумен

    6 5 Отговор

    До коментар #22 от "ТИГЪР":

    Ами отивай в Раша! Там ти е мястото! Тук мнозинството от българите са за ЕС!

    Коментиран от #35

  • 25 Шопо

    7 0 Отговор
    Хора чиято вина не е доказана лежат в ареста повече от една година, после държавата плаща обезщетения.
    Който не е отишъл в Страсбург той не е осъдил България.
    България е платила 22 257 859 лв. обезщетения на свои граждани по изгубени дела пред Европейския съд по правата на човека.
  • 26 Българка

    7 3 Отговор

    До коментар #17 от "ТИГЪР":

    Не се сърдя за твоя (-), но съм силно обезпокоена от наивността на всички като теб, които вярват на откровените лъжи на Монетата и Ко. Запитай се защо организираха платени протести срещу ваксинирането срещу Ковид, а самите те преобладаващо бяха ваксинирани?...Защо си държат парите в евро, децата им учат/работят на Запд, но ни тикат да излизаме от ЕС? И отдели време да проследиш колко пъти са гласували и гласуват като един ГЕРБ и Възраждане. Защо Гунчева официално напусна и огласи,че в стаята в НС на Възраждане заповедите за вот са идвали от ГЕРБ, които редовно са ходели там
  • 27 Иван

    6 0 Отговор

    До коментар #18 от "Въпрос???":

    Не се сърди на прокурорите, те толкова могат.
  • 28 Перо

    7 4 Отговор
    Явно е,че съда търси даже и несъщественото за да освободи престъпниците. За тях няма значение доказателството за извършеното престъпно деяние,а има значения точната дата на започването,като не приемат израза няколко дни от началото на пролетта. Главен виновник за разлагането на съдебната система,не въвеждане на срокове за разследване и въвеждане на най-кратки срокове за давност на престъпната дейност се въведоха от Драгалевския лаборант за да се усвои престъпната приватизация! Назначи 200 души едновременно от студентската скамейка,без стаж и опит! От тогава държавата не може да се оправи!
  • 29 Алито от София

    8 1 Отговор
    И децата от детската градина знаят че тези операции без чадър от по високо ниво не стават, а това буксуване са умишлени прокурорски хватки за да се бави следствието и да се забрави и тежеста на престъплението става по лека, и всичко ще се размине с условни присъди и предупреждения, като в училище, а ако е някоя изкупителна жертва, да не говорим що ще стане с него, задържане под стража за 72 ч.медийте ще говорят през два часа как мвр е хванала най големият наркобарон у София и т.н.,но нали са хората които и имаме доверие у системата, и на тях всичко и е позволено и последствие даже може да се отчете за грешка на полицията и преждивременно да освободят някой пенсионер който отдавна мисли да напуска системата на мвр, има ли голямо престъпление без намеса на виши ръководни кадри на мвр, няма пичове, като всички големи кражби и далавери са свързани с политици, депутати и пак мвр шефове, така е в България, страната на мафията
  • 30 Ясни са нещата на хората

    6 0 Отговор
    Оправляват ни престъпници + мафията си има държава!
  • 31 Фен на Копейкин шч.ики.ята

    2 1 Отговор
    Браво супер
  • 32 Обвиняемите са

    2 1 Отговор
    тези от снимката. Очевидно е защо делото е катастрофирало в съда.
  • 33 баба ти от Пловдив

    2 2 Отговор
    какви " разузнавачи" бе хора, те продаваха женския пазар на всякакви нарко и проксенети от 1996 год! Всички в доживотен затвор, тези Български предатели с един друг, 100 мил златни български левове от дясно на Банхов знаете къде!
  • 34 Тяната

    1 0 Отговор
    Много ясно хора на тиквата,покровителствени от каскета
  • 35 Много си наивен

    2 0 Отговор

    До коментар #24 от "Разумен":

    Ако не си разбрал няма вече Европа!