18 Декември, 2022 10:25 3 205 7

Съосновател на "OneCoin" се призна за виновен по обвинения в измама

  • onecoin-
  • съосновател-
  • виновен-
  • признание-
  • сащ-
  • германия

Карл (Себастиян) Грийнууд – се е признал за виновен по обвиненията на федералния американски съд

Съосновател на "OneCoin" се призна за виновен по обвинения в измама - 1
Снимка: БГНЕС

Един от съоснователите на крипто компанията „OneCoin“ – Карл (Себастиян) Грийнууд – се е признал за виновен по обвиненията на федералния американски съд за измама. Това съобщават от отдела на Прокуратурата на САЩ в Ню Йорк. Другият съдружник – българката Ружа Игнатова - все още остава сред най- издирваните от ФБР, припомня БНР.

Карл Грийнууд се е признал за виновен пред съда в Манхатън по обвиненията в измама, извършена по електронен път и пране на пари, които са свързани с пирамидата „OneCoin“. В съобщението се припомня, че съдружникът на Грийууд - българката Ружа Игнатова, все още е в списъка на най-издирваните от ФБР престъпници.

Съобщението на прокуратурата цитира електронна кореспонденция между Игнатова, брат ѝ Константин и Грийнууд. От множеството писма става ясно, че стойността на криптовалутата не била функция от пазара, а просто определяна от „OneCoin“. Самата Игнатова е поискала от компанията, която развива блокчейна да може ръчно и автоматично да определя цената на валутата. От други писма станало ясно, че криптовалутата не се добивала чрез „копаене“. А чрез продажба на тоукъни= (вид единици от блокчейн регистрите, които не се копаят – б.а.).

„Всъщност ние не „копаем“ валутата, но разправяме глупости на хората“, пише Игнатова до Грийнууд. Самата тя се съгласила с твърдението, че „системата не би проработила сред интелигентните хора ;)”. (оригиналния правопис е запазен – б.а.).

Според американските закони Карл Грийнууд може да получи по 20 години затвор по всяко от обвиненията - за заговор за извършване на измама по електронен път, за измама по електронен път и за пране на пари.

Ръководителят на прокуратурата в Ню Йорк Деймън Уилямс е посочил, че процесът е знак за това, че „всеки, който иска да използва системата на криптовалутите за измами“, ще бъде преследван. Самата Ружа Игнатова е в неизвестност от пет години. МВР казва, че тя е освободена от българското си гражданство през 2017 г.

Германският журналист и документалист Йохан фон Мирбах твърди, че контакти в София са я предупредили, преди Игнатова да изчезне безследно.


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Токен

    10 2 Отговор
    Копи/пасти: "обвиненията - за заговор за извършване на измама по електронен път, за измама по електронен път и за пране на пари."
    Пасва като пестница на нос, за ПЛАНДЕМИЯТА, но защо няма нито един обвинен?
  • 2 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    5 2 Отговор
    а в БЪЛГАРИЯ кога ще има осъдени едри престъпници АКУЛИ ПОЛИТИЦИ в ЗАТВОРА едва ли защото в БЪЛГАРИЯ е КОРУПЦИЯ
  • 3 Пич

    8 3 Отговор
    Всичко , което не е контролирано от рептилите зад океана , като техният Биткойн , се квалифицира като измама !!! Нищо , че е същото !!! Затова пострада и наша Ружа ! Как ще дръзва , някаква балканска селянка , да яде баница , като американската.....???!!!
  • 4 Родолюб фон Барух Ал Сабах дьо Муажон

    4 5 Отговор
    Купувайте тия чертежи и схеми и виртуални пари. Благодаря.
    Аз ще събирам реалните пари в офшорки за да не ви пречат. Работете по 12 часа а заплатата ще ви е в които и от курса им ще зависи дали е минимална. За един Барухкоин ще си купувате един хляб и една яхта според както реша аз. Важното е да бачкате и да не искате нищо насреща. Благодаря.

    Коментиран от #5

  • 5 Родолюб фон Барух Ал Сабах дьо Муажон

    3 6 Отговор

    До коментар #4 от "Родолюб фон Барух Ал Сабах дьо Муажон":

    Братлето с минуса. За тебе на промоция ,първия Барухкоин за 200 лева. Официално цената на криптоборсата ще е 2000 долара. Пък аз с 200кинта ще ти пратя картичка от Бахамите. Благодаря.
  • 6 браво

    3 5 Отговор
    Изберете Ружа премиер на ПП Шарлатани!
  • 7 Абе

    1 0 Отговор
    Хубава работа, ама…